Annonce
Danmark

Racisme kommer i mange farver

Illustration: Gert Ejton
Annonce

På en af vores få sommeraftener i år sad jeg med et par naboer og snakken gik om de samfundsaktuelle dagsordener. Så jeg fik spørgsmålet: ”Har du oplevet at blive udsat for racisme og chikane i Danmark? Er der folk som går udenom dig på gaden eller ikke vil sidde ved siden af dig i bussen?”

Min nabo spurgte meget forsigtigt – og skyndte sig at tilføje, at hun skam havde deltaget i en demonstration mod racisme.

Nu er det ikke første gang jeg har fået det spørgsmål. Og de seneste måneder er det sket flere gange end ellers. Det er blevet naturligt at tale om racisme i den offentlige samtale i Danmark, og det er rigtig godt, for i et demokrati er åbenhed, debat og dialog vejen til at blive klogere på vores egne og andres synspunkter.

Som ung sygeplejerske – så det er nogen år siden – oplevede jeg første gang en snert af racismen, da en borger ikke ønskede at blive behandlet af mig: ”Jeg er ikke tryg ved muhammedanere, så hun skal ikke komme hjem hos mig” lød det. Men nu er det sådan, at når man er nødt til at få behandlet sit sår og den eneste mulighed er en sådan ”muhammedaner” så må man bide sine holdninger i sig. Og når man behandler sår er der god tid til at snakke, så efter et par besøg havde nysgerrigheden vundet over frygten og vi endte med at få mange gode samtaler. Faktisk blev vores forhold så godt, at jeg selv i dag, mange år efter, modtager mange søde sms’er fra samme borger.

Roya Moore

Mit udgangspunkt er, at vi skal passe på med at sætte racisme-labelen på alt for mange ting. Ovenstående eksempel var jo dårligt nok racisme, men mere bare en frygt for noget ukendt.

Dén frygt bekæmpes kun ved at få gjort de ukendte kendt. Og her har vi, der er kommet til lidt senere da den største opgave ved at være imødekommende og tilpasse os.

Derfor har det heller ikke noget med racisme at gøre når det danske samfund ikke ønsker muslimske bønnekald eller stiller krav om at udlændinge lærer dansk og kan forsøge sig selv.

Lad mig vende den om, og så sige at hvis udlændinge stiller ”krav” om at leve i en ghetto, hvor det muslimske bønnekald kan runge mellem blokkene og hvor de ikke behøver at tale dansk alt imens de hæver kontanthjælp, så er dét faktisk en form for racisme, hvor udlændingene tager afstand til det danske samfund.

Helt generelt så er racisme ikke forbeholdt etniske danskere. Der findes en stor intolerance og racisme i etniske miljøer. Den rammer både etniske danskere og udlændinge som er blevet ”for danske”.


Helt generelt så er racisme ikke forbeholdt etniske danskere. Der findes en stor intolerance og racisme i etniske miljøer. Den rammer både etniske danskere og udlændinge som er blevet ”for danske”.


Den racisme taler vi bare ikke meget om. Når medier og politikere taler om racisme, så er det altid etniske danskeres racisme mod udlændinge. Det er meget sjældent den racisme der udspiller sig når en ung pige med anden etnisk baggrund forfølges og straffes fordi hun er blevet ”for dansk”.

I udlændingemiljøerne i Danmark florerer mange racistiske forestillinger, hvor der ses ned på andre mennesker på grund af deres etnicitet, kultur eller blot anderledes tankegang.

For eksempel er det meget udbredt i indvandremiljøer, at det er aldeles no go at blive gift med en etnisk dansker.

Familier som tillader det bliver ofte udsat for decideret hetz fra miljøet.

Homoseksualitet er endnu værre i de miljøer. Her er det mere reglen end undtagelsen at indvandrerforældre ikke vil møde kæresten og i mange tilfælde udstødes de unge af familien eller trues med – eller endog udsættes for – vold.

Og hvorfor er det pudsigt nok sådan, at det er personer som Naser Khader og Sara Omar, der har ytret sig kritisk om islam og indvandring, som skal leve med politibeskyttelse?

Der er desværre rigtig mange eksempler på at personer med udenlandsk baggrund udøver voldsom racisme og intolerance i det danske samfund. Men det påtales sjældent.

Så er der også etniske danskere som udtrykker racistiske holdninger og handler nedværdigende og racistisk overfor udlændinge. Det påtales heldigvis som regel og kan ofte løses med dialog, fordi racismen egentlig blot udspringer af frygt for noget ukendt. Enkelte er selvfølgelig helt udenfor pædagogisk rækkevidde, men de er heldigvis få.

Nu har vi fået dialogen om racisme i gang. Lad os sørge for, at benytte lejligheden til at få talt ud om alle aspekter af racismen – ikke kun den fra etniske danskere.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Lemvig

Efterårsmarked er også aflyst

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kaptajn sigtet efter grundstødning

Lemvig

Knuste ruden med en ugle

Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce