Annonce
Læserbrev

Opråb fra forældre. Hvor er der en voksen?

Debat: Den 6. april viste forældre over hele Danmark, at børns forhold i vuggestuer og børnehaver er vigtigt. Vi råbte så højt, fra demonstrationer i 57 byer over hele landet, at det rungede på Christiansborg. Mediedækningen var massiv. Nu blev børns udvikling og livsforhold i daginstitutioner et brandvarmt emne, der blev debatteret som aldrig før.

Vi gjorde indtryk. Den nye regering tog minimumsnormeringer med i det forståelsespapir, som danner grundlag for Socialdemokratiets og dets støttepartiers arbejde i de næste fire år. Det var ikke sket, hvis vi forældre ikke var gået på gaden. Hvis vi ikke havde råbt NOK ER NOK!

I Tv2’s dokumentar ”Eksperimentet med vores børn” vises der skræmmende eksempler på, præcis hvor galt det står til. Selv i velfungerende daginstitutioner, hvor alt ser pænt ud på overfladen, er det uhyggeligt, hvor lidt voksenkontakt der kan være pr. barn på en hel dag. Det gør ondt. 17 minutter havde pigen Merle kontakt med en voksen. De 12 minutter var højtlæsning. Er 17 minutters daglig voksenkontakt nok til at skabe en tryg base og udvikle et lille menneske? Svaret giver vist sig selv. I første udgave af dokumentaren er det tydeligt, at selvom pædagogen på stuen er velkvalificeret, dygtig og omsorgsfuld, er der næsten kun mulighed for brandslukning. Det pædagogiske arbejde, som kunne være med til at udvikle vores børn, er der kun sjældent mulighed for. Helt anderledes positivt ser det ud, når normeringerne er tilstrækkelige.

Børnene - og de voksne mennesker, de bliver til engang - er vores fremtid. Det er dem, vi skal leve af. Så derfor undrer det vi forældre og mange andre, at I politikere ikke ser børns udvikling og trivsel, som den allervigtigste investering for vores samfund.

Spørgsmålet er enkelt: Vil vi have selvstændige, idérige, empatiske og handlekraftige mennesker i Danmark? Eller vil vi have mennesker, der er dårlige til relationer, som er utrygge, får stress, depression og angst?

Opfordringen herfra er, at I politikere starter med, at der lovgivningsmæssigt sættes krav om minimumsnormeringer på, én voksen til max tre vuggestuebørn og én voksen til max seks børnehavebørn.

Annonce

Investering i fremtiden

Der skal penge med. Kommunerne er pressede, og det skyldes blandt andet budgetloven, som er vedtaget på Christiansborg af et bredt flertal. Budgetloven sætter en maxgrænse for, hvor mange penge den enkelte kommune må bruge på service. Det vil sige, at hvis en kommune har lyst til at bruge penge på at give alle børn i kommunen de bedste rammer for en tryg barndom, så skal kommunen spare på et andet område, så de samlede udgifter til service ikke overstiger den grænse, der er lagt fast fra Christiansborg.

Derfor er det nødvendigt, at vi både får lovbundne minimumsnormeringer OG en ændring i budgetloven. For at kommunerne ikke tvinges til at hæve kommuneskatten for at leve op til loven om minimumsnormeringer, er det desuden nødvendigt, at den Finanslov, som partierne forhandler på plads i disse dage, sætter penge af til pædagogisk personale.

17 minutters voksenkontakt. Det svarer cirka til den tid vi i Vestjylland har sparet på køreturen til grænsen efter etableringen af den nye motorvej mellem Holstebro og Herning. Så skal statens penge gå til infrastruktur og andre ”nice to have” ting, eller skal vores skattekroner, gå til en investering i vores børn - i vores fremtid?

Vi holder øje med jer - og stiller jer til ansvar - også i Jylland.

Den 22. november klokken 14.30 er der demonstrationer i Herning og København. Alle med fokus på børns velbefindende samles på Torvet i Herning og på Rådhuspladsen i København.

Der skal mere end 17 minutters voksenkontakt til per dag. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Finanslov. Skidt og kanel – og ingen veje

Debat: Efter mange ugers forhandlinger kom S-regeringen sammen med de øvrige røde partier i mål med en finanslovsaftale. Tillykke med det. Desværre bliver det en dyr omgang for Danmark og danskerne. Fokus har været på at bruge rigtig mange penge frem for at fremtidssikre jobskabelsen i de private virksomheder som grundlaget for fremtidens velfærd. Vores økonomi en bundsolid og derfor er der råd til bedre fælles velfærd og grøn omstilling – uden at hæve skatterne. Men det var ikke den røde dagsorden. Ydelserne til arbejdsløse indvandrere hæves med 2000 kroner skattefrit om måneden. Skatten på generationsskifte i familieejede virksomheder tredobles med deraf følgende dræning for penge, der skulle bruges til vækst og jobskabelse i lokalsamfund landet over – samt forstærket fremmarch af de store kapitalfonde som ejere af virksomheder. Skattefritagelsen på fri telefon afskaffes, hvilket rammer 500.000 danskere, der kan se frem til at betale 1100 kroner mere i skat om året. Tinglysningsafgiften stiger, så det fremover bliver dyrere at købe bolig. Til gengæld er der ikke ét eneste forslag, der gør Danmark rigere. Desuden må den berømte Arne kigge i vejviseren efter indfrielsen af S-løftet om tidlig pension. Afslutningsvis vil jeg som transportordfører ærgre mig over, at der med finanslovaftalen ikke er afsat en eneste krone til de hårdt tiltrængte vejprojekter, som S ellers talte meget om i valgkampen for et halvt år siden. Det er en klar politisk fejl, der modarbejder fremtidssikring af det økonomiske opsving samt sikring et sammenhængende og grønnere Danmark i bedre balance. Den fejl vil Venstre vil kæmpe hårdt for at rette op på. Konklusion: Skidt og kanel – og ingen veje – i næste års finanslov.

Lemvig

Legepladser kan få flere penge

Kultur

Film viser det nye vandkunstværk

Annonce