x
Annonce
Lemvig

Regnskab: Havn er tæt på rekordtallene fra 2018

Inderhavnen er blevet uddybet, så større skibe kan blive serviceret af havnens servicevirksomheder. Arkivfoto: Kristian Grøndahl
Thyborøn Havn øger sit fokus på vindindustrien og på uddybning af kanalen i det igangværende år.

Thyborøn: Thyborøn Havn kommer ud af 2019 med et særdeles godt regnskab, der ligger tæt på rekordåret 2018. Den gang rundede omsætningen 44,8 millioner kroner, men i 2019 måtte havnen nøjes med 44,1 millioner kroner. Det er den næsthøjeste omsætning i hanens historie, som derfor ikke sætter rekord for syvende år i træk.

Det smitter naturligt nok også af på bundlinjen, idet havnen kommer ud af året med et overskud på 7,6 millioner kroner, hvilket er et stykke under forrige års overskud på 12,2 millioner kroner. Og faktisk skal man fem år tilbage for at finde et overskud, der ligger lavere.

Formanden for Thyborøn Havn, Karl Kristian Bro er dog glad for både omsætningen og resultatet, som han betegner som meget tilfredsstillende.

- Fiskeriet har været turbulent i 2019, så derfor er det særdeles tilfredsstillende, at det blev det næst bedste år på fiskeriområdet. En landingsværdi på hele 917 millioner kroner for fisk er bestemt tilfredsstillende, og resultatet lever stort set op til det, vi havde budgetteret med, siger Karl Kristian Bro.

Annonce

Nøgletal for Thyborøn havn

Omsætning (mio. kr.) 44,8 (2018) 44,1 (2019)
Årets resultat (mio. kr.) 12,2 (2018) 7,6 (2019)
Balance (mio. kr.) 287,0 (2018) 319,7 (2019)
Egenkapital (mio. kr.) 123,6 (2018) 131,2 (2019)
Soliditetsgrad (%) 43,0 (2018) 41,0 (2019)
Overskudsgrad (EBIT) 34,6 (2018) 25,9 (2019)

Godset

Også på godområdet er det lykkedes at fastholde en omsætning tæt på 1,5 millioner ton, hvor det fortsat er grus og ral fra Jyske Rev, der leveres over havnekajen, men i hele 2019 har der også været aktiviteter på anden vis. Der er flere mølleprojekter i gang på Nordsøen, og i den forbindelse har flere skibe, der deltager i forundersøgelserne, løbende lagt til kaj Thyborøn. Der er også losset store transformere til den nye koblingsstation i Klinkby samt dele til vindmøller på Høvsøre, så det er netop et af de områder, som Thyborøn Havn satser stærkt på i de kommende år. Havnen har blandt andet anlagt en kaj, der er beregnet til at modtage særligt tungt gods som naceller til vindmøller.

- Der er ingen tvivl om, at vi fortsat har fokus på vindområdet. Vi gør os klar til at servicere både Vesterhav Syd, Vesterhav Nord samt den nye vindmøllepark Thor. Det er muligt, vi ikke får opgaven som installationshavn, men vi ligger stærkt til at bidrage til vedligeholdelsesopgaverne, siger Karl Kristian Bro.

Havnen forbereder sig dog ved at gøre klar til oplag af vindmølledele i håb om, at der bliver et behov på sigt.

I den forbindelse er en uddybning af Thyborøn Kanal til 10 meters dybde også en prioritering. Havnen overtog pr. 1. januar i år opgaven med at oprense Kanalen efter Kystdirektoratet og håber nu at få lov til at udvide vanddybden til 10 meter. Der ligger netop nu en ansøgning hos Kystdirektoratet. En del af sandet, der skal fjernes, kan måske anvendes til at skabe endnu mere plads. Allerede i dag har Thyborøn Havn mulighed for at udvide sit areal ved at fylde op mellem Sydhavnen og frem til vindmøllerne på dæmningen nord for FMC Cheminova. Her kan der skabes et landanlæg, der strækker sig fra den nuværende landevej og ud til den fjerde mølle.

Store investeringer

Generelt har havnen gennemført store investeringer de senere år, og både 2019 og 2020 bliver der arbejdet videre. Netop nu er man i færd med at færddiggøre ny lossekaj ved TripleNine, så lossekapaciteten bliver udvidet betragteligt. Inderhavnen er blevet uddybet, så større skibe kan sejle ind og blive serviceret af havnens servicevirksomheder, hvilket kan blive særligt aktuelt, hvis Thyborøn Kanal samtidigt uddybes til 10 meters vanddybde.

- Vi er faktisk ret stolte af, at det har været muligt at holde et så højt investeringsnievau i Thyborøn, og at forretningen er fulgt med, siger havnedirektør Jesper Holt Jensen.

Siden havnen i 2001 blev kommunal selvstyrehavn, er der investeret for 530 millioner kroner i Thyborøn Havn.

- Det er mange penge, men vi kan se, de er givet godt ud, når fiskeriet og erhvervet omkring havnen blomstrer. Vi glæder os til at tage det sidste nap omkring vanddybden, når vi forhåbentligt får tilladelse til at uddybe Kanalen, siger Jesper Holt Jensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Akvarium bløder under lukning

Lemvig

Politiet jagtede bil i Klosterheden

Lemvig

Kommunen går fortsat fri af corona

Lemvig

Kendte navne til klimamøde for børn

Annonce