Annonce
Lemvig

Politikere går ind i sag om lange ventetider på hjælp til familier

Det var forældrene Dorte og Peter Berggreen, som startede debatten om de lange ventetider på aflastning og specialtilbud til sønnen Christian. Familien har indtil videre ventet i fire måneder. Foto: Morten Stricker

Børne- og familieudvalget skal på sit kommende møde drøfte, om der skal oprettes flere specialbørnehavepladser end de nuværende 18. Også de lange ventetider på aflastning tages op, efter en familie stod frem i Dagbladet.

Holstebro: I Holstebro Kommune venter familier i flere måneder på at få den hjælp, som de har ifølge loven har krav på.

- Det er bestemt ikke godt nok. Hver dag er jo en kamp for disse familier, siger Anita Støve, der medlem af børn- og familieudvalget for Dansk Folkeparti.

De lange ventetider på aflastning og specialtilbud har fået politikernes bevågenhed, efter en familie Mejrup stod frem i Dagbladet i sidste uge. Familien blev for fire måneder siden visiteret til både aflastning og specialbørnehave, men har endnu ikke fået hjælp, og i mellemtiden er situationen blevet så akut og familien så presset, at fagpersoner i kommunens egen forvaltning har fralagt sig ansvaret for følgerne i familien.

Sagen er ikke enestående. Yderligere 10-15 familier i Holstebro Kommune står lige nu på venteliste til en aflastningsfamilie, og tre familier venter på en plads i en specialbørnehave.

- Det er selvfølgelig ikke godt nok. Derfor vil udvalget på sit næste møde drøfte, om vi skal oprette flere specialtilbudspladser end de nuværende 18, eller om vi skal køre videre med det niveau, vi har nu, siger den radikale udvalgsformand Torben Gudiksen.

Med hensyn til de lange ventetider på at blive aflastet, peger Dansk Folkeparti på, at kommunen skal ind og kigge på de vilkår, man tilbyder plejefamilier.

Udvalgsformanden mener dog snarere, at det er noget, der skal tages op landspolitisk, eftersom det er et generelt problem i mange kommuner, at man ikke kan skaffe plejefamilier nok.

- Vi har i Holstebro Kommune gjort rigtigt meget for at finde nye plejefamilier. Vi har søgt alle mulige steder, også på Facebook, siger Gudiksen.

Det lyder, som noget, der kan tage meget lang tid? Er der ikke behov for, at I som kommune gør noget andet - i hvert fald midlertidigt - for at hjælpe disse familier?

- Vi kan selvfølgelig ikke have, at det her bliver ved, for så kan vi ikke overholde lovgivningen. Vi skal tænke rigtigt meget på det enkelte barn, så det får det rigtige tilbud til den rigtige tid, siger udvalgsformanden.

Det bliver kun værre

Det er Holstebro Kommune, der er ansvarlig for at rekruttere plejefamilier, men det er Socialtilsyn Midt, der siden 2013 har haft opgaven med at godkende familierne. Holstebro Kommune kan dog fortsat godkende "konkrete aflastningsfamilier" - altså personer, som er tæt på familien - for eksempel bedsteforældre eller en pædagog, som kender barnet godt. Kommunen kan også alternativt tilbyde familien en institutionsplads, hvilket dog er markant dyrere for kommunen.

- De konkrete godkendte aflastningsfamilier vil formentligt også overgå til Socialtilsynene inden for overskuelig tid. Så vores muligheder for at finde aflastningsfamilier fremover vil yderligere blive begrænsede, siger Margit Munk-Hansen, familieplejekonsulent i Familiesektionen, Holstebro Kommune.

Socialtilsyn Midt har tidligere udtalt til Dagbladet, at tilsynet i god tid har advaret de kommuner, hvor antallet af plejefamilier var faldende, for at kommunerne netop kunne tage højde for det i deres planlægning og rekruttering af nye plejefamilier. Ligesom tilsynschef Ulla Andersen henleder opmærksomheden på, at der også er kommuner, hvor antallet af plejefamilier stiger eller fastholdes.

Men sådan er det ikke i Holstebro.

- Gennem flere år har der ikke været overensstemmelse mellem udbud og efterspørgsel i forhold til aflastningsfamilier, hvilket vurderes at være et stort problem i forhold til de familier, der har behov, siger Margit Munk-Hansen fra Familiesektionen.

Siden 2014 har kommunen derfor haft fokus på afsøgning i familiernes private og professionelle netværk, ligesom der i dag søges familier i et meget større område end tidligere. Det betyder væsentligt øgede transportomkostninger mellem barnets hjem og aflastningsfamilien, ligesom anvendelse af aflastning på hverdage vanskeliggøres.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Landmandspar i Lomborg fejrer 40 års jubilæum: De kan nu noget, de Jersey-køer...

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Kritik af kommuneplan: ingen ved, hvad der foregår

Holstebro For abonnenter

Tidligere ejer genser Borbjerg Mølle Kro, hvor 600 års historie blev fortæret af flammerne: - Jeg kan ikke lade være med at tænke, hvor trist det er

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Leder For abonnenter

Ja tak! Vi køber både de gode tilbud og de gode idéer

Kultur For abonnenter

Politikere: Høringen er en ommer

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Læserbrev

Metoo gælder ikke for mænd i Esbjerg

Holstebro

58-årig kvinde nægter sig skyldig i sin mands død: Kan ikke forstå at hendes promille skulle have været så høj

Holstebro

Nedtur: Stort fald i antallet af nye studerende

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Vestjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Lemvig For abonnenter

Forslag: Giv dog sælerne en rigtig platform ...

Leder For abonnenter

Lemvig Kommune kunne lære noget af Holstebro

Annonce