Annonce
Lemvig

Offentligt ansatte får hjælp til at håndtere voldsomme borgere: Vagtens stærkeste muskel er tungebåndet

Michael Mortensen og Allan Damgaard har begge 18 års erfaring inden for det pædagogiske område. Det giver en stor fordel i arbejdet som sikkerhedsvagter. Foto: Thomas Maxe
Offentligt ansatte har stigende behov for hjælp til at håndtere udadreagerende borgere. Det giver travlhed hos Jysk Pædagogisk Sikkerhed.
Annonce

LEMVIG: Måske er de kede af noget? Eller er frustrerede over, at de ikke kan finde ordene?

Måske har de bare en dårlig dag? Og går det hele op i en spids, så råber de, vælter møblerne eller slår ud efter den første, der står i vejen.

Det er hverdagen for mange offentlige ansatte på jobcentre, bosteder, i psykiatrien eller plejepersonale for demente. Det kan være en meget skræmmende – og farlig – oplevelse, og derfor vælger flere og flere kommuner at hyre sikkerhedsvagter til at assistere personalet.

Det giver travlhed hos det Lemvig-baserede firma Jysk Pædagogisk Sikkerhed.

- Vi er det eneste firma, der har plejedelen med. Før brugte man kun vagter til at skærme personalet, men vi har pædagogisk uddannet personale, som kan gå ind og blive en del af teamet omkring en udadreagerende borger, fortæller Michael Mortensen, medejer af firmaet.

Forretningspartneren Allan Damgaard supplerer og fortæller, at det handler om både personalets sikkerhed og borgerens værdighed:

- De fleste har et billede af en vagt som en person med en autoritær udstråling. Du ved: Sådan en stor, muskuløs dørmand-type. Vi gør meget ud af at flytte fokus væk fra det billede og skabe en ramme for borgeren, så han kan være der uden at gøre skade på sig selv eller andre. Det mindsker risikoen for, at der bliver brug for magtanvendelse, og det giver et godt tværfagligt samarbejde med personalet.

Annonce

Kemien skal passe

De to har normalt 12-15 mand, ofte i længerevarende projektaftaler.

- Hvis vi bliver bedt om at finde seks mand til at indgå i en døgnvagt omkring udadreagerende demente eller psykiatriske patienter, så vælger vi typisk 10 mand ud, og så finder vi lige nøjagtigt de seks af dem, som passer bedst til netop den opgave. Der skal være en god kemi både med beboeren og med personalet, og det får vi meget ros for at sikre, siger Allan Damgaard.


Det sker af og til, at vi får ansøgninger fra nogle pumpede, unge fyre, som godt kunne tænke sig at få lov til at smide nogen ud fra en fest og stå ved døren og flirte med søde piger. De typer bliver hurtigt sorteret fra.

Allan Damgaard, medindehaver af Jysk Pædagogisk Sikkerhed


Både han og Michael Mortensen kan godt lave sjov med, at de selv ligner stereotyper på dørmænd: Bredskuldrede, skaldede og med tatoveringer på armene. Men de har ikke åbnet munden ret længe, inden man får mere lyst til at kramme end at slås.

Det milde væsen, som de begge udstråler, er kernen i deres forretningsfilosofi. De er meget ivrige for at gøre op med fordommen om vagter som bisser og bøller med pumpede overarme.

- Jeg har lige været i Vollsmose for at passe på et tv-hold, som skulle arbejde i området. Det ville give bagslag, hvis jeg bare stod der og pustede mig op og så sur ud. Det gælder om at møde folk med respekt og venlighed, og der er absolut ingen, der vinder ved, at man står og råber op. Tværtimod, så hæver vi aldrig stemmen, uanset om nogen taler grimt til os, forklarer Michael Mortensen.

Annonce

Servicemedarbejder - ikke udsmider

Når vagterne er ude til festivaller og events, optræder de altid i ens uniformer. Ikke den traditionelle sorte politi-agtige uniform, men en skrig-grøn trøje, som er let at få øje på i menneskemængden. Det er praktisk, og så er det også knap så selvhøjtideligt. Det er bedre at få et smil end et grynt fra gæsterne.

- Ved en event har vi en vigtig serviceopgave: Vi er de første, du møder, så vi giver hånd og byder dig velkommen. Og vi er de sidste, du ser, når du går hjem, så vi siger ”hej” og ønsker, at du kommer godt hjem. Vi er der ikke for at være ”udsmidere”, men for at sikre, at alle får en god oplevelse, siger Michael Mortensen.

Vagtbranchen har fået et generelt løft de senere år, efter der er udviklet en egentlig uddannelse for dørmænd, men fordommene er ikke helt væk endnu.

- Det sker af og til, at vi får ansøgninger fra nogle pumpede, unge fyre, som godt kunne tænke sig at få lov til at smide nogen ud fra en fest og stå ved døren og flirte med søde piger. De typer bliver hurtigt sorteret fra. Vores folk er typisk lidt ældre, de fleste af dem over 40 år. Det er altså en fordel at have lidt livserfaring, når man skal være tæt på andre mennesker og være i stand til at tale med alle, siger Allan Damgaard.

Jysk Pædagogisk Sikkerhed har en stor del af sine opgaver på hjemmebane i Holstebro, Struer og Lemvig, men har et stigende antal opgaver i nabobyerne også. De glæder sig over, at flere og flere kommuner er opmærksomme på at beskytte personalet.

- Vores opgaver er meget forskellige. Nogle gang er det korte opgaver, hvor vi bare lige skal følge en hjemmesygeplejerske ind til en psykiatrisk patient, der skal have sin medicin. Eller også skal vi være i nærheden, når en frustreret borger skal til møde på jobcentret, fortæller Michael Mortensen.

Men kan det virkelig betale sig at hyre en vagt i fem minutter? Ja, lyder svaret.

- Tænk på, hvor forfærdeligt det må være for personalet, hvis de går rundt hele dagen og er bange og har ondt i maven, fordi de frygter at skulle møde en bestemt borger? Vi kan mærke, at alle slapper af, når vi er der. Personalet føler sig meget mere trygge, og jeg er ikke i tvivl om, at vi også forebygger konflikter og derved sparer kommunen for kostbare sygemeldinger, siger Michael Mortensen.

Jysk Pædagogisk Sikkerhed ApS

  • Jysk Pædagogisk Sikkerhed (JPS) stiller vagtuddannet personale til rådighed for blandt andet plejehjem, bosteder, rådhuse, jobcentre og psykiatrien. Derudover løser man traditionelle vagtopgaver blandt andet for virksomheder og i forbindelse med events.
  • Bag firmaet står Allan Damgaard og Michael Mortensen, der har 27 års erfaring som vagter. De er begge uddannet inden for det pædagogiske område, som de har arbejdet med i 18 år.
  • JPS beskæftiger normalt 20 personer (svarende til 12-15 fuldtidsstillinger), men stod for bevogtningen af de vestjyske sygehuse under corona-nedlukningen og har i foråret beskæftiget mere end 40 mand.
  • Hjemmeside: www.jyskpaedagogisksikkerhed.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

CrossEyes i Lemvig har fået mere plads

Annonce