Debat: De fleste ser elbilen som et alternativ til fossilbilen og økologi et alternativ til det konventionelle. På samme måde som privathospitaler og friskoler er alternativer til det fælles offentlige tilbud. Vi har som individer et valg mellem to gode muligheder og det er jo altid rart.
Men når det kommer til brug, eller misbrug, af fælles goder som himmel, hav og jord så der er noget riv rav ruskende galt med denne ellers meget almindelige måde at opfatte situationen på. Når fælles problemer overlades til den personlige samvittighed, er der ikke længere tale om et uskyldigt valg mellem to lige gode alternativer. Der opstår i stedet et samfundsnedbrydende parallelsamfund.
Når fælles problemer overlades til den personlige samvittighed, er der ikke længere tale om et uskyldigt valg.
For at forstå den nuværende situation kan man forestille sig at man er pædagog i en børnehave hvor der langsomt er kommet et stigende problem med rod. Det flertal af børn, der ikke rydder op belønnes hver eftermiddag med en is. Det mindretal af børn, der hjælper med at rydde op, får en lille skål tørret frugt og deres forældre modtager en ekstraregning for børnenes institutionsplads. Det er selvklart svært at få ryddet op under disse præmisser, og de fleste kan nok også regne ud, at forholdet mellem de to børnegrupper på flere og flere planer bliver mere og mere anspændt.
Men selvom eksemplet fremstår helt tosset i børnehaven så er det præcis de betingelser den grønne omstilling har i de voksnes verden. Selvom det roder i det fælles havmiljø, klima, grundvand osv., så forestiller vi os, at man med økologi, FSC, MSC, ”grøn strøm”, CO2 kompensation og alt godt fra havet kan få de socialt ansvarlige til – af egen lomme – at betale for den fælles oprydning. Det er jo absurd.
Det er et sundt samfund, der har gode alternativer som engagerede borgere kan vælge i mellem. Men det er et sygt samfund, der har parallelle standarder, der ovenikøbet belønner asocial og egoistisk adfærd.
Jeg mindes, at DF og S m.fl. havde et udtalt problem med et miniature-parallelsamfund i Vollsmose. Når det kommer til grøn omstilling, så har vi faktisk et rigtig parallelsamfund og et rigtigt problem. Enten bliver vi enige om én standard som alle forholder sig til og som alle betaler til eller også går vi til i vores eget rod. Enten gør vi det i fællesskab – eller også gør vi det ikke.
På kant-skribenter
På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).