Annonce
Danmark

Politikere er uenige: Er solcelleaftalen brudt eller ej?

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) afviser, at der er tale om et brud på solcelleaftalen fra 2012, når 85.000 solcelleejere får forringet deres vilkår. Andre partier i den gamle forligskreds er uenige.

Brødtekst

Jens Joel, energiordfører for Socialdemokratiet: - Jeg synes, det er ekstremt uheldigt. Vi lavede en klokkeklar aftale i 2012. Den er nu ændret på grund af forskellige faktorer, vi ikke har behandlet politisk. Det må stå for ministerens egen regning, at der ikke er andre muligheder. Jeg står i princippet samme sted som solcelleejerne. Jeg synes, vi havde en aftale i 2012, og hvis ministeren mener, vi ikke længere kan eller skal leve op til den, så burde han indkalde til forhandlinger om det.

Søren Egge Rasmussen, energiordfører for Enhedslisten: - Det er rigtig godt, Danske Energiforbrugere kører en sag mod ministeren. Solcelleejerne blev stillet i udsigt, at de ville få bedre afregning end det, der sker nu. Det her er ikke i ånd med aftalen i 2012. En af de slemme ting ved det her er, at en masse mennesker, som gerne ville være med til bæredygtig omstilling, har investeret 100.000 kroner, og nu får de forringet deres økonomi i forhold til, hvad de blev lovet. Jeg kan godt forstå, hvis solcellejerne ikke tør investere næste gang, og det er ærgerligt. Vi skal gerne have størst mulig opbakning til grøn omstilling.

Mikkel Dencker, energiordfører for Dansk Folkeparti: - Jeg kan godt forstå, solcelleejerne er vrede, fordi ordningen bliver forringet for dem. Men vi ser ikke aftalen som brudt. Det var også min opfattelse på det tidspunkt, at aftalen også gjaldt moms, men vi kan ikke gøre noget ved, at Landskatteretten siger, man ikke kan gøre sådan. Der er afsagt en kendelse, som gør, at der skal betales moms af strøm, man afregner, og det kan ikke gøres på årsbasis. Det skal gøres løbende. Men det vi har lovet solcelleejere er elafgiften, og det er der stadig.

Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Aggressioner med støtte fra Trump.

Israel går igen til valg, og det vil være en ulykke for både israelere og palæstinensere, hvis Benjamin Netanyahu vinder. Han ligger selv langt ude på højrefløjen og vil der ud over basere sin regering på religiøse fundamentalister fra det endnu mere ekstreme højre. Der er i bogstaveligt forstand ingen grænser for Netanyahus aggressioner. Han er desuden opmuntret af støtten fra Trump, der sjældent undgår at puste til konflikten. Netanyahu leger som sædvanlig med ilden og har i valgkampen spillet ud med et kynisk stunt. Nu vil han inddrage de israelske bosættelser i Jordan-dalen og på den måde udvide Israels territorier yderligere. Dette brud på Folkeretten og international ret vil bombe fredsprocessen langt tilbage. Lige her og nu til ubodelig skabe for den palæstinensiske befolkning, men også til stor skabe for israelerne selv på bare lidt længere sigt. Palæstina reduceres til en endnu mindre enklave midt i Israels territorium, og palæstinenserne står tilbage som taberne med færre rettigheder. FN advarer mod udviklingen, og Danmark må også på banen med klare meldinger. En to-stats-løsning med sikre grænser og gensidig respekt mellem befolkningsgrupperne er den eneste langtidsholdbare og civiliserede vej at gå. Netanyahu er farlig for israelere, palæstinensere og muligheden for fred.

Lemvig

Verdensmusik spiller til dans

Annonce