Annonce
Alarm 112

OVERBLIK: Sagen om kvotekonger kort fortalt

Nordjysk storfisker anklages for ved hjælp af stråmænd at have kontrolleret en for stor del af fiskekvoterne.

Storfiskeren Henning Kjeldsen fra Skagen er onsdag på anklagebænken i Retten i Holstebro, hvor han beskyldes for fusk med fiskekvoter.

Her kan du læse om kvotesystemet, som fiskeren beskyldes for at have overtrådt.

* I 2002 reformerede Folketinget fiskeriet ved at indføre omsættelige kvoter. Det betød, at fiskerne kunne købe og sælge kvoter til at fange en bestemt mængde fisk.

* Kvoterne erstattede rationsfiskeriet. Her havde alle lige adgang til at fiske en bestemt mængde. Det gjorde det svært for fiskerne at planlægge og tjene nok.

* Folketinget understregede i forbindelse med kvotereformen, at kvoterne ikke måtte ende på for få hænder.

* I august 2017 konkluderede Rigsrevisionen, at ministeriets forvaltning har været "meget kritisabel" og "ikke har understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få hænder".

* I den forbindelse opstod begrebet "kvotekonger" om fiskere, der besidder en uforholdsmæssig stor andel af kvoterne.

* Der blev efterfølgende indgivet politianmeldelse mod fem fiskere for at have overtrådt reglerne om kvotekoncentration.

* Politisk medførte kritikken, at ansvaret for fiskeriet blev flyttet fra daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til Karen Ellemann (V), der i forvejen var minister for ligestilling og nordisk samarbejde.

* I den aktuelle straffesag modtog Nordjyllands Politi en politianmeldelse i 2017. Året efter overtog Bagmandspolitiet sagen.

* Henning Kjeldsen anklages for at have omgået reglerne ved at kontrollere fiskeriselskaber, der på papiret var ejet af personer, som anklagemyndigheden betegner som stråmænd.

* Sagen skulle have været indledt ved Retten i Holstebro 14. januar i år, men blev udskudt grundet skærpede coronaregler.

* Der er afsat 25 retsdage til sagens behandling, og der ventes dom i maj eller juni.

Kilde: Ritzau.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

24-årig havde hash og peberspray

Annonce