Annonce
Lemvig

Beretninger fra befrielsen: Oplevede befrielsen fra sygesengen på Lemvig Sygehus

Kristeligt Dagblads Forlag har samlet 75 øjenvidneskildringer fra befrielsen 4. maj 1945. Blandt bidragsyderne er Oluf Øe, der voksede op på Faare Mølle ved Lemvig.
Oluf Øe lå på Lemvig Sygehus, da befrielsesbudskabet kom - men dagen glemmer han aldrig
Annonce

Lemvig: - Det var bare så stort. Det er en erindring, jeg kan genkalde mig til enhver tid, siger den 85-årige Oluf Øe, der i dag bor i Randers.

Han fortæller om befrielsen 4. maj 1945, som han oplevede fra en sygeseng på det daværende Lemvig Sygehus. Her oplevede han, hvordan Danmark blev befriet uden selv at kunne tage rigtig del i den, da han var for afkræftet efter en operation. Alligevel står dagen stærkt for ham, og følelserne maser sig stadig frem og får stemmen til at knække, når han over telefonen fra Randers fortæller om dagen.


Det var bare så stort. Det er en erindring, jeg kan genkalde mig til enhver tid

Oluf Øe, om befrielsesdagen 4. maj 1945


Hans erindring kan også læses i den nye bog "Befrielsen i glimt", som Kristeligt Dagblads Forlag netop har sendt på gaden. Bogen er baseret på en række bidrag, som Kristeligt Dagblad i foråret 2020 opfordrede læserne til at skrive i anledning af 75-året for befrielsen. 75 af bidragene, hvoraf adskillige aldrig nåede avisens spalter, er til gengæld samlet i bogen "Befrielsen i Glimt", der giver et indblik i, hvordan befrielsen blev oplevet af den helt almindelige dansker.

Som Oluf Øe.

- Jeg valgte at skrive min beretning, fordi jeg havde denne helt specielle 4. maj, fortæller han.

Annonce

Tyskerne tæt på

Oluf Øe var knap 10 år, da befrielsen kom til landet. Han havde dog livet med tyskerne tæt inde på livet, for hjemme på gården Faare Mølle syd for Lemvig var man den sidste måned af krigen tvunget til at have seks tyske soldater indkvarteret. De boede i et stort karlekammer, men opførte sig i øvrigt eksemplarisk.

5. maj 1945 - dagen efter befrielsen - samlede folk sig spontant i Lemvigs gader

- Vi led ikke overlast på nogen måde. De opførte sig pænt. Jeg kan huske, de lavede latrin i baghaven. Så kunne de sidde fire mand på rad, selv om min søster og jeg stod og så på det, fortæller Oluf Øe.

Annonce

Lakker mod enden

Mod slutningen af krigen havde såvel danskere som tyskere fornemmet, at det lakkede mod enden.

- Vi gik og ventede på det tidspunkt, hvor befrielsen ville komme. Vi kunne mærke, det trak sammen. Én af de tyske soldater kom endda indenfor hos os for at høre nyhederne fra den engelske radio, for han vidste godt, han ikke kunne stole på den tyske radio, siger Oluf Øe.

Den 4. maj står stadig klokkeklart i hans erindring. Oluf Øe led af en medfødt broklidelse, og derfor skulle han opereres på Lemvig Sygehus. Der var så stor trængsel på sygehuset, at den ni-årige Oluf Øe ikke kunne få plads på børneafdelingen. Derfor blev han anbragt på en fire-sengs stue sammen med fire voksne patienter. Her lå han stadig svag efter operationen, da frihedsbudskabet lød fra den engelske radio.

Befrielsen i glimt

"Befrielsen i glimt - 75 danske øjenvidneskildringer".

Forord af Bent Melchior.

237 sider, illustreret.

Udgivet på Kristeligt Dagblads Forlag

Pris: 249,95 kroner.

- Jeg hørte ikke selv budskabet, men det var der andre på stuen, der gjorde. Nogle af de voksne græd af glæde, for betydningen af tyskernes overgivelse var, at vi ikke skulle befries ved magt. Derfor ville der ikke blive krigshandlinger i Danmark, siger Oluf Øe.

Annonce

Sang

Men årsagen til, at dagen står så klar i erindringen er, at også patienterne på sygehuset kom til at mærke glæden ude i byen.

- Det var en meget speciel aften, hvor en del af Lemvigs beboere gik op til sygehuset, hvor de stillede sig foran vinduerne med lys og fakler i hænderne og sang for os patienter. De var kommet for at fornøje de indlagte, så vi også fik en oplevelse. Jeg kunne ikke se noget fra min seng, men det hjalp, da der kom et par sygeplejersker. De lagde mig over på en båre, så jeg kunne komme hen til vinduet og følge med i, at de sang. Det var bare så stort, siger Oluf Øe.

Annonce

Øjenvidneskildringer

Beretningen er at læse i bogen sammen med flere andre øjenvidneskildringer fra hele landet - her af flere fra det vestjyske område. Oluf Øe er glad for resultatet.

- Jeg synes godt om bogen, men man kan heller ikke vente meget længere, hvis man vil have beretningerne, siger han.

Og det har han ret i, for beretningerne i bogen er alle skrevet af danskere, der var børn eller unge på befrielsestidspunktet. De har dog alle det til fælles, at de udtrykker en uforbeholden glæde ved den genvundne frihed, der dog var præget af både forvirring og deciderede kampe i kølvandet på frihedsbudskabet.

Bogen er udkommet og kan købes i boghandlen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Venstre ved man aldrig, hvor er

Annonce