Annonce
Lemvig

Nyt hæfte om livet som fisker: Dengang snurrevodskutterne fyldte havnen i Thyborøn

Kaare Kristensen fortæller om snurrevodsfiskeriet i hæftet, der er udgivet af Maritimhistorisk Selskab med støtte fra Thyborøn Havns Fiskeriforening.
Kaare Kristensen sejlede med snurrevodsskibe i Thyborøn og beskriver nu livet ombord i et lille hæfte

Thyborøn: Engang fyldte snurrevodskutterne havnen i Thyborøn. I dag er de stort set forsvundet, men forfatteren Kaare Kristensen forsøger nu at fastholde tiden i det lille hæfte "Dengang var der fiskere til ....". Det beskriver tiden med snurrevodsfiskeri fra Thyborøn i 1980'erne, og Kaare Kristensen ved, hvad han beretter om. En stor del af oplevelserne er nemlig selvoplevede.

- Jeg skrev den oprindeligt for min egen fornøjelses skyld i et hæfte, der var noget større end dette. Men Erik Rytter fra Maritimhistorisk Selskab så det og spurgte, om der kunne laves et hæfte i det format, som selskabet bruger i forbindelse med deres årsskrift, siger Kaare Kristensen.

Med andre ord efterlyste Erik Rytter et 36-siders hæfte i A5-formatet, som nu foreligger og bliver solgt for beskedne 35 kroner direkte fra selskabet eller fra Sea War Museum i Thyborøn.

- Jeg har en vis veneration for fiskere og fiskerierhvervet, siger Kaare Kristensen, og det skinner igennem i det lille hæfte, der beskriver det hårde liv til søs fra tiden før de store kabeltromler og spil, der kunne hive et snurrevod ind. Inden da måtte de kilometerlange tov trækkes ind med de bare hænder, og derfor var der behov for en solid og fast besætning på skibene for at klare det hårde, fysiske arbejde.

Hæftet beskriver indledningsvist tilblivelsen af Thyborøn Havn, og hvordan snurrevodsfiskeriet udviklede sig til at blive den vigtigste form for fiskeri i Thyborøn. Det var dengang, der lå hundredevis af snurrevodsskibe i havnen.

Kaare Kristensen, der oprindeligt stammer fra Lomborg, havde sejlet fem-seks år i handelsflåden, inden han blev lærer i Randers. Men søen trak stadig i ham.

- Jeg bevarede en vis interesse for vand, og derfor trængte jeg på et tidspunkt til at få vand under fødderne igen, siger han.

Da sommerferien nærmede sig, ringede han en dag til en tilfældig fisker i Harboøre og spurgte, om han kunne komme med på havet i løbet af sommerferien. Allerede den følgende mandag sejlede han ud ombord på "Rebis", og de næste par år sejlede Kaare Kristensen jænvligt som besætningsmedlem ombord på skibe i Thyborøn - ofte med en tjans som kok ombord, men også som almindeligt besætningsmedlem. Derfor kan han også levende fortælle om besværet med at få et vod op fyldt med brandmænd og hvordan nogle besætningsmedlemmer beskyttede sig mod de brændende gopler ved at bruge svejsemasker. Han fortæller også om balancekunsten ved at lave mad i kabyssen i forenden på et skib - eller om problemerne med at få maden til at holde sig, når besætningen var flere dage til havs uden et køleskab. Derfor hjalp kutterne undertiden hinanden med forsyninger til havs, hvis et skib var løbet tør for madvarer, inden lasten var blevet fyldt med fisk.

Kaare Kristensen fortæller også om den livlige trafik på skibenes VHF-radioer, hvor skipperne talte med hinanden samtidigt med, de forsøgte at skjule de bedste fangstpladser for hinanden. Men det er også et hæfte om farerne til søs i form af uvejr, ulykker, risikoen for påsejlinger eller usikkerheden ved at stå ved en høj skibsmast i tordenvejr.

I dag er den 74-årige Kaare Kristensen pensioneret og bruger derfor en del af sin tid på at skrive små, historiske hæfter. Han har tidligere skrevet den samme slags erindringer fra sin tid ombord på handelsflåden, hvor han sejlede med DFDS og ØK. I dag tager han også ud og holder foredrag om emnerne - her under om tiden som snurrevodsfisker i Thyborøn.

Kaare Kristensen kommer for øvrigt til Sea War Museum den 19. november for at holde foredrag om søhelten Tordenskjold.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Sløjfer strandbeskyttelsen ved havne

Kultur

Harboøre har en ægte "jule-vej"

Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Annonce