Annonce
Danmark

Portræt: Ellen Trane Nørby vil vende modvind til medvind

Ellen Trane Nørby går målrettet efter at blive Venstres nye næstformand. Philip Davali/Ritzau Scanpix
Hun har været minister i flere omgange. Og politisk ordfører for Venstre. Nu vil hun være V-næstformand.

Politik: Danskvand mod Cola Zero. Ellen Trane Nørby mod Inger Støjberg.

Mens danskvand er Trane Nørbys største last, så er Cola Zero den største last for Støjberg. I de kommende dage frem mod Venstres ekstraordinære landsmøde 21. september skal Trane Nørby og Støjberg duellere om at blive partiets nye næstformand.

39-årige Ellen Trane Nørby meldte sit kandidatur mandag aften i et interview med avisen Danmark. Det var i et interview med Alt For Damerne tilbage i 2016, at Trane Nørby afslørede sin største last.

- Det boblende vand blev for 4-5 år siden substitut, da jeg besluttede mig for at afvikle mit (over) forbrug af cola zero, sagde Trane Nørby.

I det samme interview fortalte Trane Nørby, at hun er mest sig selv, når hun går en tur ved Vesterhavet med blæst i ansigtet. Måske er det blevet til et par ekstra gåture på det seneste for Trane Nørby for at overveje det næste træk i den politiske karriere. Og det er altså at blive Venstres nye næstformand.

Ellen Trane Nørby er vokset op i Nørre Nissum ved Lemvig. Faderen, Jørgen Andreas Nørby, er forhenværende venstreborgmester i Lemvig. Hun blev ikke valgt ind i Europa-Parlamentet i 2004, og efterfølgende satsede hun på Folketinget, og ved folketingsvalget i 2005 blev Trane Nørby valgt ind. Allerede året efter kunne hun mærke, at hun havde en minister i maven, men det var først i 2015, at hun blev minister.

Minister for børn, undervisning og ligestilling blev hun i Lars Løkke Rasmussens V-regering, og da VLAK-regeringen opstod i 2016, blev Trane Nørby udpeget som sundhedsminister. Som sundhedsminister stod hun dermed i spidsen for VLAK-regeringens plan for at nedlægge regionerne i forbindelse med forslaget om en ny sundhedsreform. Det blev hun ikke populær på i dele af Venstres bagland.

- Der er ingen tvivl om, at det gav mig ridser i lakken, men jeg lærte af det - af hvordan vi som parti ikke var gode nok til at inddrage baglandet. Det kan jeg nu bringe med ind som næstformand, siger hun til avisen Danmark.

Modvind mærkede hun også i 2012. B.T. bragte flere historie om, at hun havde brugt sin position til at forsøge at presse daværende kulturminister Uffe Elbæk (R) til at sikre statsstøtte til Museet for Religiøs Kunst i Lemvig. Her sad Trane Nørbys mor i bestyrelsen. Trane Nørby valgte blandt andet at stille 696 spørgsmål om, hvorfor andre museer godt kunne få statens støtte.

Som politisk ordfører fra 2011 til 2014 måtte hun i strid modvind også forsvare nogle af Løkkes bilagssager. Under formandsopgøret mellem Løkke og Kristian Jensen i 2014 støttede hun dog sidstnævnte.

I 2013 blev Trane Nørby valgt som Venstres spidskandidat til EU-parlamentsvalget i 2014. Men ganske bemærkelsesværdigt trak hun sit kandidatur, da hun blev gravid kort før valget. Det var også i 2014, at Trane Nørby blev byttet ud som politisk ordfører i Venstre - med netop Støjberg i øvrigt.

Nu er Trane Nørby og Støjberg igen flettet sammen. Denne gang i en duel om at blive partiets næstformand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Lars og Louise har valgt særligt tema ved navngivning af deres børn: - Man bliver glad af at sige deres navne

Kultur

Museum får permanent udstilling

Lemvig

Elever tog et DM med hjem

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];