Annonce
Erhverv

Reformer skal sikre fremtidens Danmark

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er der sådan set allerede, og den vil bare vokse og vokse, hvis ikke vi som samfund handler og gør noget, skriver Brian Mikkelsen, Dansk Erhverv. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Danmark står over for en række udfordringer, der de kommende år vil presse vores velstand, vækst og velfærd.

Klimakampen, globaliseringen og digitaliseringen er gode eksempler på udfordringer, men griber vi dem rigtigt an, kan de blive til muligheder. En anden udfordring, som vi taler meget (men alligevel for lidt) om, er, at vores velfærdssamfund er under demografisk pres.

Vi lever længere, og antallet af ældre vil vokse markant. I 2030 vil der være 160.000 flere danskere end i dag, der er 80 år eller ældre. Samtidig vil antallet af danskere i alderen 18-64 år være godt 7000 lavere end nu. Og den forskel vil bare vokse.

Annonce
Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv. Pr-foto

Danmark vil derfor i de kommende år opleve, at en stigende andel af befolkningen bliver ældre og forlader arbejdsmarkedet. I 2000 var der knap fire personer i arbejdsstyrken pr. borger over 64 år. I 2020 er der cirka 2,5 personer i arbejdsstyrken pr. borger over 64 år. Tallet falder til knap to personer i 2040.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er der sådan set allerede, og den vil bare vokse og vokse, hvis ikke vi som samfund handler og gør noget. Heldigvis er der bred enighed i det politiske landskab om, at der er en udfordring, og at vi skal handle på den.

Dansk Erhverv er netop kommet med vores bud på en ambitiøs plan. Titlen er ”Dansk Handlekraft 2025”. Planen er fuldt finansieret, øger beskæftigelsen i Danmark med 25.000 fuldtidspersoner og løfter BNP med 30 milliarder kroner i 2025.

I vores plan bruger vi en stor del af paletten. For der er bare ikke ét enkelt håndtag, som man lige kan trække i og så straks se en stor effekt.

Dansk Erhverv peger blandt andet på afskaffelse af modregning i folkepensionen for arbejdende pensionister, på at omlægge Statens Uddannelsesstøtte, SU, til lån på kandidatdelen på videregående uddannelser, på at gøre forskningsfradraget på 130 procent for forskning og udvikling permanent og på at sænke beløbsgrænsen for, hvor meget en udlænding skal tjene for at kunne arbejde i Danmark.

Vores udspil har både tiltag med en ret så hurtig effekt og tiltag, hvor effekten kommer lidt senere. Begge dele er nødvendigt.

Vi vil gerne inspirere politikerne og bidrage til debatten om reformer. For vi skal sikre, at virksomhederne i Danmark har de bedst mulige forudsætninger for at skabe mere vækst og kunne investere i den nødvendige klimaindsats og i mennesker.

Vi mener det, når vi siger, at Danmark skal være verdens bedste land at drive virksomhed i. Og det skal Danmark, fordi det er virksomhederne, der skaber værdierne og midlerne til at sikre, at vi også i fremtiden har den velfærdsstat, som vi gerne vil have.

Gør vi ikke noget, sidder med hænderne i skødet, så kan det ikke ende med andet, end at vores velfærd kommer under et gevaldigt pres. At vi oplever, at Danmark i morgen er et mindre godt land at være borger i, end det er er tilfældet i dag. Vi har sammen et ansvar for at bruge handlekraften og sikre, at det ikke kommer til at gå sådan.


Gør vi ikke noget, sidder med hænderne i skødet, så kan det ikke ende med andet, end at vores velfærd kommer under et gevaldigt pres. At vi oplever, at Danmark i morgen er et mindre godt land at være borger i, end det er er tilfældet i dag.

Fra kronikken


Lige nu er sommeren over Danmark, og mange holder en velfortjent sommerferie. Men til efteråret skal politikerne i arbejdstøjet for at sikre, at mange flere danskere fremover kommer i arbejdstøjet, så vi også i fremtiden har en velfærdsstat og et serviceniveau med samme standard, som vi kender det i dag.

Det kræver reformer og mere samarbejde mellem det offentlige og det private. Dansk Erhverv er klar.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Bjarne var tæt på at dø: Nu skal han til VM

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Lene fik ingen hjælp i byrådet - i første omgang...

Lemvig For abonnenter

Evakueret 7-årig: Ham der bankede på hos os havde to kæmpe geværer

Lemvig

Midt i politiets store øvelse, valgte 41-årig at køre så beruset, at han bliver sigtet for vanvidsbilisme

Lemvig For abonnenter

Solcellepark i høring: Vi får for lidt ud af at lægge jord til den grønne energi

Kultur

Her møder Karina Kandis-Johnny for første gang i 17 måneder: - Jeg burde nok ikke have taget makeup på, for jeg kommer til at tudbrøle

Debat For abonnenter

Lav endelig mere natur i skoven - bare vi mennesker får lov til at bruge den

Erhverv

Udlært i juni - åbner egen salon i september

Navne For abonnenter

Lis og familien flytter fra Nørrebro: Når man får børn, ser man pludselig sit liv på en anden måde

Lemvig

Kommuner: Lad os drøfte en Naturnationalpark i Klosterheden

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Lemvig

Balleby satte fingeren i det ømme punkt: Har I en Plan B, hvis I ikke får lov til at sætte skatten op

Lemvig For abonnenter

84-årig i snak med unge på 16 år omkring kaffebordet: - Unge i dag opfører sig ordentligt - det gjorde alle ikke da jeg var ung

Lemvig

Byrådsmedlem blev kastet af hesten da han red i skoven

Annonce