Annonce
Lemvig

Realdania støtter: Landets eneste bedehus skal flyttes

Det lille bedehus på Normarksvej i Harboøre er ikke stort - omtrent 10 kvadratmeter - men det er værd at bevare for eftertiden. Også selv om det bliver på en ny adresse. Arkivfoto: Benny Gade
Realdania støtter flytningen med 300.000 kroner, og dermed er arbejdet sikret
Annonce

Harboøre: Med 300.000 kroner fra fonden RealDania er museumsinspektør Mette Lund Andersen en glad sjæl. Det er nemlig det fulde beløb, som hun og en arbejdsgruppe fra Harboøre søgte om for at sikre det lille og stærkt forfaldne bedehus i Harboøre. Det er det eneste af sin slags i landet, og nu kan det se en ny fremtid i møde.

- Det er herligt, men nu skal vi til at se på, hvordan det skal sættes i værk. Vores nuværende plan går ud på, at vi vil flytte huset nogle hundrede meter mod vest til et lille skovrejsningsområde. Lige nu står den i en privat have, og ejendommen er sat til salg. Men bliver det flyttet et par hundrede meter længere hen ad vejen, kommer den ud på et offentligt areal og vil blive bedre tilgængelig, siger Mette Lund Andersen.

Annonce

Væsentlig for kulturmiljøet

Arbejdsgruppen består foruden hende selv af repræsentanter for Lokalhistorisk Arkiv i Harboøre og af den lokale sognepræst. De er alle enige om, at det lille bedehus på væsentligt vis fortæller om det lokale kulturmiljø og derfor bør bevares. Om dengang Indre Mission stod særligt stærkt i Harboøre efter en åndelig vækkelse - så stærk, at det kunne få en fattig landmand til at bygge sit eget bedehus, fordi der var langt at gå til den lokale kirke.

Og fordi han havde brug for den.

Historien om Bedehuset

Bedehuset daterer sig tilbage til 1800 tallet, da Noermark blev drevet af Maren og Christen Hou Mærsk. Det var Marens fødegård, og her levede parret ifølge overleveringerne et kærligt og frodigt familieliv. Fra 1883-1900 fødte Maren 12 børn, men det sidste barn blev en lille, dødfødt dreng. Samtidigt var fødslen så hård, at Maren forblødte og døde samme dag 18. december 1900. Hun blev blot 29 år.

Det var en stor sorg for Christen Hou Mærsk at miste sin hustru, og han havde brug for at søge ro. Der var langt at gå til kirken, så derfor byggede han det lille bedehus for at have et sted, hvor han kunne holde andagt og bede i ro og stilhed. Huset blev forsynet med en slags kors rundt på taget samt udvalgte skriftsteder både indvendigt og udvendigt.

Christen Hou giftede sig i 1906 med Johanne Marie Jensen, og parret blev sammen boende på gården frem til cirka 1920, hvor de flyttede til Harboøre. Christen døde i 1925, og siden har der været stille omkring bedehuset.

Da RealDania læste ansøgningen, var fonden helt enig. Fonden har et særligt program "Underværker", der støtter ildsjæle, der arbejder med det byggede miljø til gavn for lokalsamfundet. Derfor blev det fredag officielt, at det lille bedehus er tildelt 300.000  kroner.

Annonce

Kan det flyttes?

Det springende punkt er nu, om det lille bedehus overhovedet kan flyttes. Landmanden, der byggede bedehuset, døde for næsten 100 år siden, og efterfølgende er det stort set ikke blevet brugt. Faktisk var det i flere år gemt i tæt krat ved gården, hvor det ikke kunne ses fra den nærliggende vej, og derfor blev det stort set glemt og forladt. I dag står det uden vinduer og døre samt med store revner i både vægge, tag og gulv.

Væggene er både inde og ude smykket af skriftsteder, der var særligt betydningsfulde for bygherren. Arkivfoto: Benny Gade

Arbejdsgruppen tror dog på, at det kan flyttes og reddes. Der skal støbes et nyt fundment på det nye og blivende sted, og så skal hele huset løftes og flyttes.

- Det er temmelig nedbrudt, så der er en risiko for, at det skvatter sammen. Det bliver nødvendigt at understøtte det hele, når det skal flyttes, men arbejdsgruppen har skønnet, vi i hvert fald har pengene til at gøre det, siger Mette Lund Andersen.

Annonce

Flere fonde

Ud over de 300.000 kroner fra RealDania har arbejdsgruppen også fået mindre donationer af både Sol&Strand samt af Bache Lauridsen fonden. Det giver tilsammen cirka 50.000 kroner ud over tilskuddet fra RealDania.

- Nu skal vi til at undersøge alt det tekniske i detaljer. Det praktiske kan vi tidligst begynde med til foråret, men i løbet af det kommende år tror jeg på, det lille bedehus er flyttet, siger Mette Lund Andersen.

Hun mener også, det vil være arbejdet værd, for siden bedehuset blev kendt, har der været ret stor interesse for det.

- Blandt andet ved pilgrimsvandringer, hvor der har været en del gæster forbi, siger Mette Lund Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Nu kan du kommentere mulig skolefusion

Holstebro For abonnenter

Her er ministerens tre bud: Sådan kan man komme mink-massegrave til livs

Annonce