Annonce
Navne

Peru: Henry nåede ikke hjem, før grænserne lukkede

- På tv kan man se de samme advarsler, som findes verden over - og det kommer frem i alle programmet, at man skal vaske hænder, fortæller Henry Erling jensen, der har god tid til at se tv, for han er "fanget" i Mexico og kan ikke komme hjem til sin kone og datter i Peru. Privatfoto
Henry Erling Jensen, der stammer fra Harboøre, har siden år 2000 boet i Peru. Men han blev forsinket på en forretningsrejse, og nu sidder han i en lejlighed i Mexico og kukkelurer.
Annonce

Mexico/Peru: Egentlig har den 45-årige Henry Erling Jensen boet i Peru i 20 år. I "en dejlig duplex-lejlighed", som han siger, i hovedstaden Lima.

Men lige i øjeblikket opholder han sig i en lejlighed i turistbyen Mazatlan i Mexico. Der har han faktisk opholdt sig siden den 4. februar.

- Jeg tog til Mexico for at mødes med det mexicanske firma, jeg samarbejder med. Det skulle vare en 14 dages tid, men tog lidt længere tid, og da jeg gerne ville hjem, havde de lukket alle grænser og lufthavne i Peru, fortæller Henry Erling Jensen.

Lejligheden, han bor i, tilhører hans mexicanske samarbejdspartner, og han bor sådan set godt nok. Det er bare ikke specielt sjovt at være langt væk fra sin familie.

- Jeg er hver dag i kontakt med familien, så derfor er jeg nogenlunde orienteret om situationen hjemme i Peru, siger han.

Han forsøger også at holde sig orienteret om situationen i Mexico.

- Det er, som om Mexico er startet med det her lidt sent. Her bor cirka 140 millioner mennesker i Mexico, og de har nu omkring 700 smittet med coronavirus, og så vidt jeg har hørt, har de fire døde (tallene er fra den 25. marts, hvor vi talte med Henry, red.). Det er meget små tal, men man har lukket skolerne ned, og jeg har hørt i nyhederne, at nogle byer begynder at lukke restauranter. Her i området, hvor jeg bor, vrimler det med turister, men der er ikke mere nogen af de store krydstogtskibe, som ellers plejer at ligge her, fortæller Henry Erling Jensen.

Vindue til Verden

Dagbladets Navne-redaktion har fået rigtig mange henvendelser i forbindelse med serien "Vindue til verden" om vestjyder (fra Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner) ude i verden - og deres hverdag side om side med coronavirus.

Der er stadig plads til bidrag- men nu er vi særligt interesserede i Færøerne, Tyskland, Frankrig, Italien, Rusland, Tyrkiet, Mellemøsten og Sydafrika.

Hvis du kender nogen i ovennævnte lande, som stammer fra en af de tre ovenstående kommuner, og som du synes, vi skal interviewe, så skriv til meja@dagbladetholstebro.dk – eller få vedkommende til selv at kontakte os.

Annonce

I god kontakt med familien

Henry er født på Stausholm og vokset op i Harboøre. Han blev uddannet kleinsmed på Cheminova, men blev siden ansat ved et par danske virksomheder inden for fiskemel-branchen. Han rejste verden rundt for firmaet Atlas Industries med opstart indenfor fiskemel, kød og benmelsfabrikker. Blandt andet var han i Kina, Japan, Fillippinerne, Sydafrika, Alaska og rundt i det meste af Sydamerika. Han var i Peru første gang i 1993.

I år 2000 slog han sig ned i Perus hovedstad Lima, hvor han var udstationeret af Atlas Industries. I 2003 blev han direktør for samme firma i Peru. Firmaet blev i 2006 opkøbt af fynske Haarslev. Henry valgte i 2010 at blive selvstændig i samme branche, der producerer maskiner til ben- og fiskemel. Først var han freelance, men for fire år siden etablerede han sit eget firma, der hedder HJ International Service.

Henry Erling Jensen har tre sønner hjemme i Danmark - samt to børnebørn. Han er i dag gift med en peruviansk kvinde, og sammen har de en 16-årig datter.

