Annonce
Lemvig

Plastix med i gennembrud i plastsortering: Kameraer kan se forskel på 12 forskellige typer plastik

Plastix producerer blandt andet genbrugsplast baseret på gamle fiskegarn. Arkivfoto: Morten Stricker
Samarbejde med blandt andet Aarhus Universitet har udviklet den nye teknik, der bliver i stand til at sortere alt husholdningsplast

Rom: Plastix i Rom, der producerer genbrugsplast af udtjente fiskenet, har deltaget i et stort og banebrydende projekt, hvor maskiner lærer at se forskel plastik.

Dermed er det for første gang nogensinde blevet muligt for maskinerne at se forskel 12 typer plastik og dermed sortere plast efter deres kemiske sammensætning.

Ifølge en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet Technical Sciences er det absolut banebrydende for at øge genanvendelse af plastik. Derfor bliver teknologien nu indarbejdet i produktionen hos blandt andet Plastix i løbet af foråret.

Annonce

Plastik er en kombination af mange materialer (polymerer) med forskellige kemiske forbindelser og fyldstoffer såsom farve eller fibre afhængig af dets anvendelse. Derfor kan det være meget svært at se forskel på forskellige plasttyper, og det er med til at gøre det vanskeligt at sortere og genanvende plastik.

Gennembrud for genanvendelse

Forskere fra Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet, har nu i samarbejde med Vestforbrænding, Dansk Affaldsminimering og Plastix udviklet en ny kamerateknologi, der kan se forskel på 12 forskellige plastiktyper, der tilsammen udgør langt størstedelen af de plasttyper, som anvendes i husholdningen. Teknologien er afprøvet i pilotskala, og derfor bliver den nu en del af produktionen hos både Plastix og Dansk Affaldsminimering.

Plastik bliver i dag sorteret med nærinfrarød teknologi (NIR) eller via densitetstest (hhv. flyder/synker i vand). Metoderne kan sortere visse plastfraktioner (eksempelvis PE, PP og PET), men ikke med samme nøjagtighed som den nye teknologi, og derfor heller ikke med den kemiske renhed i sammensætningen, som er en forudsætning for at øge genanvendelsen af affaldsplast.

- Den teknologi, vi har udviklet her i samarbejde med universitetet, er intet mindre end et gennembrud for vores muligheder for at genanvende plastik. Vi ser frem til at installere teknologien i vores proceshal og for alvor begynde den lange rejse mod 100 procents udnyttelse af affaldsplastik, siger Hans Axel Kristensen, der er administrerende direktør for Plastix.

Forskningen er en del af projektet Re-Plast, der er støttet af Innovationsfonden med 22,7 mio. kr. Projektet ledes af Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet, og derudover deltager Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet, Vestforbrænding, Dansk Affaldsminimering og Plastix.


Annonce
Lemvig For abonnenter

Fjern det pudebump: Kate og Pouls hus slår revner - og de lever med larm og rystelser

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Dorte var på scenen for første gang: - Vi fandt sammen som et band over et par flasker rødvin

Lemvig For abonnenter

Ny fond bevilger penge til sø-restaurering: Vi har faktisk fået mere end vi har bedt om

Vestjylland

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Leder For abonnenter

Det er helt vildt, så mange der har problemer med spil - et forbud mod spilreklamer virker mere og mere som en fornuftig løsning

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Lemvig

Selv om økonomien ser fornuftigt ud styrer kommunen mod at få en bøde

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Lemvig

Porup får nu indflydelse uden for banen

Struer

Apple stjal Karin fra B&O, men da hun efter syv år i Silicon Valley fik frit valg mellem job for B&O i enten Lyngby eller Struer, vendte hun hjem

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Vestjylland

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Lemvig For abonnenter

Video - specialdyrlæge stak kniven i hvalen: - Det lugter altså slemt

Lemvig

Bare der er flere der vil få den samme gode idé

Annonce