Annonce
Læserbrev

Politik. Til de folkevalgte politikere; Har I en moral?

Villy Buskov Mortensen. Privatfoto

Debat: Hver gang der er valg til de lovgivende forsamlinger, oplever vi et sikkert spil bestående af vælgernes store forventninger og kandidaternes fantastiske rundhåndethed og forkromede garantier.

Desværre er det mindst lige så sikkert et spil, at så snart valgstederne er lukket, falder vælgernes forventninger og tillid brat, og de valgte kandidaters garantier smuldrer eller forsvinder helt.

Overordnet betragtet kan det let lede os hen på H.C. Andersens eventyr, ”Kejserens nye klæder”. Alle er klar over, at det er sådan det foregår. Mange bliver alligevel skuffede, nogle få bliver decideret vrede, mens endnu flere bare trækker på skuldrene med kommentaren: ”Ja, vi har jo selv valgt dem!”

Er det virkelig de muligheder, vi har i vores demokrati?

Jeg har altid ment, at det er en borgerpligt at stemme til valgene, men efterhånden har jeg fået mere forståelse for sofavælgeres kommentarer: ”Har min stemme overhovedet en værdi?”

Op stil det seneste valg var der en del snak om kandidaternes straffeattester. Der var en almindelig bred opfattelse af, at vi naturligvis ikke skal godkende personer med pletter på attesten. Det virker da også helt korrekt dansk.

Desværre opleves det som om, det er en opfattelse, som kun håndhæves indtil de valgte har fået næserne indenfor i folketinget. Alt for tit har vi kunnet se til, at de valgte efter ganske kort tid har rasende travlt med at ”rage til sig”, uden at hverken pressen eller befolkningen råber væsentligt op. Noget tilsvarende ville med garanti ikke gå stille af ude i det pulserende, hvis det overhovedet kunne lade sig gøre.

Det har omhandlet politikernes store lønforhøjelser og pensionering fem år tidligere end alle andre vedtaget ganske kort tid efter mange kraftige opfordringer om almindelig tilbageholdenhed hos lønmodtagerne; ministerpensioner i uhørt, overdrevet omfang; gratis 1. klassesbilletter på livstid med DSB, bare for at nævne nogle af de mange og urimelige tilranelser, som kun lader sig gøre, fordi det er politikerne selv, der foreslår og vedtager løsningerne. Ude i det private ville noget tilsvarende være både fyringsgrund og strafbart.

Hvis det på nogen måde stadigvæk er meningen, at vore politikere skal være gode forbilleder for os, der har stemt på dem – og i øvrigt betaler deres løn - så ligger der bestemt en større opgave vedrørende en bedre forståelse af både pli og moral og venter på dem.

Hvor længe skal vi fortsætte med at acceptere ”det politiske ta'-selv-bord”?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Søren V. Jensen overtager murer-firma

Kultur

Ole & Elo streamer aflyst koncert

112

Mand løb nøgen rundt

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

112

Fik to anmeldelser om biler på havnen

Annonce