Annonce
Struer

Psykolog om voldsvideo: - Det er ikke første gang, vi har set de her videoer

Det mest effektive middel mod de voldelige videoer er at få stoppet delingen og at få taget en snak lokalt med de, der potentielt kan ende op med at dele dem. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2018
Voldsvideoer som den, der har floreret på sociale medier de seneste dage, skal stoppes i sin spredning, mener Red Barnets psykolog, Per Frederiksen, der opfordrer især de lokale forældre til at tage en snak med deres børn.

Struer: Han bliver ydmyget. Truet med vold og med drab. Og han bliver tvunget til at slå sig selv. En voldsvideo fra Struer er gået viralt på de sociale medier, hvor en dreng har filmet de ydmygelser og truende adfærd, han udsætter en anden dreng for.

Og det er ikke første gang, at fænomenet med de ydmygende voldsvideoer, viser sig. Blandt andet BT har tidligere skrevet om lignende videoer. Blandt andet en video, hvor unge drenge får slag og pisk med et bælte.

Hos Red Barnet har man en såkaldt Sletdet-rådgivning, der rådgiver børn og unge, som bliver udsat for digitale krænkelser. Psykolog Per Frederiksen fortæller:

Annonce

- Det er ikke første gang, vi har set de her videoer, hvor vold spiller et ydmygende virkemiddel i forhold til at udstille den, der bliver filmet, siger han.


Det er enormt vigtigt at beskytte den, der er blevet filmet. Der ligger et stort voksenansvar i at få talt med sine børn om at få delingen stoppet - hvis man bliver bekendt med, at det er delt.

Per Frederiksen, psykolog hos Red Barnets Sletdet-rådgivning


De voldelige videoer kan i sidste ende få store psykiske konsekvenser for ofrene, fortæller han:

- Særligt i den tidlige ungdom, begynder man jo at få et stort fokus på, hvordan andre ser én. Og vi har jo alle en fornemmelse af, hvordan vi gerne vil have, at andre ser os. Så videoer, som disse er et kæmpe kontroltab, og det kan i sidste ende føre til, at offeret får en oplevelse af, at man ikke er god nok, at man i sidste ende trækker sig fra sociale ting, eller at man får angst for at være ude, siger Per Frederiksen og fortæller videre:

- Man kan samtidig føle en skyldfølelse eller ligefrem en skam - og det er vigtigt at få italesat de følelser med offeret, siger han.

Stop delingen

Derfor er særligt én ting vigtig, når sådanne videoer først er delt:

- Det er enormt vigtigt at beskytte den, der er blevet filmet. Der ligger et stort voksenansvar i at få talt med sine børn om at få delingen stoppet - hvis man bliver bekendt med, at det er delt, siger Per Frederiksen.

Han har ofte set, at krænkende videoer - generelt set - ofte bliver delt i små kredse, bymiljøer eller mindre samfund.

- Derfor giver det som oftest mening at have et godt lokalt fokus og eksempelvis tage snakken ude på skolerne. Nu ligger det jo så uheldigt nu, at der er sommerferie, men så må man hjælpes ude i lokalsamfundet med at få sat fokus på det - så delingen kan blive stoppet, siger Per Frederiksen.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Lemvig Kommune bruger millioner på sikkerhedsvagter for at beskytte de ansatte

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Holdt jubilæum 50 + 1 år efter dimissionen

Struer For abonnenter

Mand varetægtsfængslet: Afviser voldtægt, men erkender samleje med sin 16-årige datter, der blev gravid

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Erhverv

Advokat kunne tørre sveden af panden

Lemvig For abonnenter

Gymnasielærer fik øjnene op for vandlopper da hun kom om bord på forskningsskib

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Struer

Opbakning fra biografdirektøren: Det er 20 år siden, jeg kom til byen og undrede mig over, at der ikke blev bygget boliger på havnen

Lemvig

Nu venter man på entreprenørens ferie er overstået - så skal stien ved skrænten i Bovbjerg flyttes

Lemvig

Ganefryd i Lemvig står til at lukke - der er ikke fundet en køber

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Kultur

Gert og hans fund var med i 'Kurs mod danske kyster': Det var enormt behageligt

Livsstil For abonnenter

Birthe blev på den gamle skole efter sin mands pludselige død: - Jeg flytter aldrig, for jeg elsker at bo her

Lemvig

Udslip: Klor løb ud på gulvet

Annonce