Annonce
Sport

Fredag går OL i gang: Mød pigerne der brød gennem muren

De tre nordvestjysk deltagere ved OL i Tokyo i sommeren 2021. Fra venstre er det svømmeren Helena Rosendahl Bach, atletik-sprinteren Ida Karstoft og roeren Trine Dahl Pedersen. Foto: Lars Møller/Bestseller/DIF
13 år efter talentudviklingen blev sat i system med skabelsen af Holstebro Elitesport står de første elitesportselever - Helena Rosendahl Bach og Trine Dahl Pedersen - nu klar til at konkurrere på den største scene af alle - De Olympiske Lege. Sammen med fartfænomenet Ida Karstoft fra Tørring, der løb direkte fra fodboldlandsholdet og ind i atletik-toppen.

Helena, Trine og Ida. Tre unge kvinder med nordvestjysk blod i årene er på baggrund af deres sportslige præstationer inviteret med til festen, når åbningsceremonien på fredag skyder den 32. udgave af De Olympiske Lege i gang på Japan National Stadium i Tokyo.

De tilhører verdenseliten inden for deres sport og har klaret sig gennem det snævre nåleøje, millioner af idrætsudøvere fra hele verden kun kan drømme om at klemme sig igennem.

To af de tre nordvestjyske OL-atleter, Helena Rosendahl Bach og Trine Dahl Pedersen, har været igennem Holstebro Kommunes talentprogram Holstebro Elitesport, som blev etableret tilbage i 2008.

Annonce

- Jeg tror, der er flere grunde til, at de er lykkedes med det. Først og fremmest har de haft viljen til at træne og arbejde, for der ligger hårdt arbejde bag. De har haft de fysiske forudsætninger, og så har de fået den rigtige træning og vejledning af trænerne, Holstebro Elitesport og hvem der ellers har hjulpet dem på vej, siger Gitte Sejer Skoubo, der er elite- og talentkonsulent hos Holstebro Elitesport.

Helena og Trine bliver de to første elitesportselever, der går hele vejen fra de kommunale sportsklasser til De Olympiske Lege. Og dermed kommer de på flere måder til at opfylde de profetier, der allerede blev givet, da Holstebro Elitesport blev skabt - at man nok skulle forvente det ville tage mindst 10 år, før arbejdet for alvor ville begynde at bære frugt.

- Det tager bare tid at lave en OL-deltager, det er det lange seje træk. Da vi startede op som et pionærprojekt i 2008, begyndte vi næsten fra nul, men over årene har vi fået sat tingene i system og lært, hvordan vi bedst kan hjælpe og vejlede vores unge idrætstalenter. Forhåbentligt er det noget af det, vi nu ser resultaterne af, siger Gitte Sejer Skoubo.

Den lange seje træk

På borgmesterkontoret i Holstebro sidder H.C. Østerby og smiler om kap med Solens rige over udsigten til to bysbørn ved legene i Tokyo.

I midten af 90'erne var han med til at starte Holstebro Sports-College og senere blev han som formand for kultur- og fritidsudvalget frontfigur i oprettelsen af Holstebro Elitesport. Og stoltheden over at se, at den kommunale idrætspolitik i samspil med byens idrætsforeninger har skabt et miljø, der kan lave olympiske atleter, er ikke til at tage fejl af.

- De Olympiske Lege i Tokyo bliver en milepæl i Holstebros idrætshistorie, og det var lige præcis det, vi drømte om, dengang vi besluttede os for at lave et målrettet projekt for elitesportstalenter, siger H.C. Østerby.

- At Helena og Trine skal til OL er et produkt af alt det arbejde, der er sket siden dengang. Det er lykkedes for dem, fordi vi over mange år har fået bygget de rigtige rammer for vores unge atleter i samspil mellem klubber, kommunen, undervisningsinstitutionerne og endnu flere, som har kunnet hjælpe dem med den træning og rådgivning, der skulle til for, at de kunne forløse deres talenter og nå hertil, forklarer H.C. Østerby.

Nordvestjyske OL-deltagere i det 21. århundrede

2021 i Tokyo: Helena Rosendahl Bach (Holstebro) i svømning, Trine Dahl Pedersen (Holstebro) i roning og Ida Karstoft (Lemvig) i atletik.

2016 i Rio de Jaineiro: Jannick Green (Lemvig), som en del af det danske håndboldlandshold.

2012 i London: Helle Frederiksen (Struer) i triatlon. Louise Burgaard og Ann Grete Nørgaard (TTH Holstebro) var med på det danske kvindelandshold i håndbold.

Kajakroeren Jimmy Bøjesen (Struer) kvalificerede Danmark til legene, men mistede senere pladsen til Kasper Bleibach.

2004 i Athen: Mads Kongsgaard (Hjerm) i kajak. Johanne Thomsen (Holstebro) i roning.

2000 i Sydney: Katja Brix Poulsen (Holstebro) i bueskydning.

Da borgmesteren fra 1994 til 2010 selv stod i spidsen for Holstebro Sports-College rådgav man også kommunens unge sportstalenter efter bedste evne. Men slet ikke med den professionalisme og viden om alt fra træning og psykologi til kost og søvn, som der i dag bliver stillet til rådighed for fremtidens OL-håb.

