Annonce
Danmark

Præst chokeret over mulig åbning af kirker: - Vi skal ikke fylde graven med folk, der bliver smittet

Anders Kjærsig, præst i Skårup Sogn på Sydfyn, er bestemt ikke tilhænger af idéen om at genåbne kirkerne i påsken. Arkivfoto: Niels Svalebøg
Sognepræst Anders Kjærsig er bestemt ikke tilhænger af, at der lægges op til en begrænset åbning af kirkerne i påsken. - I kirken står vi og synger og blæser trosbekendelsen af, så spyt og snot står ud af munden på folk, lyder det fra præsten, der frygter, at mange vil blive smittet.
Annonce

Kirkeåbning: Sognepræst Anders Kjærsig, Skårup Sogn på Sydfyn,troede, at det var en aprilsnar, da han onsdag - 1. april - kunne læse, at kirkeminister Joy Mogensen (S) lægger op til at åbne begrænset op for kirkerne i påskedagene. Han mener på ingen måde, at det er forsvarligt at åbne kirkerne og sidestille dem med de supermarkeder, der ekstraordinært har fået lov at holde åbent i påskedagene.

- I kirken står vi og synger og blæser trosbekendelsen af, så spyt og snot står ud af munden på folk. Og det er et meget mere lukket rum. Bilka har helt andre udsugningssystemer og alt muligt, siger Anders Kjærsig.

Samtidig tror han ikke, at specielt ældre kirkegængere overhovedet er interesseret i at få genåbnet kirkerne.

- Alle de ældre kommer ikke den dag. De vil ikke smittes. De er i risikogruppen. Vi har spurgt forskellige mennesker her i Skårup, og de kommer ikke, siger han.

Annonce

Kan ikke omstilles

Den sydfynske præst mener, at planerne om en genåbning er i direkte modstrid med Mette Frederiksens meldinger om, at man planlægger en genåbning af Danmark efter påske, hvis danskerne kan holde sig i skindet, og hvis antallet af indlagte og smittede ikke pludselig stiger. I en pressemeddelelse slår kirkeminister Joy Mogensen dog fast, at en åbning af kirkerne skal ske i overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger.

Men det kan man ikke, mener Anders Kjærsig.

- Nej, det synes jeg ikke, man kan. Hvem skal sortere i, hvem der kan komme ind i kirken? Hvem skal beslutte, hvem der skal ud? siger han.

Derudover kan man ifølge præsten slet ikke nå at planlægge en sundhedsforsvarlig åbning af kirkerne.

- Du har en uge til at tænke over det og implementere tanker og udføre det i praksis. Det er ikke nemt. Slet ikke for en folkekirke, som er en supertanker og ikke er en speedbåd.

- Mener du, at det ligegyldigt at komme i kirke i påsken?

- Jeg synes aldrig, det er ligegyldigt at komme i kirke, men med de udmeldinger vi får fra statsministeren, bør vi have is i maven og lade være med at lukke op, siger Anders Kjærsig, der mener, at man bør vente til pinse med at genåbne kirkerne.

- Fald nu til ro. Alle ved, at det er påskedag. Han (Jesus, red.) genopstår også, selv om vi ikke står og siger det. Graven er stadig tom. Vi skal nødig tømme graven rent mytologisk og teologisk og så fylde graven med folk, der er smittet. Det ville være absurd og selvmodsigende.

Landets kirker, menighedshuse og sognegårde har været lukket for offentligheden siden 11. marts. Det er endnu ikke konkretiseret, hvordan kirkerne skal åbne, men ministeren oplyser, at hun er i dialog med folkekirken og sundhedsmyndighederne om, hvordan det kan ske på en god og betryggende måde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Annonce