Annonce
Holstebro

Nytårstale får blandet modtagelse af lokale politikere

Der er blandede holdning til budskabet i Statsministerens nytårstale blandt to af Holstebro byråds politikere. Arkivfoto
Statsministerens nytårstale, hvor der tales for flere tvangsanbringelser og -adoptioner, møder blandede holdninger hos de lokale politikere i Holstebro.

Holstebro: Forebyggelse er ikke nok. Vi må entydigt tage børnenes parti. Det var budskabet i Mette Frederiksens (S) nytårstale. Statsministeren talte for, at bortadoption og tvangsanbringelser i højere grad tages i brug - og sidstnævnte på et tidligere tidspunkt, end det sker i dag.

Hos politikere i Holstebro kommune er der blandede holdninger til sagen. Aksel Gade (V), er formand for det børn-og ungeudvalg i kommunen, der behandler sager om tvanganbringelser. Han mener ikke, at tvang nødvendigvis er vejen at gå:

- Flere tvangsanbringelser bør ikke være et mål i sig selv. Jeg mener, at hvis hun virkelig vil noget, så bør hun bruge flere ressourcer på at forebygge. Der skal mere personale til at vejlede familierne, siger han med henvisning til, at et dagligt pusterum for familier, der mangler ressourcer, bør spille en større rolle.

- For blod er tykkere end vand og statistikken siger, at når de her børn bliver voksne, søger de alligevel tilbage til deres forældre, siger udvalgsformanden.

I Holstebro Kommune er antallet af anbragte børn faldet fra 177 i 2014 til 155 i 2018. Ud af de 155 er cirka 25-30 tvanganbringelser, anslår Aksel Gade.

Billige løsninger

Karsten Filsø (SF) drev i en årrække et opholdssted for børn og unge, der anbringes uden for hjemmet. Stedet måtte dog lukke, da efterspørgslen fra kommunen blev mindre og henvendelserne blev færre.

Men den dalende efterspørgsel var ifølge politikeren ikke et udtryk for, at der var færre problemer.

- Jeg synes, det er problematisk, at man nedlægger professionelle tilbud, siger han og fortsætter:

- Men det er et dyrt område, og man har lavet billigere løsninger som netværksfamilier eller løsninger, hvor man lader børnene blive ved forældrene og sætte noget støtte på. Rigtig mange laver et fantastisk stykke arbejde, men det kan være et meget kompliceret område, og det er urimeligt for alle, hvis man overlader alt for svære opgaver til nogle, der ikke er professionelle, siger Karsten Filsø.

Til budskabet om at flere skal tvangsanbringes har statsministeren fat i noget af det rigtige, mener Karsten Filsø.

Han er dog ikke imponeret over forslaget om, at flere børn skal tvangsadopteres.

- Det skal man være meget varsom med. Det kan give nogle ar på både børn og forældre. For mange børn har det stor værdi, at der er et samarbejde med forældrene, siger Karsten Filsø, der i stedet synes, at man bør lave flere anbringelser.

- Så skal man være klar i mælet, hvis man har nogle forældre, som det er nødvendigt at beskytte barnet i mod. Langt de fleste forældre har noget positivt at give til deres børn, men nogle gange er det ikke nok for barnet, og så skal det offentlige gå ind og tage et ansvar og give barnet omsorg og stabilitet, siger han.

Mens antallet af anbragte børn i Holstebro kommune generelt set er faldet, så er antallet af tvangsanbragte i den vestjyske landsdel Vestjylland steget. I 2011 blev 163 børn tvangsanbragt uden samtykke. Tallet var i 2018 steget til 231.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Radikale kommer til at bide negle når man håber på at bevare pladsen i byrådet

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Holstebro For abonnenter

Om en måned skal Martin, Joshua, Juliane og Sofie sætte deres første krydser: - Det betyder altså ikke, at vores stemmer ikke også tæller

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Annonce