Annonce
Læserbrev

Politik. Ryd op i råddenskaben

Debat: Det danske samfund bygger i høj grad på tillid. Borgerne skal kunne stole på, at de offentlige institutioner bruger fællesskabet penge til de bevilgede formål – og at ingen rager til sig for egen vindings skyld. Desværre har vi på det seneste set grelle eksempler på svindel og misbrug med skatteydernes penge. Først havde vi Britta-sagen, hvor en medarbejder i Socialstyrelsen valgte at tage penge fra de mest udsatte mennesker i Danmark og i stedet bruge pengene på heste og et sommerhus i Sydafrika. Og nu ser vi så, at medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse også er anklaget for millionsvindel med styrelsens penge, som blandt andet er gået til at renovere og lave en tilbygning til en af medarbejdernes eget hus. De har på den måde kunnet gennemføre fiktive indløb til dem selv på vegne af styrelsen. Det er fuldstændig uacceptabelt.

Vi kan naturligvis ikke blive ved med at se til, mens fællesskabets penge misbruges af nogle brodne kar blandt de offentlige ansatte. Både af hensyn til vores fællesskab. Men også så de mange dygtige og ærlige ansatte i den offentlige sektor ikke miskrediteres eller ses skævt til på grund af disse sager. Derfor er der brug for, at statsministeren nu sætter sig for bordenden og tager ansvaret på sig, så vi i fremtiden undgår lignende sager. Venstre har derfor konkret foreslået, at der i regi af Rigsrevisionen laves en systematisk og hurtig gennemgang af alle relevante ministerier og styrelser, hvor der ikke findes mekanismer til at sikre den fornødne kontrol med betroede midler. Der skal ryddes fuldkommen op, hvor råddenskab og en uacceptabel kultur har indfundet sig.

Annonce
Kristian Pihl Lorentzen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Der er meget at hente her

Lige i tiden er der fokus på sygefraværet på offentlige arbejdspladser, fordi der sendes en del statistik ud for området af den liberale tænketank Cepos, og det er også blevet behandlet på forskellig vis her i avisens spalter. Bemærkelsesværdigt er det såmænd ikke, at de vestjyske kommuner ligger i den gode ende af den slags statistikker. Men overraskende er det måske nok, at der for eksempel inden for plejepersonalet er hele fem dages sygefravær om året i forskel på for eksempel Struer og Lemvig kommuner med Lemvig som den, der er blandt de kommuner, der har færrest sygedage om året. Her ser man på gennemsnitstallet, og det er altså rigtig mange dage, når man ganger op med antallet af personaler inden for plejesektoren. Var der blot 100 ansatte, så var det 500 dage - eller hen ved 10 ugers arbejde, der er til rådighed. Det gør altså en forskel, når man skal regne udgiften ud til sådan en sektor. Man kan også studse over, at der er kommuner, der har langt over 20 sygedage pr. medarbejder i gennemsnit om året, hvor andre har mindre end det halve. Og selv om man regner ud fra den gode ende, så er der vist ikke mange private virksomheder, der opererer med at forudse, at hver medarbejder i gennemsnit skulle have to ugers sygdom om året. Der er selvfølgelig mange facts og kendsgerning bag disse tal, så man ikke "bare lige" kan overføre fra det ene fag til det andet. Der er jobs, som vil give flere sygedage, fordi man er i kontakt med syge mennesker, og det er hårdt og stressende. Men alligevel er det en markant forskel. Det er i hvert tilfælde noget, enhver kommunalpolitiker må tænke meget over, da der her virkelig er nogle penge at investere i bedre arbejdsmiljø med mere, hvis de bliver betalt tilbage med, at medarbejderne er mindre syge. Når man ser ud over landet, så er det vist ikke en fordom, at man føler sig mere forpligtet til at møde op på arbejde jo længere, man er væk fra de store byer. Det skyldes også, at der er mindre enheder, hvor man føler sig forpligtet af fællesskabet, og man kender den, der skal arbejde hårdere, når man bliver hjemme. Det er ret opdragende. Til gengæld er mindre enheder også mere sårbare i statistikkerne, når man taler langtidssyge, da blot en enkelt af dem kan påvirke statistikken ret meget. Derfor kan statistik ikke bruges til alt, men de her statistikker er mere end en tanke.

Annonce