Annonce
Holstebro

Nyt lyntestcenter åbner - få hundrede meter fra det eksisterende

Der kommer ekstra kapacitet til i både Ulfborg og Vinderup i form af udvidede åbningstider. Og så har Holstebro fået et nyt center til kviktest, 650 meter fra det andet. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
I forbindelse med, at samfundet åbner mere, udvides test-kapaciteten i både Vinderup, Ulfborg og Holstebro.

Holstebro: Behovet for lyntest stiger, og kapaciteten i Døesvejens Fritidscenter kan ikke udvides yderligere, vurderer kommunen.

Derfor slog byens lyntestcenter nummer to mandag dørene op i Trivselshuset i boligområdet Trekanten.

Men beboerne i og omkring Trekanten har aldrig haft langt til test, da lyntestcentret i Døesvejens Fritidscenter ligger blot 650 meter væk.

Annonce

Hvorfor så lægge et nyt lyntestcenter så tæt på det eksisterende? 

- Først og fremmest er det jo i Nørrelands Sogn, at smitten er størst, så det er klart, at det er her, vi gerne vil være ekstra til stede, siger Lone Becker Kjærgaard, social- og sundhedsdirektør i Holstebro Kommune.

Hvorfor faldt valget på Trekanten?

- Det er fordelagtigt for os at finde steder, hvor der i forvejen er nogle mennesker, der åbner, lukker, gør rent og så videre. Desuden er der stærke frivillige kræfter omkring huset, som blandt andet kan hjælpe med logistikken, siger hun og fortsætter:

- Det er både en billigere løsning, end hvis vi skal leje os ind et sted, og så er det et hus, der alligevel bruges en hel del til dagligt - altså, hvor der er liv i forvejen, siger Lone Becker Kjærgaard.

Hun tilføjer, at de erfaringer man har fra området, hvor der i efteråret blev opstillet testenheder, har været god.


Vi kan nu foretage 63.000 lyntests om dagen i regionen, men det skal udvides frem mod 1. maj, så vi kommer op over 80.000 i hele regionen.

Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør for Præhospitalet i Region Midt


Smitte og etnicitet

I efteråret sidste år udkom en fokusrapport fra Statens Serum Institut, der viste, at personer med ikke-vestlig herkomst udgjorde 25,7 procent af de Covid-19-smittede, selvom befolkningsgruppen kun udgjorde 8,9 procent af befolkningen.

Er det også sådan i Holstebro, at der er særlige udfordringer i forhold til den her definerede befolkningsgruppe?

- Det har jeg ikke indtryk af, siger Lone Becker Kjærgaard.

Så det faktum, at denne befolkningsgruppe har et særligt fokus i rapporten fra Statens Serum Institut har ikke været en del af beslutningsgrundlaget for at placere testcentret netop i Trekanten, hvor koncentrationen af borgere med ikke-vestlig oprindelse er høj?

- Nej. Beslutningen er taget ud fra, at Nørrelands Sogn har højere smitte end andre steder i kommunen, og at Trekanten er et sted med en høj koncentration af mennesker - og deraf en højere risiko for smitte, siger hun.

Annonce

Længere åbent

Da presset på lyntestcentret på Døesvej, var størst, var der i Holstebro en time og tre kvarters ventetid. Siden er det dog fladet en smule ud. Den nye kapacitetstilførsel til Trekanten giver 500 ekstra daglige test.

I lyntestcentret i Ulfborg blev der testet 400 borgere, da presset var størst, og 300 i Vinderup. Begge lyntestcentre får nu tilført ekstra kapacitet i form af udvidede åbningstider - flere dage i ugen fra klokken ni om morgenen til 19 om aftenen.

- Det regner vi med kan tage en del af presset, siger Per Lundgaard, leder af podecentrene i Holstebro og Viborg.

Lægefaglig direktør for Præhospitalet i Region Midt, Per Sabro Nielsen, kan desuden tilføje, at man overalt i regionen er ved at udvide kapaciteten:

- Vi kan nu foretage 63.000 lyntest om dagen i regionen, men det skal udvides frem mod 1. maj, så vi kommer op over 80.000 i hele regionen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Endnu en flyttedag for kviktestcenter

Annonce