Annonce
Debat

Politik. Det er blevet billigere at være dansker

Karsten Lauritzen (V) glæder sig over, hvor billigt det er blevet, at være dansker. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat: Siden Venstre overtog regeringsmagten i juni 2015, har vi indgået aftaler, der frem mod 2025 vil gøre det godt 27 milliarder kroner billigere at være dansk borger og drive dansk virksomhed. Det er et tal, jeg som borgerlig-liberal skatteminister er umådeligt stolt over af flere årsager.

Jeg er stolt, fordi det siden 2015 har været af allerhøjeste prioritet, at hverdagen skulle blive billigere for danskerne - at skatteborgerne kan beholde og bestemme over en større andel af det, de tjener. Det er essentielt for en borgerlig-liberal regering, og derfor har vi sænket afgifter, der er rettet direkte mod borgerne for seks milliarder kroner. Bilerne er blevet billigere, og elregningen lavere. Vi har også sænket afgifter på alt lige fra tagrender og ringbind til te, sodavand og nødder.

Samtidig har vi arbejdet for at danskerne kan beholde flere af deres egne penge. Det har resulteret i, at vi siden 2015 har indgået aftaler om sænkelser af personskatter for mere end 12 milliarder kroner. Det skyldes blandt andet, at vi har indført nye job- og pensionsfradrag, og at vi har gjort BoligJobordningen permanent. Vi har altså både sænket skatten direkte på lønsedlen og indirekte ved, at varerne er blevet billigere.

Det er ikke bare de danske familier, der har nydt godt af, at vi har haft en borgerlig-liberal regering siden 2015. For vi har også gjort det ni milliarder kroner. billigere at drive virksomhed. Vi har blandt andet afskaffet PSO-afgiften og indgået en stærk aftale på erhvervs- og iværksætterområdet, der har styrket aktiekulturen, skabt bedre konkurrencevilkår og styrket deleøkonomien.

Der er mange ting ved mit job som skatteminister, der gør mig stolt, og her er så 27 milliarder af dem. Det er et tal, der virkelig er til at tage og føle på. Og jeg tør godt sætte mine penge på, at det beløb havde været væsentlig mindre med en rød skatteminister ved roret.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

24-årig lemviger kørte galt ved Skive

Læserbrev For abonnenter

Ulvedebat. Bune, du forveksler overbærenhed med at blive nedgjort

Debat: Jeg har ingen grund til at tiltale nogen nedgørende, for jeg er ganske bekendt med mange i dagens Danmark er dårligt orienteret om mangt og meget. Og det netop udpræget i spørgsmål om ulven. Hvor det så er jeg bliver overbærende, hvad de pågældende typisk oplever som nedgørende. Det er helt forudsigeligt. For selvværd er i dag ikke længere kendetegnende befolkningen i almindelighed, hvor mindreværd er blevet det mest kendetegnende. Faktisk ved folk flest meget lidt om natur og naturlighed, og det så lidt, at selv naturligheden om omkring graviditet og opdragelsen af børn må de have fagkundskaben til at oplyse dem om. Du skriver: ”Jeg har derfor bedt dig oplyse, hvor mange kilometer ulvesikre hegn, der skal opføres? Det behøver naturligvis ikke være det nøjagtige tal. Bare et slag på tasken. Det er jo et ret omfattende projekt, vi taler om.” Du stiller mig et spørgsmål, som du, hvad ville være nærliggende, tilsyneladende ikke selv gider bruge tid på at finde svar på. Svaret forudsætter kendskab til det samlede areal, der afgræsses af får fortrinsvis, da ulveangreb på andre husdyr er ganske ubetydelige. Det samlede tal på størrelsen af fårefolde rundt om har jeg så ikke. Og jeg tror heller ikke, der findes en sådan opgørelse. Men sammenfattende vil jeg tro, at de ulvesikre indhegninger skønsvis blot udgør fem procent af de beskyttelseshegn, som man fortrinsvis finder i skovene, der skal beskytte de små træer mod at blive gnavet ned af hjorte af enhver slags. Her i ulvezonen er det ikke mindst krondyrene, som der er rigtig mange af, der er årsagen til de mange beskyttelseshegn. Og altså arter, som du sikkert ved, er ulvens foretrukne byttedyr. Så flere ulve vil kunne minimere skaderne på træerne, og dermed de mange indhegninger, ved de nedbringer antallet af de arter, som er skadevoldende for skovbruget, samt for landbruget, da hjortevildtet også her afstedkommer til tider ret så omfattende markskader. Så set i det forhold er det ikke de ulvesikre indhegninger, der er et omfattende projekt, men de mange tusindvis af kilometer skovhegn og tilsvarende beskyttelseshegn rundt om i landskabet, der skal værne mod ulvens foretrukne bytte, der er et omfattende projekt. Disse hegn er der nemlig vildt mange af, og er netop som du selv er inde på ”til skade for det øvrige vildts frie bevægelighed og menneskers færden i naturen”.

Lemvig

Indbrud hos Bay Art under opklaring

112

55-årig taget med 2,2 kilo cannabisplanter

Annonce