forside

Nyt politisk værktøj skal gøre det muligt at afhøre embedsmænd

Daværende PET-chef Jakob Scharf bekræftede, at PET overvejede scenarier for at undgå Pia Kjærsgaards besøg på Christiania i 2012 i sagen om en "nødløgn".

Der skal indføres parlamentariske undersøgelser, som kan arbejde hurtigt og er billigere end kommissioner.

Et flertal i Folketinget bakker op om, at der mangler et politisk værktøj mellem samråd og undersøgelseskommissioner.

Derfor vil de indføre parlamentariske undersøgelser i Danmark. Håbet er, at det nye format kan arbejde hurtigere end en kommission, som kan tage år og koste millioner af kroner.

- Parlamentariske undersøgelser vil være et hurtigt redskab, som vi kan tage i brug fra den ene uge til den næste. Og dermed sikre at lange sager ikke trækker i langdrag, siger gruppeformand Peter Skaarup (DF).

Ifølge forslaget skal det være muligt for et flertal i Folketinget og måske også et mindretal på eksempelvis 80 medlemmer at indlede en parlamentarisk undersøgelse.

I sidste ende skal det være op til Udvalget for Forretningsorden (UFO) at afgøre formen for undersøgelsen.

Advokater, forskere eller lignende skal også kunne stå for undersøgelsen, som skal afsluttes med en beretning til UFO.

Idéen har flere år på bagen. Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, har bearbejdet idéen og præsenterede onsdag sit forslag for udvalget.

Hun slår fast, at den parlamentariske undersøgelse alene retter sig mod ministerens embedsførelse og altså ikke mod embedsmænd.

Men det er afgørende, at embedsmændene også bliver omfattet af en eventuel undersøgelse, lyder det fra flere partier.

- Det skal først og fremmest handle om ministrene. Men det kan betyde, at embedsværket skal være en del af sådan en undersøgelse.

- Der er det vigtigt for mig, at der er en ordentlig juridisk beskyttelse af embedsmændene, siger næstformand i udvalget Henrik Dam Kristensen (S), som mener, at der stadig skal arbejdes en del med forslaget, før der kan opnås enighed.

Han understreger, at værktøjet ikke må blive brugt som "drilleværktøj", sådan som samråd indimellem bliver.

Peter Skaarup peger på, at parlamentariske undersøgelser ville have gjort en forskel i Tibetsagen og i forhold til den såkaldte nødløgn i Christianiasagen.

Gruppeformand Jacob Mark (SF) peger på barnebrudssagen som en sag, hvor parlamentariske undersøgelser kunne gøre en forskel. Barnebrudssagen drejede sig om adskillelse af unge asylpar.

- Der kan være sager, hvor man er nødt til at snakke med embedsværket, for at finde ud af hvad der er sket. Dem kan man ikke snakke med i dag, og derfor er det vigtigt med en ny undersøgelsesform, siger han.

I Norge har politikerne mulighed for at afhøre embedsværket. Men det er ikke den model, flertallet ønsker i Danmark, understreger han i et forsøg på et berolige embedsmændene.

- Jeg tror, de er bange for, at det lige pludselig er dem, der sidder i samråd og er skurkene i pressen. De har ikke stillet op til valg eller til at stå til endefuld i offentligheden, siger han.

Regeringspartiet Venstre er skeptisk over for forslaget.

- Vi er ikke tilhængere. Vi har et samråd, som er et godt og flittigt brugt værktøj, når folketingsmedlemmer vil til bunds i en sag, skriver gruppeformand Karen Ellemann (V) i en kommentar.

0/0
Annonce
112

79-årig ribbet på gågaden: Lommetyv hævede stort kontantbeløb

Lemvig For abonnenter

Politikere afkrævet svar: Hvornår renses høfde 42 op?

Lemvig

Færre deltagere løb stafet rundt om søen

Lemvig For abonnenter

Godt med motion i den friske luft

Læserbrev

Klima. Der skal en holdningsændring til

Debat: "Mine børn og børnebørn fortjener en bæredygtig fremtid" Og hvordan får de så det? Ét er sikkert, vi har alle et ansvar, og ikke mindst kræver det en holdningsændring til, hvordan vi behandler miljøet. Når man når en moden alder, og er blevet far til nu voksne børn og også blevet morfar, så har man jo set hvordan verden forandrer sig, og med hensyn til miljøet, desvære ikke til det bedre. Tingene har helt sikkert ændret sig, i min barndom fik man, for eksempel mælk i flasker, som kunne genbruges, og det var ikke noget særsyn at få vare i trækasser. Historien om den døde hval med 40 kilo plastik i maven, og de mange tons affald der bliver samlet i naturen, er jo stof til eftertanke, og hverken verdenshavene eller naturen er jo en kæmpe skraldespand. Når man er morgenmeneske, er det jo ikke noget særsyn at se kommunens folk i gang med at fjerne cigaretskodder, pizzabakker, Mcdonalds-emballage, og det desvære ikke skraldespandene, der bare skal tømmes. Plastik er helt klar en af de helt store syndere, og her er man jo også igang med det store seje træk med genbrug. Tror dog på at, vi i fremtiden skal sortere og genbruge endnu mere, både privat og hos virksomhederne. Et er sikkert, der skal tænkes tanker vedrørende vores fremtidige måde at behandle vores verden på, og hvilken verden vi vil efterlade til vores børn og børnebørn.

Lemvig

Helmig meldte afbud til Haze - nu er afløser klar

112

Knallert-razzia på Limfjordsskolen: - Jeg går fuldstændig amok, hvis I piller ved dem

Annonce