Annonce
Lemvig

Nyt tilbud til de unge: Landbrugsuddannelsen vender tilbage til Lemvig

De unge kan fra august 2022 starte på landbrugsuddannelsen i Lemvig. Pressefoto
Agroskolen i Hammerum placerer grundforløbet ved Lemvig Gymnasium, så de unge kan starte landbrugsuddannelsen i Lemvig - det giver en lang række fordele, fortæller de implicerede aktører

Lemvig: Siden Kongensgård Landbrugsskole i Nørre Nissum stoppede i 1999, har det ikke været muligt at tage en landbrugsuddannelse i Lemvig Kommune. Men nu kommer muligheden igen, da de unge fra august 2022 kan tage grundforløbet til landbrugsuddannelsen i lokaler i tilknytning til Lemvig Gymnasium.

Det sker i samarbejde med Agroskolen i Hammerum, hvor landbrugseleverne vil tage resten af deres uddannelse efter grundforløbet i Lemvig.

Der er dog lige det men, at uddannelsen skal formelt godkendes i regionsråd og ministerium. Det forventer man ikke skulle blive et problem, men man er dog nødt til at sige, der er en lille risiko for, der bliver sat en stopper et af de to steder.

Annonce

- Men det kan jeg nu ikke lige se hvorfor, da det her passer ind i de strategier, man har lagt, siger forstander på Agroskolen Jeppe Bomann, der forventer svar efter sommerferien.

Lemvig Gymnasium har tidligere haft uddannelseslinjen "Den Grønne Linje", så derfor er der på Lemvig Gymnasium tradition for at involvere landbruget i gymnasieuddannelsen.

Landbrug og gymnasium

- Landbruget er fortsat et bærende erhverv på vores breddegrader. Mange er rundet af landbruget i større eller mindre grad, og der er mange gode lærepladser i området. Vi har tidligere haft gode erfaringer med en landbrugslinje for vores gymnasieelever, så landbrugsuddannelsen kommer til at føle sig hjemme sammen med vores øvrige ungdomsuddannelser, hvor det også vil have en sund indvirkning på studiemiljøet. Vores gymnasieelever vil have stor glæde af at gå sammen med elever, som har en mere praktisk tilgang til tingene, siger rektor  Bo Larsen, Lemvig Gymnasium, i en pressemeddelelse.

Samtidig kan gymnasiet medvirke til at bygge bro til forskellige typer af uddannelse.

- Der er hårdt brug for faglært arbejdskraft i landbruget. Vi er glade for, at muligheden for at løse den udfordring sker i samarbejde med Agroskolen, som er en erfaren aktør på området.

Annonce

Godt for erhvervet

Fra erhvervslivet er der fuld opbakning til Agroskolens genetablering af landbrugsuddannelsen i Lemvig, fortæller formand for Lemvigegnenes Landboforening, Morten Agger.

- Vi tror på, at vort erhverv går en attraktiv fremtid i møde, men vi kommer også til at mangle hænder i de kommende år. I den sammenhæng er det absolut glædeligt, at Agroskolen nu kommer til at give de unge på Lemvig-egnen en direkte vej til landbruget. Det bakker vi op om, og vi ønsker også at bidrage til, at de unge finder en læreplads, siger Morten Agger.

- Formår Agroskolen at udnytte synergien ved et større læringsmiljø, kan eleverne se frem til en uddannelse af høj kvalitet og samvær med kammerater, der starter på en anden grunduddannelse. Og når de efter grundforløbet skal gøre landbrugsuddannelsen færdig, kan de vælge at gøre det på en helt ny og moderne landbrugsskole, som de skal til at bygge i Herning. Det ser vi med positive øjne på, tilføjer Morten Agger.

Annonce

Godt for bosætningen

Borgmester Erik Flyvholm (V) mener, det er vigtigt med sådan et lokalt uddannelses-tilbud.

- Vi har en lang tradition for at uddanne mange dygtige landmænd i vores område, hvor hovederhvervet i Lemvig Kommune netop er landbrug. Derfor glæder vi os over, at landbrugsuddannelsen igen bliver en del af uddannelsesudbuddet i Lemvig. Ikke alene vil det medføre en positiv afsmitning på rekrutteringen af nye landmænd, men vilkårene for bosætning vil også blive forbedret, siger borgmester Erik Flyvholm.

- Samtidig er vi netop nu i gang med at færdiggøre en klimaplan, hvor fødevareproduktion og landbrugets klimavisioner er vækstparametre. Vi kommer altså på ingen måde til at afvikle landbruget, men tværtimod skal vi finde nye måder at tale ind i det. Og her kommer landbrugsuddannelsen til at spille en afgørende rolle,mener borgmesteren.

Annonce

Fantastisk tilbud

Jørgen Nørby, formand (V) for udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland, kalder det et fantastisk tilbud til områdets unge.

- Region Midtjylland har et stort ønske om at sikre en decentral struktur på vores ungdomsuddannelser, så flest mulige unge får mulighed for at begynde på deres drømmeuddannelse – og helst så tæt på som muligt. Derfor er det prisværdigt, når aktører trods mindre ungdomsårgange tør satse på oprettelsen af nye uddannelser – også i tyndere befolkede områder, siger Jørgen Nørby.

- Samtidig kan man sige, at Agroskolen nu vender tilbage til rødderne. Hele den nordvestlige del af regionen er et landbrugsområde og har altid været det, og her er der en lang tradition for, at unge mennesker tager en landbrugsuddannelse. Nu skal de ikke længere rejse så langt for at undersøge, om uddannelsen rent faktisk er noget for dem.

Annonce

Afstanden betyder noget

Det bliver nemmere at vælge en karriere inden for landbrug, når det er muligt at starte på uddannelsen i lokalområdet, vurderer forstander på Agroskolen, Jeppe Bomann.

Derfor ligger oprettelsen af landbrugsuddannelsens grundforløb i Lemvig lige til højrebenet.

Landbrugsuddannelsen

Ikke siden 1999 har landbrugsuddannelsen været en del af uddannelsesudbuddet i Lemvig Kommune. Dengang blev landbrugsskolen Kongensgaard ved Lemvig fusioneret med landbrugsskolerne Borris og Hammerum, og Kongensgaard er i dag en integreret del af Agroskolen.

I 2018 fusionerede Agroskolen med Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier.

Agroskolen har for nylig meldt ud, at man som den første landbrugsskole i 35 år sætter gang i byggeriet af en helt ny skole. Det nye byggeri skal ses som et udtryk for, hvor vigtigt landbrugserhvervet er for Midt- og Vestjylland.

- Fra andre uddannelsesområder kan vi se, at de unge overvejende vælger de uddannelser, som de kan starte på lokalt. Samtidig peger flere undersøgelser på, at afstand til skolen betyder noget for frafaldet på grundforløbet, siger Jeppe Bomann.

Samtidig er der ifølge ham en klar gevinst i, at eleverne på Lemvig Gymnasium løbende oplever, hvad landbrugsuddannelsen går ud på.

- De unge i for eksempel 10. klasse, som også har hjemme på Lemvig Gymnasium fra august 2021, vil have deres daglige gang og tætte kontakt til elever og lærere på landbrugsuddannelsen. Denne model har vi allerede gode erfaringer med på Herningsholm, siger Jeppe Bomann.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Annonce