Annonce
Lemvig

Præst laver national påskeside

Sognepræst Carsten Riis Jensen, Møborg, har aldrig været bange for at inddrage computer eller mobiltelefon i sin formidling. Arkivfoto: Benny Gade
Ny hjemmeside viser, hvordan man kan fejre påsken hjemme, da adgangen til kirkerne er begrænset

Møborg: En ny, kirkelig hjemmeside giver ideer til, hvordan man kan fejre påsken, selv om kirkerne holder lukket. Hjemmesiden påske2020.dk er skabt af sognepræst Carsten Riis Jensen, Møborg, der flere gange har taget såvel hjemmesider på internettet samt apps til telefonen i brug for at formidle kirkens budskab. Derfor var det også en nærliggende tanke for ham, da den igangværende corona-krise lukkede samtlige landets kirker.

- Det sjove er, at brugen af den nye hjemmeside bare er eksploderet i løbet af de seneste 14 dage, fortæller han.

Siden er nemlig gået hen og blevet nationalt udbredt, fordi en række kirkelige organisationer og foreninger har valgt at udnytte hjemmesiden som deres påskeplatform i år. De er begyndt at lægge eget materiale op på siden, som derfor er vokset i omfang.

Annonce
Brugen af den nye hjemmeside er bare eksploderet i løbet af de seneste 14 dage.

Carsten Riis Jensen, sognepræst

Hent ideer

På hjemmesiden kan man hente ideer til, hvordan man kan fejre påsken hjemme. Der er en side specielt for børn, der rummer ideer og konkurrence. En anden side rummer ideer til familien - og selvfølgelig er der også en påskeside, der fortæller om, hvad påsken er. Alt sammen er suppleret med et væld af videoklip.

- For eksempel kan du få ideer til et dukketeater, drama, til kreative ting, der kan klippes og klistres på påskeudsmykning. Og der er også en konkurrence om en to minutter lang video, hvor du kan vinde præmier sponsoreret af Bibelselskabet, fortæller Carsten Riis Jensen.

Ideen til hjemmesiden opstod, da Carsten Riis Jensen fornemmede, at nedlukningen af kirkerne meget vel kan strække sig hen over påsken, der er kirkens største højtid. Samtidigt begyndte flere præste at streame gudstjenester over nettet som et tilbud til de lokale menigheder, men det var svært at få et samlet overblik.

- Så tænkte jeg, der burde laves en fælles side, hvor man kunne se, hvor der foregik noget online. Jeg forelagde ideen for Viborg Stift og fik at vide, at jeg bare skulle gå i gang, fortæller Carsten Riis Jensen.

Ideen spredes

Og det gjorde han så. I dag er informationerne om de streamede gudstjenester næsten den mindste del af siden, fordi kirker rundt om i landet har proppet den med ideer og tilbud, og samtidigt har det spredt sig som en lynild.

- Viborg Stift har fortalt om siden i et nyhedsbrev og på facebook. Det er blevet delt samtidigt med, at flere kirker selv er begyndt at skrive om det. Det er blevet spredt hurtigt, og det er så fedt, siger Carsten Riis Jensen.

Han bidrager naturligvis også selv med ideer og tilbud på siden. Blandt andet har han lavet to påskevandringer, der ligger på siden i en særlig Lemvig-udgave, men som også kan omsættes til national brug. De to lokale vandringer kræver brug af GPS, men så kan man selv starte ved enten Gjellerodde eller i Klosterheden.

- Påskevandringer er en gammel idé, der er en slags meditative vandringer. Folk i tusindtal tager hvert år til Jerusalem for at gå ad Via Dolo Rosa, fortæller Carsten Riis Jensen.

Det er den rute, som Jesus vandrede med korset over skulderen for at komme til Golgatha, hvor han blev korsfæstet.

- Den slags vandringer kan vi stadig lave, men vi laver den bare digitalt. Man skal blot scanne en kode på sin mobiltelefon, og så er man igang. Undervejs kommer man igennem påskens stadier, forklarer Carsten Riis Jensen.

Han har samtidigt tilbudt andre præster rundt i hele landet at lave tilsvarende vandreture tilpasset de enkelte sogne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Annonce