Læserbrev

Psykiatri. Behovet vokser - men færre senge

Foto: Morten Melhede

Debat: På bare 10 år er antallet af patienter i børne- og ungepsykiatrien steget med hele 62 %. Det er 13.000 flere børn, som har ondt i livet, og som vi skylder at hjælpe lynhurtigt og stærkt fagligt. Det ser også slemt ud på voksenområdet, hvor der er sket en stigning på 29%. Langt flere danskere har altså ondt i livet og har det svært.

Samtidig er presset på psykiatrien steget voldsomt, personalet oplever at måtte udskrive patienter, fordi en anden har brug for pladsen. For mens antallet af patienter bare vokser og vokser, så er der blevet færre sengepladser i psykiatrien. Det tydeliggøres i en undersøgelse som Danske Sygeplejeråd har foretaget, som konkluderer at næsten 80% af sygeplejerskerne i psykiatrien, har oplevet at psykisk syge er blevet udskrevet før det var fagligt forsvarligt.

Det mener vi er helt uacceptabelt. Sundhed skal være for alle, og psykisk sygdom skal ligestilles med fysisk sygdom. Psykiatrien skal man andre ord på niveau med resten af sundhedsvæsenet. Ingen patienter må udskrives for tidligt, fordi der mangler senge, det skal først ske når patienten er rask nok til at blive udskrevet.

Og så er det altafgørende med en tidlig indsats og bedre forebyggelse, i mange kommuner er det en forudsætning for hjælp, at barnet først er blevet udredt i børne- og ungepsykiatrien.

Det skal ikke være sådan at børn og unge er nødt til at få en diagnose, før de kan få hjælp. Vi skal sætte ind langt tidligere, så forebygger vi at mistrivsel blandt børn og unge udvikler sig til en psykisk sygdom.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Video: Se med, når storkeungen spiller død for at blive ringmærket

Danmark

Se video af redning: 20-årig sejler reddet op ad vandet efter flere timer i Ringkøbing Fjord

112

Kvinde sad fast i brønd i en time

Læserbrev

Erhverv. Der er brug for de korte lærlingeaftaler

Debat: Det bekymrer mig, at vi i flere medier skal læse, at både en minister og 3F beskylder virksomhederne for ikke at uddanne nok lærlinge, opfinde kreative regnemetoder og bruge korte lærlingeaftaler med det formål at løbe fra deres uddannelsesansvar. Det er ganske enkelt ikke rigtigt! Her i Midt- og Vestjylland uddanner bygge- og anlægsvirksomhederne massevis af lærlinge. I perioder er der endda udsolgt af lærlinge, og så må virksomhederne pænt vente i kø for at få en lærling. Faktisk uddanner bygge- og anlægsvirksomhederne 22 procent af alle lærlinge i Danmark, og det på trods af at de kun beskæftiger seks til syv procent af arbejdsstyrken. Det er en del af kulturen i vores virksomheder, at vi har lærlinge og uddanner næste generation. Derfor bør vi ikke mødes af beskyldninger om det modsatte, når vi hver dag bruger tid og kræfter på at tage en eller flere lærlinge under vores vinger. Det fælles mål bør i stedet være at skabe så mange lærepladser som muligt ved at gøre det attraktivt og overkommeligt at tage lærlinge for både store og små virksomheder. I Midt- og Vestjylland har vi rigtig mange små og mellemstore virksomheder, og for dem er det umuligt at vide, om de har nok opgaver til at beskæftige en lærling de næste tre til fire år. Netop derfor er korte lærlingeaftaler guld værd, fordi de giver mindre virksomheder mulighed for at tage en lærling, selvom de ikke kender tykkelsen på ordrebogen flere år ud i fremtiden. Korte aftaler bruges ikke for at snyde, tværtimod. Alternativet er, at virksomheden ikke tør binde sig for de næste tre til fire år og af den grund siger nej tak til en lærling. Derfor vil det være en katastrofe for både de unge og virksomhederne, hvis muligheden for at indgå korte aftaler begrænses.

Lemvig

Evy blev glemt, når hun bestilte en Flextur: Nu har Midttrafik gennemgået klagerne

Lemvig

Tre strande har det reneste badevand

Annonce