Annonce
Lemvig

Pumpen på Høfde 42 har stået stille i årevis

Giftdepotet ved Høfde 42 er genåbnet for første gang i 37 år. Der skal graves 130 tons jord, der skal bruges til to oprensningsforsøg. Foto: Benny Gade

Egentligt burde der være undertryk i det gamle giftdepot, men faktisk har det de senere år forholdt sig modsat

Annonce

Tangen: Sikkerheden ved giftdepotet Høfde 42 har ikke været, som Region Midtjylland har beskrevet den de senere år. Faktisk har en pumpe, der skulle sikre undertryk i depotet, ikke virket i flere år, og tilsvarende har et renseanlæg ikke fungeret.

Det oplyser miljøingeniør Kaspar Rüegg, Region Midtjylland, der tirsdag fulgte opgravningsarbejdet ved Høfde 42.

I kanten af depotet har Region Midtjylland sat to nye borehuller, og Kasper Rüegg forklarer, at det er for at sikre, man igen kan komme i gang med at pumpe forurenet vand op fra depotet.

- Vi har ikke pumpet de mængder, vi gerne ville, forklarer han.

Hele giftdepotet er indkapslet af en stålvæg - spunsen - der skal holde giften inde. Hidtil har Region Midtjylland forklaret, at man som en ekstra sikkerhed har pumpet vand ud af depotet for at sikre, at der ikke strømmer gift ud. Hvis der sker en gennemtræning, vil det derfor være af vand, der strømmer ind.

Men det har ikke fungeret i årevis. Årsagen går tilbage til de år, hvor der blev lavet forsøg på at rense depotet ved hjælp af lud. Der blev lavet nogle aflukkede celler i depotet, hvor luden blev pumpet ned og skulle agere med stoffet. I de år var pumpen sat ud af drift, og det nærstående "kulhus" fungerede ikke. Efterfølgende har der været problemer med at få pumpen igang igen med det resultat, at vandet er steget inde i depotet. Da forsøget blev gennemført, blev der nemlig boret en række huller ned gennem membranen for at kunne tage prøver rundt om. Derfor har der i flere år været mulighed for, at regnvand kunne trænge ned.

- Det har været som et badekar, der efterhånden blev fyldt op. Pumpen har ikke virket i omkring fire år, siger Kasper Rüegg.

Men nu er der igen en pumpe klar lige som et nyt kulanlæg er monteret i det såkaldte kulhus så afværgeforanstaltningerne kan fortsætte som planlagt.

Kasper Rüegg er dog overbevist om, at der ikke er sket udslip fra depotet i de år, hvor pumpen har været ude af drift.

- Risikoen er meget lille, for vi tager jævnlige prøver - også udenfor spunsvæggen. Der er intet, der tyder på, at der er noget, der er trængt ud. Vi kan ikke rigtigt finde noget i målinger fra havet. Det kunne vi trods alt, før spunsvæggen blev sat, siger han.

Han mener tværtimod, at "badekarseffekten" viser, at spunsvæggen er tæt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Bil ramte motorcyklist

Annonce