Annonce
Holstebro

Nytårsforsæt: Vi skal sigte efter succesen, ikke efter stjernerne

Er det i år, du skal træne op til en maraton, stoppe med at ryge eller bruge mere tid med familien? Arkivfoto: Søren E. Alwan
"Man skal ikke udsætte til i morgen hvad man kan gøre i dag" lyder et gammelt ordsprog. Og det gør sig også gældende for de velkendte nytårsforsæt, som ifølge life coach Jan Bech Rounborg ikke bør starte 1. januar, bare fordi vi starter et nyt år
Annonce

Holstebro: Nytårsforsæt. Enten elsker man dem eller hader dem, men faktum er, at mange slutter årets sidste aften af med at snakke om deres nytårsforsæt. Måske en skal stoppe med at ryge, en skal tabe sig, en skal finde nyt job eller sit livs store kærlighed.

Og alt for mange af os vil i de kommende uger opleve, at motivationen langsomt siver ud af os, og til næste nytår kommer vi i tanker om nytårsforsættet fra i år - som vi ikke nåede.

Det er der flere grunde til, hvis man spørger Jan Bech Rounborg fra Holstebro, der er indehaver af virksomheden Effektiv Coaching, og blandt andet er certificeret personlig træner med speciale i mental træning og optimal præstation samt life coach og kognitiv terapeut. Han møder flere mennesker i sin praksis, der ikke opnåede deres nytårsforsæt.

- Mange fejler, fordi de gaber over for meget, siger han.

- De får ikke sat et realistisk mål. Jeg plejer at sige, at vi skal sigte efter succesen - ikke efter stjernerne. Det handler om at sætte sig et mål, der er realistisk.

Annonce

En dårlig idé

Nytårsforsæt går mange år tilbage til Babylonien for 4000 år siden.

Dengang handlede det om at levere redskaber, man havde lånt i løbet af året, tilbage. I dag er nytårsforsæt ofte af mere personlig karakter - og den nye tradition kan man vel sige er, at de sjældent overholdes.

Generelt er Jan Bech Rounborg ikke fan af nytårsforsæt.

- Jeg synes, det er en rigtig dårlig idé. Du har 365 dage om året til at sætte dig et mål, så der er ingen grund til at vente til 31. december. At skyde beslutninger og ændringer i sit liv er ikke en god idé, og det gør det ikke nemmere for dig selv. Det er sjældent 1. januar, når man vågner og har det rigtig skidt, at man er motiveret for at komme i gang, siger han.

Ifølge Jan Bech Rounborg er det nulstillingen af året, der tiltrækker os mod at opstarte en ny vane eller sætte et nyt mål lige der, foruden at det er en tradition. Og måske det med, at det er mere legalt at være på slankekur eller være stoppet med at ryge i starten af januar, fordi andre også er i gang med en livstilsændring.


Du har 365 dage om året til at sætte dig et mål, så der er ingen grund til at vente til 31. december.

Jan Bech Rounborg, Effektiv Coaching


- Men er det noget, man slynger ud i en sen nattetime, uden at man har planlagt det, så er der risiko for, at man ikke når sit mål, fordi det ikke er gennemtænkt, siger Jan Bech Rounborg.

Annonce

Ubevidste mål

Dog er Jan Bech Rounborg ikke modstander af, at man sætter sig mål. Slet ikke.

- Vi sætter os mål hver eneste dag. Mange af dem, som at stå op og gå på arbejde, kører på autopilot, og vi tænker ikke over dem. Men vi er hele tiden styret af mål og vaner, både bevidst og ubevidst, siger han.

Noget af det, der gør, at vi ikke formår at overholde vores nytårsforsæt, ifølge Jan Bech Rounborg er, at vi er for ambitiøse. Vi skal huske at stoppe op og måle vores udvikling på vej mod det store mål, så vi hele tiden kan se, at der sker fremskridt.

- Hvis vi ikke ser de små succeser, der opstår undervejs, eller får nogle hurtige sejre, så holder det ikke, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Coronaen driller lotteriet

Annonce