- Alt omkring de unge mennesker er blevet løftet til et helt andet niveau. Det er noget, der er blevet bygget op over mange år, og som er dybt imponerende at være vidne til, siger H.C. Østerby.

Annonce

Lynet fra Tørring

Mens Trine Dahl Pedersen og Helena Rosendahl Bach har fået plejet og udviklet deres talent under Holstebro Elitesport, skete arbejdet med Ida Karstoft rundt omkring på de nordvestjyske fodboldbaner.

For det var først som 21-årig, at den nuværende atletikudøver skiftede fodboldknopper ud med pigsko. Hurtigløberen spillede i sine ungdomsår i Klinkby Boldklub, inden hun rykkede ind til Lemvig GF for at få større udfordringer.

- Hun kom jo ind til os fra en lille klub, og jeg kunne med det samme se, at Ida var noget helt specielt. Ikke bare var hun lynende hurtig, men hun havde også en utrolig arbejdsmoral, og så var hun villig til at lytte på de råd, hun fik fra os trænere, fortæller hendes daværende træner Michal Røn.

Talentet var så åbenlyst, at Michael Røn ringede til DBU for at gøre dem opmærksom på den blonde højreback med de lange ben.

- Så ringede jeg til landstræneren og sagde, at jeg havde en landsholdspiller til at rende rundt, som jeg syntes, de skulle komme ud og se på. Han tøvede lidt, men så sagde jeg bare, at det ville da være synd, hvis de gik glip af så åbenlyst et talent. Til vores næste kamp stod en talentspejder, og kort efter fik hun debut på ungdomslandsholdet, forklarer Michal Røn.

Da Karstoft en håndfuld år senere, efter både debut på A-landsholdet og et skifte til danmarksmestrene fra Brøndby, skiftede fodbolden ud med atletik, overraskede det fodboldtræneren - og så alligevel ikke.

- Det var jo helt klart som fodboldspiller, jeg havde set lyset i hende, men jeg var faktisk ikke så overrasket igen, da jeg hørte, hun var begyndt at løbe. Det havde hele tiden været hendes fart, der var hendes force, og derfor undrede det mig sådan set ikke, at selvfølgelig kunne hun også det, siger Michal Røn.

Annonce

Girl-power

"Who run the world? Girls," synger sangerinden Beyoncé i hittet af samme navn fra 2010 og det kunne næsten ikke være mere rammende, når det kommer til den vestjyske OL-trio.

For når det kommer til den olympiske scene, så har det været med pigerne i hovedrollerne. Ikke kun i form af de tre, som altså skal med til OL, men også når man kigger på de kandidater, der var tættest på at komme med på flyet til Japan.

Havde Nordvestjylland sendt en atlet nummer fire og fem afsted, så havde disse formentlig også været foruden det mandlige y-kromosom. For både bueskytten Kirstine Danstrup Andersen og cykelrytteren Pernille Mathiesen var ikke langt fra også at få opfyldt deres olympiske drømme - og væsentlig tættere på end nogen mandlig nordvestjysk atlet syntes at være.

- Jeg tror, det er lidt en tilfældighed, at det lige har været pigerne, der stod først for denne gang. Der er ikke nogen tegn på, at de skulle have nogen særlige fordele, og hvis vi ser frem mod næste OL i 2024, så tror og håber jeg på, at vi også får nogle af drengene med, siger Gitte Sejer Skoubo.

Vi må krydse fingre for, at hun får ret. Og i mellemtiden kan vi jo bare glæde os til at opleve Trine, Helena og Ida på den store scene...


De Olympiske Lege i Tokyo bliver en milepæl i Holstebros idrætshistorie, og det var lige præcis det, vi drømte om, dengang vi besluttede os for at lave et målrettet projekt for elitesportstalenter.

H.C. Østerby (S), borgmester i Holstebro.
Annonce
Lemvig For abonnenter

Lemvig Kommune bruger millioner på sikkerhedsvagter for at beskytte de ansatte

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Holdt jubilæum 50 + 1 år efter dimissionen

Struer For abonnenter

Mand varetægtsfængslet: Afviser voldtægt, men erkender samleje med sin 16-årige datter, der blev gravid

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Erhverv

Advokat kunne tørre sveden af panden

Lemvig For abonnenter

Gymnasielærer fik øjnene op for vandlopper da hun kom om bord på forskningsskib

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

HB fik en mand smidt ud, men endte alligevel med at besejre ærkerivalerne

Lemvig

Nu venter man på entreprenørens ferie er overstået - så skal stien ved skrænten i Bovbjerg flyttes

Lemvig

Ganefryd i Lemvig står til at lukke - der er ikke fundet en køber

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Kultur

Gert og hans fund var med i 'Kurs mod danske kyster': Det var enormt behageligt

Livsstil For abonnenter

Birthe blev på den gamle skole efter sin mands pludselige død: - Jeg flytter aldrig, for jeg elsker at bo her

Lemvig

Udslip: Klor løb ud på gulvet

Annonce