forside

Politikerønske om mindre samfundstjeneste skydes ned af råd

Samfundstjeneste er en god sanktion i det danske retssystem, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd, som kritiserer politikeres lyst til at skære ned i brugen af straffen.

Det er en dårlig idé, at politikerne vil mindske brug af samfundstjeneste, mener Det Kriminalpræventive Råd.

Hvis politikerne med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i spidsen har et reelt ønske om at gøre noget ved danskernes retsfølelse, så er vejen frem ikke at skære ned på samfundstjeneste i sager om vold.

Det har regeringen sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ellers lagt op til.

Men det er den forkerte vej at gå, lyder det i et høringssvar om spørgsmålet fra Det Kriminalpræventive Råd.

- Det er veldokumenteret, at afsoning ved samfundstjeneste positivt påvirker recidivrisikoen. Det gælder ikke alene kort tid efter straffen, men også længe efter.

- Det Kriminalpræventive Råd finder det derfor betænkeligt, at man nu vælger at begrænse anvendelsesområdet for samfundstjeneste, lyder det i svaret.

Recidivrisiko er et begreb, der beskriver risikoen for, at tidligere dømte falder tilbage og begår ny kriminalitet.

I slutningen af januar lød det fra et flertal på Christiansborg, at brugen af samfundstjeneste er gået for vidt.

Særligt går kritikken på, at flere voldsdømte får denne straf frem for at blive fængslet.

Det går nemlig ud over retsfølelsen, at ofre for vold potentielt kan støde ind i de dømte hurtigt efter en dom, mener politikerne.

Allerede 16. januar sendte Justitsministeriet forslaget i høring. Det er dette brev, Det Kriminalpræventive Råd nu tager stilling til.

Og mens politikerne mener, at befolkningens retsfølelse lider, når voldsmænd bliver idømt samfundstjeneste, stiller rådet sig kritisk over for den udlægning.

Blandt andet peger rådet på, at der ikke findes løbende målinger af befolkningens retsfølelse.

I stedet viser forskning, at borgernes vurdering af straf ofte hænger sammen med, hvor meget de kender til en sag.

Derfor opfordrer Det Kriminalpræventive Råd til, at man frem for at skære ned for brugen af samfundstjeneste i stedet oplyser og fortæller befolkningen om de positive effekter af straffen.

0/0
Annonce
Lemvig

Løfte: Vi glemmer jer ikke

Indland

Også kvinder på Fyn og i Jylland fik mangelfulde kræfttjek

Lemvig For abonnenter

Sygeplejerske får stor hæder for at hjælpe nødlidende: Næste stop for 65-årige Anni Fjord er en flygtningelejr i Cameroun

Holstebro

Miraklet udeblev: Cecilie tabte kampen

Erhverv For abonnenter

Først tabte de selv 85 kilo - nu har de hyret manden bag til hele virksomheden

Læserbrev

Klima. Der skal en holdningsændring til

Debat: "Mine børn og børnebørn fortjener en bæredygtig fremtid" Og hvordan får de så det? Ét er sikkert, vi har alle et ansvar, og ikke mindst kræver det en holdningsændring til, hvordan vi behandler miljøet. Når man når en moden alder, og er blevet far til nu voksne børn og også blevet morfar, så har man jo set hvordan verden forandrer sig, og med hensyn til miljøet, desvære ikke til det bedre. Tingene har helt sikkert ændret sig, i min barndom fik man, for eksempel mælk i flasker, som kunne genbruges, og det var ikke noget særsyn at få vare i trækasser. Historien om den døde hval med 40 kilo plastik i maven, og de mange tons affald der bliver samlet i naturen, er jo stof til eftertanke, og hverken verdenshavene eller naturen er jo en kæmpe skraldespand. Når man er morgenmeneske, er det jo ikke noget særsyn at se kommunens folk i gang med at fjerne cigaretskodder, pizzabakker, Mcdonalds-emballage, og det desvære ikke skraldespandene, der bare skal tømmes. Plastik er helt klar en af de helt store syndere, og her er man jo også igang med det store seje træk med genbrug. Tror dog på at, vi i fremtiden skal sortere og genbruge endnu mere, både privat og hos virksomhederne. Et er sikkert, der skal tænkes tanker vedrørende vores fremtidige måde at behandle vores verden på, og hvilken verden vi vil efterlade til vores børn og børnebørn.

Danmark

Video: Se den fulde statsminister-duel mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke

Struer For abonnenter

Tidligere stemmesluger for DF vil tilbage som socialdemokrat: Jeg tror, jeg var gået uanset hvad

Lemvig

En tirsdag aften, vi aldrig glemmer: En helt forrygende aften på Kabbel

Lemvig

Brud med traditionen: Ingen heste på årets dyrskue

Annonce