Annonce
Vestjylland

Politikere kræver forklaring: Hvorfor diskriminerer Region Midtjylland mænd over 65 i udredningen af kræft?

Ikke alle mænd hos hvem, lægerne har mistanke om prostatakræft, får lov at komme i en MR-skanner som led i diagnosticeringen. I Region Midtjylland har man valgt at sætte en foreløbig aldersgrænse på 65 år. Foto: Liselotte Sabroe
Politikerne i Region Midtjyllands hospitalsudvalg har bedt om en redegørelse om baggrunden for, at man i regionen har valgt midlertidigt at favorisere yngre mænd, når det gælder anvendelse af den bedste og mest skånsomme diagnostik ved mistanke om prostatakræft.

Regionen: Kan det virkelig være rigtigt, at man i det midtjyske sundhedsvæsen diskriminerer på alder? Og hvorfor har vi politikere ikke fået noget at vide om den beslutning?

Sådan lyder et par af de spørgsmål, som Jørgen Winther (V) rejste på regionsrådets hospitalsudvalgs seneste møde.

Winther henviste til en artikel i netmediet Dagens Medicin, der kunne berette, at man i blandt andet Region Midtjylland endnu ikke fuldt ud har indarbejdet nye guidelines for diagnosticering af prostata-kræft med den begrundelse, at det kræver efteruddannelse af personale, hvilket man endnu ikke er i mål med.

Annonce

Hidtil har man ved mistanke om prostatakræft undersøgt prostata med ultralydskanning med henblik på at finde ud af, hvor i organet man skulle udtage biopsier (vævsprøver). Ifølge nye guidelines, som sundhedsmyndighederne udsendte i 2019, skal man fremover i stedet for ultralyd benytte MR-skanning, som mere præcist kan vise, hvor det vil være hensigtsmæssigt at stikke for at tage en biopsi.

Skriftlig redegørelse tak

Jørgen Winther fik hele hospitalsudvalgets opbakning til at bede om en skriftlig redegørelse om baggrunden for, at man har prioriteret, som man har. En anmodning, som koncerndirektør Ole Thomsen, der deltog i mødet, lovede at levere hurtigst muligt.

- Jeg ville aldrig være gået med til, at man diskriminerer på alder på denne måde, hvis jeg var blevet spurgt, siger Jørgen Winther, som kalder sagen en skandale.

Allerede nu er vi så godt med, at vi har hævet aldersgrænsen til 68 år, og den vil blive hævet yderligere, efterhånden som flere bliver efteruddannet til at lave de pågældende undersøgelser.

Jens Friis Bak, lægefaglig direktør, Hospitalsenheden Vest


Han mener, at hvis ikke man har kapacitet til selv at foretage MR-skanningerne, må man sende patienterne videre til privatklinikker. Og den holdning deler han med hospitalsudvalgets formand Henrik Gottlieb Hansen (S).

- Det må være udgangspunktet. Men jeg vil vente med at udtale mig skråsikkert, indtil vi er blevet forelagt redegørelsen, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Vi har bedt Ole Thomsen om en kommentar, men han ønsker ikke at udtale sig, før redegørelsen er afleveret til politikerne, hvilket han forventer vil ske i den kommende uge.

Annonce

Alternativet er ingen

Lægefaglig direktør Jens Friis Bak fra Hospitalsenheden Vest bekræfter, at man har valgt at sætte en midlertidig aldersgrænse på 65 år for, hvilke patienter der ved mistanke om prostata-kræft blive MR-skannet som led i udredningen.

- Man kan altid diskutere, hvad der er mest retfærdigt, men skulle vi behandle alle ens, ville vi være nødt til slet ikke at benytte MR-skanneren før, at vores kapacitet var tilstrækkelig stor til, at alle kan tilbyde MR-skanning, siger Jens Friis Bak og fortsætter:

- Vores maskinpark er sådan set stor nok, men vi har været nødt til at lære folk op til at foretage de nævnte undersøgelser, og det er vi ikke helt i mål med.

Jens Friis Bak understreger dog samtidig, at der er tale om en kort periode, og at man formentlig vil være klar til at "give den fuld skrue" først i det nye år.

- Allerede nu er vi så godt med, at vi har hævet aldersgrænsen til 68 år, og den vil blive hævet yderligere, efterhånden som flere bliver efteruddannet til at lave de pågældende undersøgelser, siger han.

Annonce

Mere skånsom

Den afgørende forskel på de to typer diagnostik er ifølge Jens Friis Bak først og fremmest, at metoden med MR-skanning er mere skånsom og med færre komplikationer, hvorimod sikkerheden for en korrekt diagnose er nogenlunde ens.

Om muligheden for at sende patienter videre til private klinikker siger Jens Friis Bak:

- Ofte vil billederne fra skanningen skulle vurderes af flere personer i systemet, hvorfor man i mange tilfælde vil skulle trække på folk fra Aarhus Universitetshospital efter en undersøgelse på en privatklinik. Og det vil alt andet lige betyde, at man trækker ressourcer fra andre.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Manden var alvorligt syg, og Bitten stod med fire børn og alle de udfordringer, der fulgte med: Bare der havde stået en og banket på for at sige, nu skulle jeg nok få hjælp

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Skuffelse i Lemvig-lejren efter pointdeling: - Jeg synes det var tyveri ved højlys dag

Sport For abonnenter

Minut for minut: Lemvig måtte nøjes med det ene point i fredagsgyser i Skive

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Lemvig

Analyse: Nye Borgerlige skal mere end firedoble antallet af stemmer

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Vestjylland

Se hvordan trafikken kommer til at forløbe i efterårsferien: Weekenderne vil byde på mest trafik

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Erhverv

Her skal der helst være grus i maskineriet

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Sport For abonnenter

Karakterbogen: 2 mål på 12 afslutninger gør ikke Thymann til en skurk

Lemvig

Ønske i valgkampen: Det skal være let for den pårørende når det er svært

Annonce