Annonce
Erhverv

Færch-pengetanken vokser: 2020 blev et gyldent år

Færchfonden havde meget stor succes med investeringerne i 2020. Arkivfoto: Kristian Djurhuus Ritzau/Scanpix
Færchfonden styrkede egenkapitalen med mere end 100 millioner kroner i 2020.

Holstebro: Færchfonden er mest kendt for at dele penge ud til nye projekter og initiativer i Nordvestjylland.

Den anden del af fondens kerneområde er investeringer, der skal øge den samlede egenkapital.

Og den del af forretningen resulterede i et meget stort overskud i 2020.

Annonce

Færchfonden kommer ud af 2020 med et overskud på 133 millioner kroner efter skat.

- Det har været et rigtig godt år, når det gælder vores investeringer, siger fondens direktør Claus Omann Jensen.

Der er primært tre forklaringer på, at coronaåret 2020 rent økonomisk endte med at forgylde Færchfonden, der først og fremmest støtter projekter i Nordvestjylland.

- Vi investerede markant i B&O-aktier for at støtte og hjælpe virksomheden. Det har vist sig at være en god investering. Det har også været positivt med hensyn til vores ejendomsinvesteringer, siger Claus Omann Jensen, der som det tredje fremhæver, at investeringerne i nye og mindre virksomheder også har givet gode resultater.

Med overskuddet for 2020 kommer den samlede egenkapital op på 1,7 milliarder kroner. De seneste år har dog ikke været lig med store overskud på investeringerne hvert år. I 2018 var der et underskud på 124 millioner kroner. Udsvingene er store.

Indtil videre tegner 2021 positivt.

- Vi er kommet meget fint fra start i første kvartal. Det ser lovende ud, men det er umuligt at spå om hele året, siger Claus Omann Jensen.


Vi investerede markant i B&O-aktier for at støtte og hjælpe virksomheden. Det har vist sig at være en god investering. Det har også været positivt med hensyn til vores ejendomsinvesteringer i København

Claus Omann Jensen


Den mest markante investering i 2021 har været købet af en procent af plastgiganten Faerch Group, der i december blev købt af A. P. Møller Holding for 14,2 milliarder kroner. Det var Færch-familien, der grundlagde og ejede virksomheden frem til 2014. Nu har de købt en lille del tilbage.

Gode ansøgninger

I slutningen af 2020 var der en mindre nedgang i antallet af ansøgninger til Færchfonden, hvilket blev tilskrevet, at 2020 var en hård tid for ildsjæle og igangsættere, når det handler om nye projekter og store arrangementer.

Men lysten til at sætte nye ting i gang ser lige nu ud til at være i fremgang.

- Det har været en meget positiv udvikling hen over de seneste måneder, hvor vi har modtaget mange kvalificerede ansøgninger. Det er glædeligt, at foretagsomheden er på vej tilbage. Der var mange spændende ansøgninger på bordet ved bestyrelsesmødet i april, siger Færchfondens direktør.

I 2020 uddelte Færchfonden for 12,4 millioner kroner til forskellige formål. Det var 2,8 millioner kroner mere end i 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Stak af med båd og trailer

Lemvig For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Lemvig

Taske med dyrt indhold blev stjålet

Annonce