Annonce
Lemvig

Ornitologer og dambrugere vil finde fælles løsning for fiskeørnene

De grønne net over Øster Ørs Dambrug er ikke blot farlige for fiskeørne. De har allerede fanget en stor hornugle, der efterfølgende måtte aflives. Foto: Benny Gade
Parterne har aftalt et møde i et forsøg på at finde en løsning, der kan redde fiskeørnene i Klosterheden fra fiskenet

Klosterheden: Nu mødes ornitologer og dambrugsejernes brancheorganisation, Dansk Akvakultur, for at finde en løsning, der redde fiskeørnene i Klosterheden.

- Vi har aftalt et møde umiddelbart efter påske, hvor vi vil forsøge at finde en løsning, siger direktør for Dansk Akvakultur, Brian Thomsen.

Det sker oven på sagen om fiskeørnene i Klosterheden, der er truet af nye net, der er spændt ud over Øster Ørs dambrug. Ejerne har i flere år accepteret, at ørnene fisker i dammene, men nu har Fødevarestyrelsen pålagt dambrugsejeren at spænde net over dammene. Derfor frygter Dansk Ornitologisk forening, at dammene bliver en dødsfælde for ørnene, når de styrtdykker for at tage fisk i dammene. Det kan i yderste konsekvens koste op mod halvdelen af den danske bestand af fiskeørne livet.

Annonce

Fastholder net

Dansk Akvakultur står dog fast på, at der skal spændes net over de danske fiskedamme.

- Det skal der både for at undgå spredning af sygdomme, men også af hensyn til fiskenes velfærd, siger direktør Brian Thomsen.

Den mest frygtede sygdom kaldet VHS er ganske vist ikke set i Danmark i mange år.

- Men nettene er måske netop én af grundene til, at vi ikke har sygdommen, siger han.

Nettene skal netop forhindre fiskehejrer og skarver i at nappe de forsvarsløse fisk. Det er ikke blot en dyr affære for dambrugsejerne, men stresser også fiskene i en grad, så de får flere sygdomsproblemer.

Annonce

Ny lov

Ifølge Fødevarestyrelsen skal kravet om fuglenet over dambrug revurderes i forbindelse med den nye EU Dyresundhedslov som træder i kraft den 21. april i år, men på forhånd står Dansk Akvakultur fast på, at kravet om fuglenet skal fastholdes.

- Men vi er åbne overfor, at der i nogle konkrete tilfælde er behov for at finde en anden løsning. Derfor er vi også klar til at tage en debat med ornitologerne om, hvad vi gør i dette tilfælde, men det skal være en løsning, hvor vi fortsat er i stand til at sikre os mod sydomme, siger Brian Thomsen.

Parterne har aftalt at mødes efter påske, og derfor vil Brian Thomsen ikke på forhånd give et bud på, hvilke løsninger han ser i forbindelse med Øster Ørs Dambrug.

- Men vi er villige til at drøfte det, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

24-årig havde hash og peberspray

Lemvig

Dantrafo kom godt ud af 2020

Annonce