Annonce
Holstebro

Røde og blå borgmestre i fælles opråb: Stop mink-aflivninger

Flere jyske borgmestre, blandt andet Holstebros borgmester, H.C. Østerby, kaster sig nu ind i kampen mod regeringens corona-strategi, side om side med minkbranchen. Det handler om en hel branches overlevelse, skatteindtægter og arbejdspladser. Foto: Morten Stricker
H.C. Østerby og en række andre jyske borgmestre i mink-tunge kommuner retter nu en fælles appel til regeringen og fødevareministeren om at ændre strategi.
Annonce

Holstebro: Normalt er Holstebros borgmester, H.C. Østerby (S), og hans bror, folketingspolitiker Orla Østerby (K), ikke enige om ret meget.

Men når det gælder regeringens måde at håndtere corona-smitten på jyske minkfarme, så er de enige om at være uenige med fødevareminister Mogens Jensen (S).

- Det kan ikke fortsætte på denne måde. Det smadrer en hel branche fuldstændig, og for Holstebro, der er landets største mink-kommune, vil det have store økonomiske konsekvenser og betyde tab af rigtig mange arbejdspladser, siger H.C. Østerby.


- Jeg er ikke enig med Mogens Jensen. Selvfølgelig skal han lytte til sine embedsmænd, men der er også folk uden for sundhedsmyndighederne, som ved noget om det her, og man skal lytte til. Det er de folk, der arbejder med mink hver eneste dag og har gjort det i årtier.

H.C. Østerby (S), borgmester i Holstebro.


Din egen partifælle gik i går ud og pegede på en frygt for mutation - så kan det ikke være nødvendigt at ofre minkene for folkesundheden?

- Jeg synes, det er for dramatisk, og jeg er ikke enig med Mogens Jensen. Selvfølgelig skal han lytte til sine embedsmænd, men der er også folk uden for sundhedsmyndighederne, som ved noget om det her, og man skal lytte til. Det er de folk, der arbejder med mink hver eneste dag og har gjort det i årtier, lyder H.C. Østerbys opfordring til ministeren.

H.C. Østerby var mandag samlet til hasteindkaldt møde, hvor der også deltog andre jyske borgmestre, dyrlæger og repræsentanter fra branchen. De arbejder på et fælles brev, som sendes til fødevare- og finansministeren.

MF'er Thomas Danielsen (V) deltog også i mødet og bakker mink-kommunernes kritik af den nuværende strategi op.

- Vi har siddet til møde med fødevareministeren og Kåre Mølbak, og ingen af dem kan redegøre for, hvad der er årsagen til de indgreb, man laver. Indenfor ét kvartal har man haft to vidt forskellige strategier – først isolerende man mink, og nu slår man både syge og raske dyr ned, siger Thomas Danielsen.

Birger Primdahl, formand for Dansk Pelsdyrfoder og formand for fodercentralen i Holstebro, kan midt i den historiske krise for minkavlen, varme sig på én ting.

- Det er en fantastisk opbakning, vi oplever fra borgmestrene netop nu - røde og blå, som vi jo normalt ser råbe af hinanden. Men det er det dejlige ved det kommunale system, at de folkevalgte er klar til at kæmpe og har stor respekt for det område, de bor i og for erhvervslivet, der er med til at skabe værdi og arbejdspladser.

Foder-formanden vurderer, at rammer coronavirusset to strategisk uheldigt placerede farme, vil der ikke være mink tilbage i Holstebro.

- Den nuværende kæmpelseszone på 7,8 kilometer er ødelæggende, siger Birger Primdahl.

For øjeblikket har borgmestre fra Nordvestjylland, Ringkøbing, og Ikast-Brande givet tilsagn om at underskrive det fælles opråb sammen med minkbranchen. Men der gøres lige nu et forsøg på at få yderligere kommuner med, blandt andet Hedensted og Esbjerg, som også har mange avlere.

Annonce
Annonce
Lemvig

Tyv stak af med værktøj

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Ellen Trane Nørby vil være borgmester

Alarm 112

Efter flugtforsøg fra fængsel: Nu skal Peter Madsen igen for en dommer

Lemvig

Fiskeredskaber forsvundet fra fjorden

Annonce