Annonce
Debat

Opløftende ord fra statsministeren om decentrale uddannelser

Andreas Steenberg. Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce

Læserbrev: Jeg var meget glad for, at statsminister Mette Frederiksen tog uddannelse i hele Danmark op i sin nytårstale. For mig er det helt afgørende for, at alle kan få muligheder, og for at vores land hænger sammen.

Desværre har vi skabt et "som om"-marked på uddannelsesområdet.

Uddannelserne får penge alt efter hvor mange mennesker, der er på deres institutioner. Jo flere unge, jo flere penge. Den mekanisme har medført, at der investeres helt vildt i nye uddannelser og bygninger i København-Roskilde, Aarhus, Aalborg og Odense.

Der er god business i at lave gode tilbud, hvor der er flest kunder. Men det betyder også, at der ikke investeres på samme måde i resten af landet. I København og Aarhus har man istandsat henholdsvis det gamle Ceres bryggeri og Carlsberg bryggeri til meget flotte og dyre uddannelsesinstitutioner. Hvis du besøger de to steder, så kan det ikke undre, at unge vil studere til lærer, sygeplejerske og så videre dér og ikke i Viborg, Silkeborg, Holstebro eller Skive.


Dette våbenkapløb om at tiltrække kunder til uddannelserne i universitetsbyerne skal brydes.


For balancen i Danmark er det skidt, men for uddannelsernes økonomi er det godt. Dette våbenkapløb om at tiltrække kunder til uddannelserne i universitetsbyerne skal brydes. Det sker kun ved at vi laver et andet system på Christiansborg.

Jeg håber, at Mette Frederiksen nu vil gå i gang. Det kræver, som jeg ser det, tre tiltag:

1) der skal afsættes flere penge til uddannelse. Løkke-regeringernes besparelser skal i endnu højere grad fjernes igen. Uddannelse i mindre byer end for eksempel København koster nemlig.

2) der skal gives flere penge per institution fremfor per studerende/elev. Det vil gavne mindre uddannelser. Og

3) man skal se på, hvor mange studerende man må opdage i universitetsområderne, så pladserne bliver mere ligeligt fordelt.

Alt dette er indeholdt i Radikale Venstres udspil "Danmark uden kanter". Jeg ser frem til at høre Socialdemokratiets udspil og forslag. Jeg håber, at vi kan få skabt et Danmark i bedre balance.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce