Annonce
Lemvig

Pokémon er en gave til kirken

<p>Pikachau står på stuebordet. Den er købt for at blive brugt i en kommende Pokemon-gudstjeneste. Foto: Benny Gade</p>

Sognepræst Carsten Riis Jensen har udviklet et særligt koncept, hvor Pokémon-spillet kan bruges til at skabe interesse for Folkekirken

Annonce

Sognepræst Carsten Riis Jensen erkender gerne, at han er et legebarn med en god fantasi.

Pokemon-Go anvender Google Maps, men så snart en pokemon dukker op, slår den over på kamera-funktionen og viser en Pokemon som om, den stod foran spilleren i virkeligheden. Foto: Benny Gade

»Et medlem af menigheden sagde engang til mig: Du bliver aldrig voksen. Det gør jeg nok heller ikke, men det gør ikke noget. Det er med til at styrke min kreativitet,« siger han.

Sognepræst Carsten Riis Jensen, Møborg, har selvfølgelig også selv Pokemon-Go spillet på sin mobiltelefon.Foto: Benny Gade

Derfor blev en drengedrøm også indfriet, da han flyttede ind i præstegården i Nees. Drømmen om egen model-jernbane står på en stor plade i stuen, hvor vi drikker kaffen af krus med eventyrmotiver. Ser man godt efter, kan man på modelbanen også finde små detaljer som figurerne fra Olsen Banden, et færdselsuheld eller en lille, håndskåret præst med kjole og krave. Et andet sted i stuen står et lille billardbord i miniaturestørrelse lige under lampen i vindueskarmen, der også er prydet af eventyrmotiv. På kaffebordet står årsagen til, at jeg er på besøg: Pokémon-væsenet Pikachau.

Pokémon er tidens store dille blandt både børn og voksne, der vandrer rundt med en mobiltelefon for at finde de steder, hvor der er Pokemons. Det er der blandt andet omkring landets kirker, for spiludviklerne har anvendt mindesmærker på Google Maps til at finde de steder, hvor Pokemons skal gemme sig. Det har allerede skabt debat, for blandt andet har præsten i Hammerum fortalt, hvordan en hel familie på Pokemonjagt kom vadende hen over kirkegården og trådte på steder, hvor der ikke bør trædes.

Annonce

Opmærksomt legebarn

Men mens nogle ser problemer, så ser Carsten Riis Jensen muligheder. Hans indre legebarn er altid opmærksom på nye ting, han kan bruge i sin gudstjeneste. Derfor har menigheden oplevet små filmklip eller filmcitater fra prædikestolen, når de er gået til frimesse eller andre højtider. For sådan er Carsten Riis Jensen, der nu har fået øjnene op for Pokémon-dillen.

»Jeg vil gerne gribe noget kendt og bruge det til at formidle noget ukendt. I det her tilfælde vil jeg gerne bruge Pokémon til at fortælle om kirken,« siger han.

Spiludviklerne har anvendt parker, mindesmærker og andre placeringer som kirker på Google maps til at placere Pokémons rundt i hele verden. Derfor bliver Pokémon-jægerne ført til kirkerne, hvor Carsten Riis Jensen er klar til at invitere dem hele vejen indenfor. Han har derfor udviklet et færdigpakket koncept for en Pokémon-gudstjeneste, der indeholder prædiken, powerpoint og forslag til aktiviteter. Med i pakken er endda særlige skrifttyper, der kan anvendes, hvis præsten ønsker at sende særlige invitationer eller materialer ud forud for gudstjenesten. Pakken ligger til download på hans egen hjemmeside, forkyndelse.dk, hvor den kan købes for 200 kroner.

Biskoppen syntes så godt om ideen, at han bad Carsten Riis Jensen fortælle om pakken på det årlige stifts-præstestævne i onsdags, og siden har interessen været pæn. Alene det første døgn er pakken blevet downloadet 10 gange af stiftets præster. Den første Pokémon-gudstjeneste holdes allerede onsdag i næste uge, og Carsten Riis Jensen skal også selv have det prøvet af.

»Det bliver nok om en måneds tid, at vi holder en Pokémon-gudstjeneste her i området,« siger han.

Oprindeligt var Pokémon et japansk tegnefilmsunivers, hvor børn fangede og trænede de særlige Pokémons og lod dem kæmpe mod hinanden i turneringer.

»Egentligt troede jeg forlængst, at tiden med Pokémons var overstået. Jeg vidste ikke, de var »genopstået«, inden mine egne børn viste mig det i løbet af sommerferien. Jeg tænkte straks, at det kunne bruges på en måde,« siger han.

Annonce

Det er ikke underlødigt

Han afviser, at Pokémon-dillen skal betragtes som noget underlødigt i forbindelse med en kirkelig handling. Han ser Pokémon som et helt særligt univers, hvor nogle lever en del af deres liv.

»Det er lige som på film, hvor man har et super-helteunivers. Mine egne børn spiller skydespil på computer, hvor de taler sammen med andre spillere over nettet. Det er også et særligt univers. Og i næste uge skal jeg vie et par, der har mødt hinanden gennem computerspillet World of Warcraft. Det er vigtigt at vide, at der er nogle, der lever i de verdener, og at vi ikke blot trækker på skuldrene af det. Vi skal tage det seriøst, og det er også en udfordring for kirken. Jeg taler sproget, jeg leger, og derfor er det mig, der skal udvikle for eksempel en Pokémon-gudstjeneste,« siger Carsten Riis Jensen.

Han ved godt, at ikke alle har det syn på spillet. Og han ved også, at en stor del af menigheden skal lære, at det kan være acceptabelt at tage en mobiltelefon med i kirken. For ham selv er det helt naturligt.

»Jeg bruger min mobiltelefon til alt. Jeg har hele Biblen på min mobil, og hele mit noteapparat ligger også der. Faktisk er det at ringe det mindste, den kan,« siger han.

Annonce

Du skal tale sproget

Men han advarer mod at tro, at alle præster kan holde en Pokémon-gudstjeneste.

»Du skal gøre det, hvis du taler »sproget«. Hvis du blot vil bruge Pokémon som et blikfang til at lokke unge i kirke, skal man lade være. Det bliver gennemskuet med det samme,« siger Carsten Riis Jensen.

Han tror heller ikke, at en Pokémon-gudstjeneste vil få de folk til at gå mere i kirke.

»Men det kan få nogle ind i kirken for første gang - og måske kan det give dem et andet syn på kirken, end de oprindeligt havde. Men det kræver noget helt andet, hvis de skal blive en del af kirkelivet,« siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Landbrugets CO2-udledning

Lemvig

CrossEyes i Lemvig har fået mere plads

Danmark

Regeringen dropper lempelse af forsamlingsforbud

Vestjylland

Livreddere gør op med myte

Annonce