Læserbrev

Politik. Til de folkevalgte politikere; Har I en moral?

Villy Buskov Mortensen. Privatfoto

Debat: Hver gang der er valg til de lovgivende forsamlinger, oplever vi et sikkert spil bestående af vælgernes store forventninger og kandidaternes fantastiske rundhåndethed og forkromede garantier.

Desværre er det mindst lige så sikkert et spil, at så snart valgstederne er lukket, falder vælgernes forventninger og tillid brat, og de valgte kandidaters garantier smuldrer eller forsvinder helt.

Overordnet betragtet kan det let lede os hen på H.C. Andersens eventyr, ”Kejserens nye klæder”. Alle er klar over, at det er sådan det foregår. Mange bliver alligevel skuffede, nogle få bliver decideret vrede, mens endnu flere bare trækker på skuldrene med kommentaren: ”Ja, vi har jo selv valgt dem!”

Er det virkelig de muligheder, vi har i vores demokrati?

Jeg har altid ment, at det er en borgerpligt at stemme til valgene, men efterhånden har jeg fået mere forståelse for sofavælgeres kommentarer: ”Har min stemme overhovedet en værdi?”

Op stil det seneste valg var der en del snak om kandidaternes straffeattester. Der var en almindelig bred opfattelse af, at vi naturligvis ikke skal godkende personer med pletter på attesten. Det virker da også helt korrekt dansk.

Desværre opleves det som om, det er en opfattelse, som kun håndhæves indtil de valgte har fået næserne indenfor i folketinget. Alt for tit har vi kunnet se til, at de valgte efter ganske kort tid har rasende travlt med at ”rage til sig”, uden at hverken pressen eller befolkningen råber væsentligt op. Noget tilsvarende ville med garanti ikke gå stille af ude i det pulserende, hvis det overhovedet kunne lade sig gøre.

Det har omhandlet politikernes store lønforhøjelser og pensionering fem år tidligere end alle andre vedtaget ganske kort tid efter mange kraftige opfordringer om almindelig tilbageholdenhed hos lønmodtagerne; ministerpensioner i uhørt, overdrevet omfang; gratis 1. klassesbilletter på livstid med DSB, bare for at nævne nogle af de mange og urimelige tilranelser, som kun lader sig gøre, fordi det er politikerne selv, der foreslår og vedtager løsningerne. Ude i det private ville noget tilsvarende være både fyringsgrund og strafbart.

Hvis det på nogen måde stadigvæk er meningen, at vore politikere skal være gode forbilleder for os, der har stemt på dem – og i øvrigt betaler deres løn - så ligger der bestemt en større opgave vedrørende en bedre forståelse af både pli og moral og venter på dem.

Hvor længe skal vi fortsætte med at acceptere ”det politiske ta'-selv-bord”?

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig For abonnenter

Nordea-fonden siger stop for Lemvig prisen

Lemvig

Bedriftsbesøg: Formanden for landboforeningen tager imod

Lemvig For abonnenter

Ung Lemvig-rytter havde sin debut i de franske alper: Styrtede to gange, men fik masser af erfaring

112

Fik tyvebesøg under havearbejde

Struer For abonnenter

Rejsen fra Somalia: Jeg er fri i mit hjerte nu

Læserbrev

Tyskere til kasse 1. De hemmelige gæster i dit supermarked

Debat: Turismen er på sit højeste om sommeren, og det kan også mærkes på detailhandelens omsætning, når der skal købes ind til grillaftener eller indehygge. Hver tredje krone som de danske og udenlandske turister bruger på deres ferie i Danmark, går til detailhandel, hvor føde- og drikkevarer er en central post, viser tal fra VisitDenmark. Turisternes forbrug bidrager til en omsætning på 40,9 milliarder kroner og godt 33.000 arbejdspladser i detailhandelen. Turister i byerne så vel som ved kysterne bidrager til den store omsætning. Sidstnævnte i særlig høj grad, da mange laver egen mad, når de bor på camping eller i feriehus. Der er størst sandsynlighed for at møde en tysk turist i det lokale supermarked. Tyskland er det suverænt største udenlandske marked for dansk turisme, målt på omsætning og overnatninger på de danske overnatningssteder. Tyskerne er kendte for at have mad med hjemmefra til ferien, da momsen på fødevarer i Danmark er meget højere end i Tyskland. Men faktisk køber tyskerne en hel del i Danmark, og deres døgnforbrug er også steget betragteligt over de senere år. Det er de meget bevidste om hos De Samvirkende Købmænd, som blandt andet repræsenterer godt 1400 supermarkeder og discountbutikker i hele landet. Spørger man de danske købmænd, så efterspørger tyskerne i stor stil danske fødevarer og specialiteter. Det gælder blandt andet klassikere som sild, marmelade med hele bær, kirsebærvin, ost og snaps. Til det tyske morgenbord er det også et hit at købe friske basser og morgenbrød hos den lokale bager eller købmand. For mange tyskere er en god dansk hotdog også et fast menupunkt på ferien, og det kræver en tur til købmanden efter remulade, røde pølser, agurkesalat og ristede løg. Is og slik fra danske producenter er også populære. Hver tredje tyske kystturist har hunden med på ferien, og den skal også forkæles, når den er på ferie i Danmark. Selvom tyskerne er vilde med de danske kyster, de dejlige feriehuse og vores smukke natur, så har tyskerne også en stor forkærlighed for de produkter de kender hjemmefra. Danske købmænd i feriehusområderne fortæller blandt andet, at tyskerne efterspørger varer som Sauerkraut, smør uden salt, særlig tysk suppebouillon og produkter fra Dr. Oetker og Knorr. Når ferien lakker mod enden i Danmark, så vælger mange tyskere også at købe særlige danske føde- og drikkevarer med hjem – både til eget forbrug og som gaver.

112

OPDATERET: 35-årig overfaldet med bat i sit hjem

112

Råbte ad hjælpsomme betjente

Annonce