Læserbrev

Politik. De nære ting

Palle Lykke Ravn, Socialdemokratiet. Pressefoto

Debat: ”Gå ind i din stue, om end den er trang og hør, hvor den nynner en stille sang. Den rummer dog ting, som dit hjerte har kær, du ved bare ikke, hvad de er værd”.

I kender formentlig denne smukke gamle vise, som oprindelig er norsk, men senere oversat til dansk. Den er smuk, fordi den handler om at vide, hvad der betyder noget, alt det vi har, men som vi måske ikke husker i hverdagens travlhed og færd mod nye mål.

Det kunne være Danmark, som dette vers handler om. Vores dejlige lille land, som måske er trangt, men hver dag nynner en stille sang, hvor mennesker lever og virker, og som rummer det, som vi har kær. Hvad enten det er det store fællesskab, eller den nære familie. Eller vennerne og alle dem man kender, dem som man hver dag møder på gader og stræder, i hjem eller på arbejdet.

De nære ting. Når vi så tænker politik, så tænker jeg, at de nære ting, det er de ting som gør vores hverdag tryg, stabil og meningsfuld. De ting, som gør at vi kan passe vores skole, job, børn og senere give os en tryg alderdom, når den tid kommer. Velfærdssamfundet, som vi har bygget op, som blandt andet sikrer at du kan gå til lægen, når du er syg, at du kan få hjælp, hvis du mister dit job. Når danskerne igen og igen bliver kåret til at være blandt verdens lykkeligste folkefærd, så er jeg fuldstændig overbevist om, at det kan vi takke vores velfærdssamfund og sociale tryghed for.

Men desværre er velfærdssamfundet og trygheden ikke noget, som vi bare kan tage for givet. De nære ting er udsatte, når Lars Løkkes borgerlige regering konstant stiler efter skattelettelser, med konstante forringelser af det velfærdssamfund, som har taget os generationer at opbygge. Det skal kunne betale sig at arbejde, lyder mantraet. Men hvad de i virkeligheden siger er, at du skal skamme dig, hvis du bliver syg eller mister dit job, og er nødt til at modtage en overførselsindkomst. Retorikken er så hård, at man får det indtryk, at regeringen med dens støttepartier tror, man kan gøre syge raske alene ved at tvinge dem, ved at tage alle de nære ting fra dem, indtil de makker ret. Se bare kontanthjælpsloftet, som gør en ulykkelig situation katastrofal for alt mange mennesker.

Nu er der heldigvis folketingsvalg lige om lidt. Hvis vi skal redde vores velfærdssamfund - og dermed de nære ting - så skal det ske nu! Vi har ikke råd til flere skattelettelser til de rige. Vi har ikke råd til - og vil simpelthen ikke have - mere ulighed. Vi har så meget brug for en ny regering som igen vil tage hånd om vores fællesskab og vores velfærdssamfund.

Jeg er klar til at give alt for at vinde et mandat. Fordi jeg vil gøre mit til at vende tidens tone! Fordi jeg vil være med til at sætte humanismen og solidariteten tilbage øverst på den politiske dagsorden! Fordi jeg vil sikre at vores velfærdssamfund også eksisterer, når mine børn bliver voksne, så de også kan have de nære ting som betyder alt, og få et godt liv hvad end livet måtte byde dem.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Video: Se med, når storkeungen spiller død for at blive ringmærket

Danmark

Se video af redning: 20-årig sejler reddet op ad vandet efter flere timer i Ringkøbing Fjord

112

Kvinde sad fast i brønd i en time

Læserbrev

Erhverv. Der er brug for de korte lærlingeaftaler

Debat: Det bekymrer mig, at vi i flere medier skal læse, at både en minister og 3F beskylder virksomhederne for ikke at uddanne nok lærlinge, opfinde kreative regnemetoder og bruge korte lærlingeaftaler med det formål at løbe fra deres uddannelsesansvar. Det er ganske enkelt ikke rigtigt! Her i Midt- og Vestjylland uddanner bygge- og anlægsvirksomhederne massevis af lærlinge. I perioder er der endda udsolgt af lærlinge, og så må virksomhederne pænt vente i kø for at få en lærling. Faktisk uddanner bygge- og anlægsvirksomhederne 22 procent af alle lærlinge i Danmark, og det på trods af at de kun beskæftiger seks til syv procent af arbejdsstyrken. Det er en del af kulturen i vores virksomheder, at vi har lærlinge og uddanner næste generation. Derfor bør vi ikke mødes af beskyldninger om det modsatte, når vi hver dag bruger tid og kræfter på at tage en eller flere lærlinge under vores vinger. Det fælles mål bør i stedet være at skabe så mange lærepladser som muligt ved at gøre det attraktivt og overkommeligt at tage lærlinge for både store og små virksomheder. I Midt- og Vestjylland har vi rigtig mange små og mellemstore virksomheder, og for dem er det umuligt at vide, om de har nok opgaver til at beskæftige en lærling de næste tre til fire år. Netop derfor er korte lærlingeaftaler guld værd, fordi de giver mindre virksomheder mulighed for at tage en lærling, selvom de ikke kender tykkelsen på ordrebogen flere år ud i fremtiden. Korte aftaler bruges ikke for at snyde, tværtimod. Alternativet er, at virksomheden ikke tør binde sig for de næste tre til fire år og af den grund siger nej tak til en lærling. Derfor vil det være en katastrofe for både de unge og virksomhederne, hvis muligheden for at indgå korte aftaler begrænses.

Lemvig

Evy blev glemt, når hun bestilte en Flextur: Nu har Midttrafik gennemgået klagerne

Lemvig

Tre strande har det reneste badevand

Annonce