Annonce
Danmark

Overlæge fratræder i opsigtsvækkende kræftsag: Lungekræft kan være blevet overset

Ulrich Fredberg, ledende overlæge på diagnostisk center på Hospitalsenhed Midt, har indgået en fratrædelsesaftale med hospitalsledelsen. Arkivfoto: Lars Rasborg.
Ledende overlæge Ulrich Fredberg fra Regionshospitalet i Silkeborg er blevet fjernet fra sin stilling efter sag, hvor 93 patienter ikke har fået den tilstrækkelige skanning for lungekræft. Lægen, som også er politiker, afviser kritikken og mener, at han var tvunget til at indgå fratrædelsesaftale.
Annonce

Sundhed: En opsigtsvækkende fratrædelse og en mulig skandalesag med oversete kræfttilfælde til følge har ramt det midtjyske sundhedsvæsen.

Mindst 93 patienter genindkaldes til en skanning for lungekræft, efter det er konstateret, at Regionshospitalet i Silkeborg i en længere periode ikke har tilbudt patienterne den skanning, de ifølge hospitalsledelsen har ret til. Fire af patienterne er allerede henvist til en kræftpakke, mens en enkelt patient fået konstateret lungekræft. Det oplyser Hospitalsenhed Midt, der blandt andet tæller regionshospitalet i Silkeborg.

Tirsdag aften førte sagen til en "gensidig aftale om fratrædelse" for ledende overlæge Ulrich Fredberg fra Diagnostisk Center på Hospitalsenhed Midt. Aftenen forinden havde hospitalsledelsen i en pressemeddelelse meddelt, at de påtænkte at fyre Ulrich Fredberg ledsaget af en redegørelse med blandt andet en række anklager rettet mod overlægen. Men efter tirsdagens møde havde lægefaglig direktør på Hospitalsenhed Midt, Claus Brøckner Nielsen, ikke meget lyst til at tale om anklagerne, som var blevet fremsat mod den nu fratrådte ledende overlæge.

- Vi har indgået en fratrædelsesaftale, og så er de ting, der har været fremme tidligere løst. Nu kigger vi fremad og ser på, hvordan vi kan sikre den brist i patientsikkerheden, som vi har fundet. Vores fokus er fortsat, at alle patienter får bedste undersøgelse, siger direktøren, der ikke vil løfte sløret for detaljerne i fratrædelsesaftalen.

Nu kigger vi fremad og ser på, hvordan vi kan sikre den brist i patientsikkerheden, som vi har fundet. Vores fokus er fortsat, at alle patienter får bedste undersøgelse.

Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør på Hospitalsenhed Midt.

Annonce

I strid med retningslinjer

Årsagen til de mangelfulde kræftskanninger er, at Diagnostisk Center på regionshospitalet har benyttet lavdosis-CT-skanninger til nogle patienter med mistanke om lungekræft. Men en lavdosis-CT-skanning er i strid med Sundhedsstyrelsens retningslinjer, der tilsiger, at der siden april 2019 har skullet foretages fulddosis-CT-skanninger, hvis der er mistanke om lungekræft, oplyser sygehusledelsen. En fulddosis-CT-skanning kan nemlig med større sikkerhed påvise lungekræft, og dermed kan lungekræft være blevet overset hos en række patienter, som er blevet skannet på sygehuset i Silkeborg.

Det var "samarbejdsproblemer" i forbindelse med den sag, der førte til, at sygehusledelsen indkaldte ledende overlæge Ulrich Fredberg til en samtale tirsdag, fremgik det af pressemeddelelsen, som hospitalsledelsen udsendte mandag aften.

Ifølge ledelsen på Enhedscenter Midt har Ulrich Fredberg undladt at følge retningslinjerne. Dermed har patienternes sikkerhed været i fare, lyder det i pressemeddelelsen.

Annonce

Modarbejder

En gennemgang af i alt 625 patienter, som siden 1. april 2019 er blevet lavdosis-CT-skannet har vist behov for at tilbyde indtil videre 93 patienter en ny skanning. Fire patienter er henvist til kræftpakke, og én patient har fået konstateret lungekræft. Ikke alle 93 patienter er endnu blevet skannet igen, og der kan være flere genindkaldelser på vej, oplyser Claus Brøckner Nielsen til avisen Danmark.

Ulrich Fredberg har derudover ifølge hospitalsledelsen i modstrid med Sundhedsstyrelsens retningslinjer fastholdt, at tilbuddet om lavdosis-CT-skanning er fagligt forsvarligt ved en lille mistanke om lungekræft. Og efterfølgende har han ifølge hospitalsledelsen modarbejdet arbejdet med at rydde op efter fejlskanningerne, da han ikke har villet underskrive breve til patienter og deres praktiserende læger om genindkaldelser til nye skanninger, ligesom han internt har argumenteret for at fortsætte med lavdosis-CT-skanningerne.

Lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen ville efter tirsdagens møde ikke tale om anklagerne i den pressemeddelelse, som blev sendt ud mandag aften.

Hvordan kan i sende så alvorlige anklager ud mandag og så næste dag ikke ville forholde jer til anklagerne?

- Vi har pligt til overfor borgere og patienter at fortælle, når der er noget vi ikke har gjort godt nok. Derfor fortæller vi om problemerne med undersøgelserne. I forhold til Ulrich Fredberg har vi nu indgået en fratrædelsesaftale med ham, og betragter den del af sagen som afsluttet.

Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør Hospitalsenhed Midt, Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen/Region Midt
Annonce

Afviser kritik

Ulrich Fredberg, der udover at være ledende overlæge også er regionsrådsmedlem for Venstre, afviser kritikken. Han peger blandt andet på, at Diagnostisk Center i Silkeborg har fundet flere patienter med lungekræft i tidligere stadier end i resten af landet.

- Det er jo ikke sådan, at vi ikke har benyttet os af fuld CT-skanning, blot har vi tilbudt gruppen af patienter, hvor mistanken om kræft var meget lille, en lavdosis skanning. De praktiserende læger er generelt meget dygtige til at henvise til de rigtige undersøgelser og vil typisk, hvis de har reel mistanke om lungekræft, henvise til en fuld skanning, siger Ulrich Fredberg.

Ulrich Fredberg fortæller, at det ved tirsdagens tjenstlige samtale hurtigt blev klart, at et fornuftigt samarbejde med hospitalsledelsen ikke kunne genskabes. Men han mener ikke, han har gjort noget forkert.

- Jeg kunne vælge mellem at sige op, lade mig fyre eller noget midt imellem. Det endte altså med det sidste, siger han.

Ulrich Fredberg har det efter eget udsagn også fint med den behandling, han har givet de 93 patienter, som nu får tilbudt en fuld CT-skanning. Han afviser dermed, at hans behandling er gået ud over patientsikkerheden, da han mener, at de under andre omstændigheder ville have fået en mindre effektiv behandling.

- Andre steder ville de typisk have været tilbudt en røntgenundersøgelse, som finder 75 procent af kræfttilfældene. Den lavdosis-skanning, vi har givet dem finder 95 procent. Og jeg vil sætte store spørgsmålstegn ved, om det er bedre, at de nu får yderligere stråling med de risici, det indebærer, siger han.

Annonce

Lavdosis er usikker

Dansk Lunge Cancer Gruppe, som rådgiver Sundhedsstyrelsen på området, mener, at det er usikkert, om det er brugen af lavdosis CT-skanninger, som er skyld i de gode resultater fra Silkeborg. Formand Torben Riis Rasmussen mener, at lavdosis CT-skanninger er fine til screeninger af patienter, men er der tale om tilfælde, hvor der er en mistanke om lungekræft, skal der benyttes en fulddosis-CT-skanning.

- Hvis der er mistanke om lungekræft - og det gælder også en lille mistanke - bør man lave den mest sensitive undersøgelse for at give det mest sikre svar. Laver man lavdosis-skanning, kan man reelt kun sige, at der "nok" ikke er mistanke om lungekræft, siger formanden, der peger på, at der derfor er en risiko for at overse alvorlige sygdomme.

Han vurderer, at en lavdosis CT-skanning er 95 procent sensitiv, mens en fulddosis CT-skanning er 99,5 procent sensitiv.

Kræftens Bekæmpelse har tidligere bakket op om brugen af lavdosis CT-skanninger som alternativ til røntgen af lungerne, når der ikke var tale om patienter med direkte mistanke om kræft. Men afdelingschef Pernille Slebsager understreger, at lavdosis CT-skanninger ikke skal bruges, hvis der er den mindste mistanke om lungekræft.

- Hvis patienter med kræftmistanke ikke er blevet skannet med fuld CT, så er det en fejl, og det er derfor vigtigt, at hospitalet straks sørger for, at patienterne får den rigtige undersøgelse, siger Pernille Slebsager.

- Konsekvensen kan være, at nogle patienter ikke har fået opdaget deres kræft i tide. Det er et stort problem for de mennesker, det handler om. Lungekræft er en alvorlig sygdom, og det har betydning for behandlingsmulighederne, hvornår kræften opdages. Tilmed skal patienterne så nu opleve den nervøsitet, der følger med at skulle igennem endnu en undersøgelse, siger hun.

Annonce
Annonce
Lemvig

48-årig omkom i drukneulykke

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

To tyske biler fik buler

Struer

Flag for Benny og første skoledag

Annonce