Annonce
Debat

På kant: Enten gør vi det i fællesskab - eller også gør vi det ikke

Mikael K.Bjerre

Debat:  De fleste ser elbilen som et alternativ til fossilbilen og økologi et alternativ til det konventionelle. På samme måde som privathospitaler og friskoler er alternativer til det fælles offentlige tilbud. Vi har som individer et valg mellem to gode muligheder og det er jo altid rart.

Men når det kommer til brug, eller misbrug, af fælles goder som himmel, hav og jord så der er noget riv rav ruskende galt med denne ellers meget almindelige måde at opfatte situationen på. Når fælles problemer overlades til den personlige samvittighed, er der ikke længere tale om et uskyldigt valg mellem to lige gode alternativer. Der opstår i stedet et samfundsnedbrydende parallelsamfund.

Når fælles problemer overlades til den personlige samvittighed, er der ikke længere tale om et uskyldigt valg.

For at forstå den nuværende situation kan man forestille sig at man er pædagog i en børnehave hvor der langsomt er kommet et stigende problem med rod. Det flertal af børn, der ikke rydder op belønnes hver eftermiddag med en is. Det mindretal af børn, der hjælper med at rydde op, får en lille skål tørret frugt og deres forældre modtager en ekstraregning for børnenes institutionsplads. Det er selvklart svært at få ryddet op under disse præmisser, og de fleste kan nok også regne ud, at forholdet mellem de to børnegrupper på flere og flere planer bliver mere og mere anspændt.

Annonce

Men selvom eksemplet fremstår helt tosset i børnehaven så er det præcis de betingelser den grønne omstilling har i de voksnes verden. Selvom det roder i det fælles havmiljø, klima, grundvand osv., så forestiller vi os, at man med økologi, FSC, MSC, ”grøn strøm”, CO2 kompensation og alt godt fra havet kan få de socialt ansvarlige til – af egen lomme – at betale for den fælles oprydning. Det er jo absurd.

Det er et sundt samfund, der har gode alternativer som engagerede borgere kan vælge i mellem. Men det er et sygt samfund, der har parallelle standarder, der ovenikøbet belønner asocial og egoistisk adfærd.

Jeg mindes, at DF og S m.fl. havde et udtalt problem med et miniature-parallelsamfund i Vollsmose. Når det kommer til grøn omstilling, så har vi faktisk et rigtig parallelsamfund og et rigtigt problem. Enten bliver vi enige om én standard som alle forholder sig til og som alle betaler til eller også går vi til i vores eget rod. Enten gør vi det i fællesskab – eller også gør vi det ikke.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Hvalen skal formentligt obduceres men bliver liggende hele mandagen

Leder For abonnenter

Jamen, det er jo næsten allerede et nærhospital, som er blevet indviet i Lemvig

Sport

Lemvig-spiller springer ud som homoseksuel: - Reaktionerne fra holdkammeraterne var, som jeg håbede

Navne

Lemvig Kommune skal have ny chef

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Holstebro

Mona og Jesper Brink har renoveret og vedligeholdt i 25 år: Nu gider vi ærligt talt ikke mere - nu vil vi bare nyde!

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Lemvig

24-årig lemviger til tops på radikales liste til folketingsvalget

Livsstil

Maskinmester er gået i land og har fået godt gang i sit chokoladestøberi: Jeg løber hurtigt tør for tid

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Lemvig

Et sjældent syn: Usædvanlig stor vågehval er drevet i land

Lemvig For abonnenter

Hvad nu? Prisen for en oprensning af depotet ved Høfde 42 kan eksplodere

Sport

Mølgaard efter nedrykning: - Planen er, at jeg skal videre til sommer

Annonce