- Min datter går i sidste klasse på skolen, men den er jo lukket af virussen til i hvert fald efter påsken. Hun keder sig, fordi de ikke må gå udenfor, men snakker med sine venner på mobilen, fortæller Henry, der også snakker med sine børn i Danmark så tit som muligt.

- Ja, og med mine forældre en eller to gange om ugen. Og jeg skriver med mine tre brødre. Vi holder kontakten så godt som muligt, siger Henry Erling Jensen, der ikke har overvejet at rejse hjem til Danmark igen.

- Nej, ikke på grund af det, der sker rundt omkring lige nu. Men det er klart, at tingene kan udvikle sig, så vi må se tiden an. Men når vi ser på verdenskortet i tv, hvor det er værst, så er det jo meget alvorligt i Europa, og det må løses så hurtigt som overhovedet muligt, siger han.

Annonce

Udgangsforbud i Peru

Når Henry taler med sin kone i telefon, kan hun fortælle om tomme gader og tomme hylder i supermarkederne.

- Da Peru lukkede ned, forsvandt varerne som lyn fra en klar himmel. Folk købte ind som op til juleaften, og de skal jo fortsat købe ind, da restauranter og lignende er lukkede. Der bor lidt over 30 millioner mennesker i Peru, og regeringen har grebet hurtigt ind fra starten og har lukket næsten alt ned. Nu kan man kun handle ind i dagligvarebutikker, og for eksempel må min kone kun gå ud at købe ind hver tirsdag og lørdag. Om aftenen må man ikke gå ud fra klokken 20 og indtil til næste morgen klokken 05. Så man prøver virkelig at få hold på situationen så hurtigt som muligt. I dag er der lidt over 600, der har virussen, og der er 11 døde (tal fra den 25. marts, red). Det, som lokalbefolkningen og turisterne har lidt svært ved at forstå, er, at de ser soldater på gaderne sammen med politiet for at styre tingene. Men sådan er det, fortæller Henry.

Er du bekymret for Perus fremtid?

- Nej, egentlig ikke. Peru har udviklet sig utroligt meget de seneste 20-25 år, men der er da stadig en masse korruption. Næsten hver gang man skifter præsident, kommer den gamle i spjældet. Altså, der vil klart være turistproblemer rundt i verden i hvert fald det næste år, også i Peru, og så er der selvfølgelig økonomien. Coronavirus koster landene enorme summer af penge, og nogle har dem, andre har dem ikke. Og folk er selvfølgelig nervøse, for der er en meget stor procentdel i Peru, der arbejder fra dag til dag, som for eksempel en stor mængde taxaer - og når folk ikke må gå ud, mister de deres arbejde. Der vil også på længere sigt være problemer med import og eksport, så det er lidt svært at se, hvordan de næste ti år vil udforme sig.

Er der noget positivt at sige om tiden under coronavirus?

- Næh, det er godt nok lidt svært at se. Men hvis man virkelig får held af at mindske det så hurtigt som muligt, så kan vi vel alle kan komme tilbage til de ”gode gamle dage”, hvor vi kunne nyde ferien, tage ud i weekenden, gå på restaurant, holde fester, besøge venner og familie, og tage på stranden i det dejlige sommervejr…

Henry Erling Jensen ved endnu ikke, hvornår han kan komme hjem til Peru, men har hørt rygter om, at det måske først bliver efter påske.

Peru - og Mexico

I Peru, hvor Henry Erling Jensen normalt bor, er der, ifølge tal fra i dag, den 1. april, registreret 1065 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 30 corona-relaterede dødsfald.

I Mexico, hvor Henry Erling Jensen nu opholder sig, er der, ifølge tal fra i dag, den 1. april, registreret 1215 tilfælde af coronasmittede..

Der har været 29 corona-relaterede dødsfald.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Henry Erling Jensens kone har taget dette billede ud fra parrets lejlighed i Lima, Peru. Gaden nedenfor plejer at være temmelig trafikeret. Privatfoto
Billedet er taget af Henrys kone fra deres altan i Lima. Hun er alene med parrets 16-årige datter, mens Henry forsøger at slå tiden ihjel i Mexico. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce