Annonce
forside

Pape vil stoppe mulighed for milde straffe af kulturhensyn

Direktør hos Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl kalder det symbolpolitik, at justitsministeren vil lukke muligheden for, at kultur og tro kan tillægges en formildende betydning i straffesager. Det kommer ikke til at få nogen betydning for børnene, siger han, og tilføjer, at der derimod skal oplysning til.

Det er symbolsk, når minister vil lovgive mod mildere straf af hensyn til kultur og tro, siger Børns Vilkår.

Det vakte stor forargelse, da et vietnamesisk forældrepar undgik fængsel, efter at de var blevet dømt for at slå deres børn med spisepinde og en grydeske.

Deres straf blev gjort betinget, fordi retten lagde vægt på, at volden var kulturelt betinget.

Tirsdag skal Folketinget førstebehandle et lovforslag, som er blevet til på baggrund af dommen mod det vietnamesiske forældrepar. Det skal sikre, at kultur eller tro ikke bliver en formildende omstændighed i straffesager.

Direktøren i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, kalder lovforslaget symbolpolitik. Han mener ikke, at det kommer til at gøre nogen forskel for børn.

- Der er alt for meget negativ social kontrol i religiøse og kulturelle miljøer. Og det kommer man altså ikke til livs med det her lovforslag, for det er langt de færreste sager, som kommer for en domstol, siger han.

Børns Vilkår ser hellere, at regeringen får fokus på information, så man kan nå ud til de forældre, som slår deres børn.

- Det er symbollovgivning, og det gør det ikke nemmere at være hverken forældre, børn eller domstol. Den politiske symbolværdi når næppe frem til de børn, det drejer sig om, siger Rasmus Kjeldahl.

Den Danske Dommerforenings formand, Mikael Sjöberg, mener heller ikke, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kommer til at gøre nogen forskel med lovforslaget. Han kalder det et "udpræget politisk forslag".

- Jeg kan ret roligt sige, at det ikke kommer til at få nogen betydning. Den dom var ikke udtryk for den sædvanlige praksis. Det var en enkeltstående byretsdom, som ikke blev anket. Så det vil ikke ændre på noget, siger han.

Mikael Sjöberg har ingen erindring om, at der har været andre domme, hvor man har lagt kultur og tro til grund for mildere straf.

Selv om dommen fra Næstved står alene, skal muligheden for at tage hensyn til kultur og tro lukkes, slår justitsministeren fast.

- Når der har været én dom med det argument, så tænker jeg selvfølgelig på, hvor det kan ende henne. Jeg vil sikre mig, at vi får lukket det hul effektivt, siger Søren Pape Poulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Vindagen markeres i marken

Lemvig

Jobprojekt hjælper i arbejde

Leder For abonnenter

Tak for havefesten

18 år blev det til. 18 år med guitarsoloer, fadøl og festglade mennesker. År med solskin og overskud, men til sidst også for mange år med regnvejr og underskud, og nu er det slut med Rock i Holstebro. Det kan man begræde herfra og til al evighed. I sidste ende var det dog publikum som svigtede, og kombinationen af flere år med dårligere regnskaber var mere end en-dags-festivalen kunne klare. Det er altid trist, når noget, der engang var stort, må lukke og slukke. Mange har erindringer og oplevelser bundet op i arrangementet – ja nogle har måske endda mødt deres udkårne på festivalpladsen, til tonerne af nogle landets mest populære kunstnere. For andre har det været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor man mødte alle de mennesker, man ikke lige fik set nok til i en travl hverdag. Det var ikke uden grund, at det blev kaldt Nordvestjyllands største havefest, der dog de sidste år blev mindre og mindre, mens arrangørerne kæmpede en hård kamp for at skabe et økonomisk bæredygtigt projekt, hvor der var en sammenhæng mellem det musikalske ambitionsniveau og publikums interesse. De kommende dage vil det sikkert være mismodet, der fylder mest - og skuffelse over, at det i sidste ende ikke lykkedes at finde en aftale med kreditorerne, så festivalen fik lige en chance mere til for at bevise sin levedygtighed. Men det ændrer ikke på, at Rock i Holstebro i mange år lavede Nordvestjyllands største fest. Der var år, hvor tilskuertallet nåede op over 10.000, og hvor ikke bare gæsterne fik en fed fest; der var også penge at tjene for de frivillige foreninger, der bidrog til, at festivalen kunne afholdes. Det ville naturligvis være lettere, hvis der ikke var konkurrence, og Rock i Holstebro kunne have koncertmarkedet næsten for sig selv. Men der er i dag kommet et langt større udbud af koncerter og arrangementer året rundt, hvilket kun er positivt for det musikelskende publikum. Tilbage er bare at sige tak for festen og kampen. Og hvem ved, måske der af asken fra Rock i Holstebro vokser nye initiativer frem.

Annonce