Annonce
Kultur

Planer om renovering af Serup Smedje for 3,7 millioner kroner

Ude i laden står en masse, gamle maskiner svarende til, hvad der skulle bruges i et traditionelt værksted. De kan være grundlaget for en ny udstilling, hvis lige gulvet bliver lagt om, taget tætnet, det revnede murværk repareret, portene fornyet. Og meget mere. Det fortæller de to bestyrelsesmedlemmer Erik Falck Damborg samt Christian Futtrup Sørensen. Foto: Benny Gade
Serup Smedje vil gerne inddrage både stuehus og lade i de kommende aktiviteter, men det kræver penge - mange penge

Gudum: Hos fonden RealDania ligger en ansøgning på én million kroner. Det er foreningen Serup Smedje, der håber, at fonden vil støtte et projekt, der skal omdanne den gamle smedgård til noget brugbart. Faktisk skal foreningen bruge 3,7 millioner kroner.

- Men hvis vi kan få RealDania til at støtte, tror vi, det bliver lettere at få andre fonde til at bidrage, siger Erik Falck Damborg.

Han sidder i bestyrelsen sammen med Christian Futtrup Sørensen, og det er de to, der denne fredag fortæller om de omfattende planer.

Foreningen ejer i dag den gamle og unikke smedebygning. Den er allerede sat i stand, og her er der løbende arrangementer. Foreningen har også råderet over stuehus og lade, men det har stået tomt i mange år og er forfalden. Alligevel er det her, man henviser gæster, når de skal på toilettet eller måske besøge nogle af udstillingerne i forbindelse med arrangementer.

Annonce

Projektet

Men bygningen er langt fra tidssvarende, og det vil foreningen gerne gøre noget ved. Derfor er der lavet et projekt, der går ud på at renovere ejendommen, så det kan bruges. Man behøver dog ikke kaste mange øjne på hus, stald og lade for at forstå, at arbejdet er omfattende. Revnede mure og et langt fra tidssvarende toilet afslører alt for godt, at huset har stået tomt og uopvarmet i rigtigt mange år - faktisk i mere end 25 år.

Beboelsesdelen ønskes indrettet med handicaptoilet og køkken med plads til at drikke kaffe og spise madpakker, men her skal også være plads til skiftende arrangementer. I stalden skal der indrettet informationsrum om både Klosterheden og om Geopark Vestjylland, mens den store ladebygning skal virke som udstilling af den store samling af maskiner. Der er også planer om at anlægge have, genetablere pigstensbelæsning og rejse en vindrose, der tidligere sørgede for elektriciteten.

Annonce

Smedje og tømrer

Stedet er i forvejen unikt, for her boede smeden P. Kr. Serup, der drev landbrug, men også smedje og tømrervirksomhed. Han var en form for Ole Opfinder, der hjalp med alle former for reparationer, men som også selv opfandt maskiner som den kornrenser, der i dag stadig står i laden.

Underværker

Underværker er en kampagne, som støtter frivillige projekter i det byggede miljø, så de kan blive til virkelighed. Det er fonden Realdania, der står bag kampagnen, som allerede har hjulpet mere end 280 ildsjæleprojekter fra idé til realisering. Hjælpen gives både som økonomisk støtte, faglig sparring og videndeling med andre ildsjæle.

Der er ansøgningsfrist den 20. april, men for at få en ansøgning bedømt, skal projektet først bevise, at den har opbakning. Derfor skal der bruges 500 stemmer.

Projektet Serup Smedje bliver præsenteret på undervaerker.dk, hvor man også kan stemme på projektet.

Da han døde i 1911 valgte sønnen at låse smedjen af. Den blev først åbnet igen i 1994, da Christian Futtrup Sørensen overtog stedet.

Bestyrelsen for Serup Smedje har en plan om at renovere stuehus og lade for sammenlagt 3,7 millioner kroner, hvis de da kan finde pengene. Foto: Benny Gade

- Det var som at åbne ind til en tidslomme, da vi låste op, siger Christian Futtrup Sørensen.

Derfor er den gamle smedebygning unik, men maskinerne inde i laden er også en historie for sig selv. De stammer oprindeligt fra den nedlagt Lundgård Smedje i Dybe, men nu står de i Serup Smedje.

- Det er en række mindre værktøjsmaskiner. Boremaskiner, drejemaskiner, gevindskæremaskine, save. Her er alt, hvad der skal bruges for at holde et lille værksted i gang, siger Erik Falck Damborg.

Annonce

Udstilling

Derfor er laden også en del af projektet. Den skal renoveres, så bygningen kan bruges til at udstille de mange maskiner.

Men der er et stykke vej fra 0 kroner til 3,7 millioner kroner. Derfor har foreningen nu søgt RealDania om den ene million og håber, at et eventuelt tilsagn vil få andre fonde til at låse op for pengekassen.

Første skridt er derfor at få vakt RealDanias interesse. Foreningen har søgt gennem fondens projekt "Underværker", der støtter ildsjæle i at gøre drømme til virkelighed. Hvis fonden skal behandle ansøgningen, kræver det støtte fra en række brugere. Alle kan stemme på projektet som støtteværdigt.

- Vi har lige nu over 450 stemmer. Vi skal op over 500 stemmer inden 20. april, hvis vi skal have vores projekt behandlet. Det håber vi, at man vil hjælpe os med, siger Erik Falck Damborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Storken er en del af vores dna

Annonce