Annonce
Holstebro

Mågeplage vil vokse, men kommunen afviser at betale for bekæmpelse: Vi har brugt pengene på andre ting

- Mågeregulering er en kan-opgave og ikke skal-opgave. Vi er et lille udvalg med et begrænset budget, og derfor har vi valgt at sige, at det skal vi ikke bidrage til, fortæller formand for natur- og miljøudvalget Karsten Filsø (SF). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der er op mod 5000 måger i Holstebro by - og bliver bestanden ikke holdt nede, så vil problemet bare vokse.

Holstebro: De skriger, de sviner, og så er de tilmed fredede.

Og selv om det er muligt at få tilladelse til at bekæmpe mågerne - blandt andet ved at pensle deres æg - så skal borgerne ikke regne med hjælp fra kommunen.

Natur- og miljøudvalget har nemlig besluttet ikke at ville gå økonomisk ind i bekæmpelsen af måger:

Annonce

- Det er en kan-opgave og ikke skal-opgave. Vi er et lille udvalg med et begrænset budget, og derfor har vi valgt at sige, at det skal vi ikke bidrage til, fortæller formand for udvalget Karsten Filsø (SF).

Hvorfor spørgsmålet om, hvorvidt Holstebro Kommune økonomisk skal bidrage til mågebekæmpelsen er kommet op, er uklart.

I sagsfremstillingen hedder det blot:

"Al afhængig af antal mågeplagede ejendomme, omfanget af måger, tilgængelighed til tagene og afstand mellem ejendommene, vurderer Teknik og Miljø, at omkostningerne til den fysiske reguleringsopgave kan variere mellem 100.000-150.000 kr. årligt."


Vi vil gerne opfordre til, og rådgive om, hvordan man bedst bekæmper mågerne. De er et problem.

Karsten Filsø (SF).


Hvem har bedt om, at I bidrager økonomisk?

- Det er en sag, vi har haft på for at undersøge muligheden, da vi ved, at der er folk, som er plaget af mågerne, siger Filsø.

Kun 10 takkede ja

Ifølge sagsfremstillingen er det dog en stor udfordring, at mågerne har ynglesteder i byen.

"P.t. vurderes en fast bestand på mere end 5000 ynglende måger," hedder det.

Og gøres der ikke noget, så risikerer problemet kun at blive større, vurderer kommunen.

Jægernes Kommunale Fællesråd stillede i 2019 arbejdskraft til rådighed i forbindelse med mågereguleringen. Men jægerne måtte dog erkende, at reguleringen var for stor en mundfuld for de frivillige, hvorfor jægerne i april 2020 meddelte, at de fremover kun kunne regulere på ejendomme mod en mindre betaling.

De indgik herefter aftaler med cirka 10 virksomheder, som sikrede en effektiv regulering. Men det betyder også, at langt størstedelen af byens erhvervsvirksomheder - eller private - i områder plaget af måger ikke har nogen tilladelse til at regulere mågerne.

- Vi vil gerne opfordre til, og rådgive om, hvordan man bedst bekæmper mågerne. De er et problem. Men skal vores udvalg have penge til at deltage i bekæmpelsen, så skal vi have tilført flere penge. Eventuelt via budgetforhandlingerne, siger Karsten Filsø (SF).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Lemvig

Stak af med båd og trailer

Annonce