forside

Politikerønske om mindre samfundstjeneste skydes ned af råd

Samfundstjeneste er en god sanktion i det danske retssystem, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd, som kritiserer politikeres lyst til at skære ned i brugen af straffen.

Det er en dårlig idé, at politikerne vil mindske brug af samfundstjeneste, mener Det Kriminalpræventive Råd.

Hvis politikerne med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i spidsen har et reelt ønske om at gøre noget ved danskernes retsfølelse, så er vejen frem ikke at skære ned på samfundstjeneste i sager om vold.

Det har regeringen sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ellers lagt op til.

Men det er den forkerte vej at gå, lyder det i et høringssvar om spørgsmålet fra Det Kriminalpræventive Råd.

- Det er veldokumenteret, at afsoning ved samfundstjeneste positivt påvirker recidivrisikoen. Det gælder ikke alene kort tid efter straffen, men også længe efter.

- Det Kriminalpræventive Råd finder det derfor betænkeligt, at man nu vælger at begrænse anvendelsesområdet for samfundstjeneste, lyder det i svaret.

Recidivrisiko er et begreb, der beskriver risikoen for, at tidligere dømte falder tilbage og begår ny kriminalitet.

I slutningen af januar lød det fra et flertal på Christiansborg, at brugen af samfundstjeneste er gået for vidt.

Særligt går kritikken på, at flere voldsdømte får denne straf frem for at blive fængslet.

Det går nemlig ud over retsfølelsen, at ofre for vold potentielt kan støde ind i de dømte hurtigt efter en dom, mener politikerne.

Allerede 16. januar sendte Justitsministeriet forslaget i høring. Det er dette brev, Det Kriminalpræventive Råd nu tager stilling til.

Og mens politikerne mener, at befolkningens retsfølelse lider, når voldsmænd bliver idømt samfundstjeneste, stiller rådet sig kritisk over for den udlægning.

Blandt andet peger rådet på, at der ikke findes løbende målinger af befolkningens retsfølelse.

I stedet viser forskning, at borgernes vurdering af straf ofte hænger sammen med, hvor meget de kender til en sag.

Derfor opfordrer Det Kriminalpræventive Råd til, at man frem for at skære ned for brugen af samfundstjeneste i stedet oplyser og fortæller befolkningen om de positive effekter af straffen.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Borgerlige vielser vinder over kirkebrylluppet

TTH Herrer

I Mikkel Hansens rige er der kun en konge

HB For abonnenter

Et point var næsten tyveri, men 'Zetter' ville have alle tre

112

Taget udbrændte: 80 grise overlevede ildebrand

Kultur For abonnenter

Bent Busk er som sin berygtede taske - altomfavnende

Kultur

Søstrene Bisp: Med fadervor kan vi lægge vores bekymringer fra os

Fadervor: Niecen skal døbes, bedstefar begraves, sønnen konfirmeres, eller familien skal i kirke juleaften, for sådan har vi altid gjort. Og hver gang folder vi vores hænder og beder i fællesskab fadervor, for også det har vi altid gjort. Nogle af os beder indfølt og i stor koncentration, andre af os tænker måske på noget andet, mens remsen næsten af sig selv kommer ud af munden - meditativt og i langsom takt - og et barn eller to spekulerer måske på ord som ”vorde” og ”skyldnere” og forstyrrer mor eller far med et hviskende ”hvad betyder det?”. Skal vi være ærlige, forstår mange af os voksne heller ikke fadervor til fulde, men det har vi mulighed for bedre at kunne nu. I bogen ”Oplysning til borgerne om Fadervor” gennemgår Marianne Christiansen, biskop over Haderslev Stift, og Tine Lindhardt, biskop over Fyens Stift, bønnen sætning for sætning - ord for ord. De er ikke altid enige, men i bogen reflekterer de på skift og kommenterer hinandens tanker, og de håber, at det kan føre til, at læserne vil tænke videre og også føle, at de har fået hjælp til en større forståelse af bønnen og den kristne tro. - For der er en større interesse for bøn i dag. Flere kristne er begyndt at tænke over deres egen bøn - måske fordi muslimerne og deres måde at bede på er langt mere synlig, siger Marianne Christiansen og tilføjer: - Vi vil også gerne have, at fadervor ikke blot er et passivt beredskab, man griber til, når man for eksempel sidder ved et dødsleje, men at man får et mere dagligdags forhold til bønnen.

Lemvig-Thyborøn For abonnenter

Mere end en måde at erstatte 149 mål og 93 assist

Danmark For abonnenter

At være læge, eller ikke at være læge: Stig Gerdes og Styrelsen for Patientsikkerhed mødes i retten

Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

Lemvig

35 kilometer gravearbejde med spændende fund er snart afsluttet

Annonce