Rom: Plastix i Rom, der producerer genbrugsplast af udtjente fiskenet, har deltaget i et stort og banebrydende projekt, hvor maskiner lærer at se forskel plastik.
Dermed er det for første gang nogensinde blevet muligt for maskinerne at se forskel 12 typer plastik og dermed sortere plast efter deres kemiske sammensætning.
Ifølge en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet Technical Sciences er det absolut banebrydende for at øge genanvendelse af plastik. Derfor bliver teknologien nu indarbejdet i produktionen hos blandt andet Plastix i løbet af foråret.
Plastik er en kombination af mange materialer (polymerer) med forskellige kemiske forbindelser og fyldstoffer såsom farve eller fibre afhængig af dets anvendelse. Derfor kan det være meget svært at se forskel på forskellige plasttyper, og det er med til at gøre det vanskeligt at sortere og genanvende plastik.
Gennembrud for genanvendelse
Forskere fra Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet, har nu i samarbejde med Vestforbrænding, Dansk Affaldsminimering og Plastix udviklet en ny kamerateknologi, der kan se forskel på 12 forskellige plastiktyper, der tilsammen udgør langt størstedelen af de plasttyper, som anvendes i husholdningen. Teknologien er afprøvet i pilotskala, og derfor bliver den nu en del af produktionen hos både Plastix og Dansk Affaldsminimering.
Plastik bliver i dag sorteret med nærinfrarød teknologi (NIR) eller via densitetstest (hhv. flyder/synker i vand). Metoderne kan sortere visse plastfraktioner (eksempelvis PE, PP og PET), men ikke med samme nøjagtighed som den nye teknologi, og derfor heller ikke med den kemiske renhed i sammensætningen, som er en forudsætning for at øge genanvendelsen af affaldsplast.
- Den teknologi, vi har udviklet her i samarbejde med universitetet, er intet mindre end et gennembrud for vores muligheder for at genanvende plastik. Vi ser frem til at installere teknologien i vores proceshal og for alvor begynde den lange rejse mod 100 procents udnyttelse af affaldsplastik, siger Hans Axel Kristensen, der er administrerende direktør for Plastix.
Forskningen er en del af projektet Re-Plast, der er støttet af Innovationsfonden med 22,7 mio. kr. Projektet ledes af Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet, og derudover deltager Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet, Vestforbrænding, Dansk Affaldsminimering og Plastix.