forside

Pape vil stoppe mulighed for milde straffe af kulturhensyn

Direktør hos Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl kalder det symbolpolitik, at justitsministeren vil lukke muligheden for, at kultur og tro kan tillægges en formildende betydning i straffesager. Det kommer ikke til at få nogen betydning for børnene, siger han, og tilføjer, at der derimod skal oplysning til.

Det er symbolsk, når minister vil lovgive mod mildere straf af hensyn til kultur og tro, siger Børns Vilkår.

Det vakte stor forargelse, da et vietnamesisk forældrepar undgik fængsel, efter at de var blevet dømt for at slå deres børn med spisepinde og en grydeske.

Deres straf blev gjort betinget, fordi retten lagde vægt på, at volden var kulturelt betinget.

Tirsdag skal Folketinget førstebehandle et lovforslag, som er blevet til på baggrund af dommen mod det vietnamesiske forældrepar. Det skal sikre, at kultur eller tro ikke bliver en formildende omstændighed i straffesager.

Direktøren i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, kalder lovforslaget symbolpolitik. Han mener ikke, at det kommer til at gøre nogen forskel for børn.

- Der er alt for meget negativ social kontrol i religiøse og kulturelle miljøer. Og det kommer man altså ikke til livs med det her lovforslag, for det er langt de færreste sager, som kommer for en domstol, siger han.

Børns Vilkår ser hellere, at regeringen får fokus på information, så man kan nå ud til de forældre, som slår deres børn.

- Det er symbollovgivning, og det gør det ikke nemmere at være hverken forældre, børn eller domstol. Den politiske symbolværdi når næppe frem til de børn, det drejer sig om, siger Rasmus Kjeldahl.

Den Danske Dommerforenings formand, Mikael Sjöberg, mener heller ikke, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kommer til at gøre nogen forskel med lovforslaget. Han kalder det et "udpræget politisk forslag".

- Jeg kan ret roligt sige, at det ikke kommer til at få nogen betydning. Den dom var ikke udtryk for den sædvanlige praksis. Det var en enkeltstående byretsdom, som ikke blev anket. Så det vil ikke ændre på noget, siger han.

Mikael Sjöberg har ingen erindring om, at der har været andre domme, hvor man har lagt kultur og tro til grund for mildere straf.

Selv om dommen fra Næstved står alene, skal muligheden for at tage hensyn til kultur og tro lukkes, slår justitsministeren fast.

- Når der har været én dom med det argument, så tænker jeg selvfølgelig på, hvor det kan ende henne. Jeg vil sikre mig, at vi får lukket det hul effektivt, siger Søren Pape Poulsen.

0/0
Annonce
Lemvig For abonnenter

Miljøtilladelse til smågrise-producent skal diskuteres i byrådet: Naboer vil have sagen i ny høring

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Siden finanskrisen: Lemvig i top tre over økonomisk vækst

Sport

Riis har lukket Handbergs cykelhold: Det er vemodigt, men jeg er på ingen måde overrasket

112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Lemvig

Viceforstander takker af efter 37 år

Erhverv

Kemifabrikken på Harboøre Tange giver aldrig op

På afstand ligner Harboøre Tange et paradis for turister, fiskere og vilde fugle. Men når man kommer over bakken på Thyborønvej, forstyrres udsigten af et fyldigt industrikompleks med høje skorstene ude mellem Vesterhavet og Nissum Bredning. På jernbanesporet står lange rækker af kemikalievogne bemalet med Cheminovas navn, og de færreste vil være i tvivl om, hvor vi er endt. I årtier har den nordvestjyske kemifabrik været kendt for sine synder fra fortiden: En ophobning af mange ton kemikalieaffald på stranden ved Høfde 42 og på den oprindelige fabriksgrund lidt syd for det sted, virksomheden ligger i dag. Men Cheminova er ikke fortid. Nu hedder den bare FMC Site Rønland. Historien har ikke slået virksomheden ihjel, og mange vil blive overrasket over, at der stadig vandrer 450 ansatte igennem porten hver dag. Deres arbejde består i at fabrikere massevis af sprøjtegifte døgnet rundt på et område, der strækker sig over store dele af halvøen Rønland. Plantebeskyttelse, som man kalder det, til alt fra bomuldsmarker til frugtplantager og golfbaner over hele verden. Avisen Danmark er som det første medie lukket indenfor for at høre om, hvad der egentlig foregår på FMC Site Rønland, siden virksomheden fik ny ejer i 2015. Den amerikanske kemigigant FMC købte dengang Cheminova i en milliardhandel, der især udløste jackpot til hovedaktionæren, Aarhus Universitets Forskningsfond. FMC, der i forvejen var en global kæmpe inden for plantebeskyttelse, havde frem for alt brug for et brohoved ind i Europa. - Der var en produktionskapacitet, der kunne være interessant, men det handlede især om at komme ind og få nogle salgskanaler og markedsandele i Europa, siger Jakob Kyllesbech, fabrikschef på FMC Site Rønland. Den 49-årige sjællænder begyndte i jobbet i januar 2018 og flyttede til Struer, hvor han i dag bor i en lejlighed ud til Limfjorden.

HB For abonnenter

HB videre efter overtids-drama: Én kamp fra at indløse billet til jyllandsserien

Lemvig

Godt nyt til beboere i kommunens landsbyer: Spring gratis på bussen

Annonce