Annonce
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vil have færre rygere i fremtiden. Det skal en rygestop-pakke fra regeringen medvirke til. Prisen på cigaretter skal efter regeringens mening sættes op, men ikke så meget, som Kræftens Bekæmpelse havde håbet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Cigaretterne skal gemmes væk, mere kontrol af butikkerne og rygning forbudt på skoler, gymnasier og erhvervsskoler. Regeringen er klar med en stribe initiativer, som skal forhindre børn og unge i at ryge. En prisstigning på cigaretter er også på vej, men den er noget mindre end Kræftens Bekæmpelse, Lægeforeningen og store dele af Folketinget har ønsket.
Annonce

Sundhed: Avisen Danmark kan i dag løfte sløret for regeringens indsats mod børn og unges rygning.

- Vores handleplan er det største skridt, der er taget i den nyere danmarkshistorie, for at forhindre børn og unge i at begynde at ryge, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Der er god grund til at sætte hårdt ind, for mens rygning generelt er faldende i Danmark, går det stik modsat blandt de yngste, og der er hver dag nye børn, der springer ud som rygere:

- Der er 40 unge, der begynder at ryge hver eneste dag i Danmark, og det er alarmerende, for de risikerer at dø af det, hvis de fortsætter. Der er 13.000 danskere, der dør af rygning på årlig basis, siger Magnus Heunicke.

Et af initiativerne er at hæve prisen på en pakke cigaretter fra cirka 40 kroner i dag til cirka 50 kroner. Det skal ske ad to omgange.

- Det er en markant stigning på 25 procent, og det er en markant større stigning, end vi har set de sidste 20 år, siger sundhedsministeren.

Cigaretpriser

Priserne for de enkelte lande er ikke direkte sammenlignelige. I nogle lande er prisen en gennemsnitlig pris for 20 cigaretter. I andre er det prisen på en pakke Marlboro:

Danmark: 40 kroner (45 fra 2020 og 50 fra 2021 ifølge regeringens forslag)

Sverige: 43 kroner

Finland: 50 kroner

Frankrig: 58 kroner

Irland: 85 kroner

Norge: 89 kroner

New Zealand: 122 kroner

Australien: 139 kroner

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Annonce

Pris må ikke ramme udsatte

En pakke cigaretter skal altså efter regeringens plan stige med fem kroner næste år, og yderligere en femmer året efter. Det er altså først i 2021, der skal 50 kroner på disken for at få en pakke smøger med hjem.

Prisstigningen på en flad tier slap ud i sidste uge, og da var Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen enige om, at der skal en betydeligt større stigning til, hvis det for alvor skal batte. Sundhedsministeren forsvarer sin lidt mindre stigning i prisen:

- En stigning på 10 kroner er altså mærkbart, når det handler om børn og unge. Desuden har vi et ansvar for de allersvageste i samfundet. Rådet for Socialt Udsatte er meget bekymret for, at de mennesker, som har problemer, ikke kan holde op med at ryge, og at man risikerer at slå bunden ud af deres pensioner, hvis man blindt sætter tobakpriserne op.

- Men jeres handleplan er jo rettet mod børn og unges rygning, og det er vel ikke der, I tager fat, hvis I skeler til nogle socialt udsatte, som er i en helt anden målgruppe?

- Vi kan jo ikke have forskellige priser i Danmark. For unge mennesker er det mange penge, så vi tror på, det er det rigtige niveau, siger Magnus Heunicke.

- Hvad er succeskriteriet for, at I har rammer rigtigt med den prisstigning og de øvrige initiativer?

- Antallet af unge mennesker, der starter med at ryge, skal ned. Og det skal markant ned, siger ministeren.

Annonce

Kedelige, skjulte pakker

Heunicke peger på, at handleplanens lange række af andre initiativer går direkte mod at gøre det mindre attraktivt for unge at ryge.

- Vi vil indføre neutrale cigaretpakker, som man har gjort med succes i fem andre lande. Indpakning og brands er jo meget rettet mod unge, der synes, nogle mærker er smarte, siger Magnus Heunicke.

- Vi foreslår også, at cigaretpakkerne skal skjules i butikkerne, så de ikke frister de unge. Nogle i detailhandlen er gået i forvejen, og har haft markant succes med det. Netto har oplyst, at deres salg er faldet markant, og at det primært er de unge, der ikke køber cigaretter, siger sundhedsministeren.

Flere af de store detailhandelskæder har allerede skjult eller planlægger at skjule røgvarerne for kunderne, mens de små kiosker og nærbutikker har afvist tanken. De slipper dog ikke for at gemme smøgerne væk, hvis regeringen får sin vilje:

- Det kommer til at gælde over det hele, men vi taler jo ikke om, at de skal til at bygge forretningen helt om, så det bliver for dyrt, siger Magnus Heunicke, der også vi indføre mere kontrol.

Cigaretter på hylderne i kiosk i Brøndby. Regeringen ønsker, at alle butikker fremover skal gemme tobakken væk fra kunderndes synsfelt. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce

Kontrol og bøder

- Der er meget få, der bliver straffet for at sælge cigaretter til unge under 18, så der skal gøres noget, for de unge ryger i stor stil. Det er forbudt at sælge tobak til unge under 18 år, men det sker jo alligevel, har det vist sig, når medier har testet det med mystery shopping (en mystery shopper giver sig ud for at være en almindelig kunde, men er der i virkeligheden for for eksempel at tjekke, om personalet handler efter loven, red.).

- Der skal strammes op på kontrollen med det her, så vi vil selv indføre mystery shopping, og vi foreslår også, at bøderne for salg af cigaretter til mindreårige forhøjes markant.

- Hvad er det for en instans, der skal rende rundt og prøve at købe cigaretter uden at give sig til kende?

- Det er jo et nyt tiltag, men det er noget Sikkerhedsstyrelsen står for i dag, men vi må vende med de andre partier, hvordan det præcist skal gøres.

Færre skal begynde at ryge i fremtiden - det er regeringens mål. Arkivfoto: Jens Dige/Ritzau Scanpix
Annonce

Uddannelse uden røg

Regeringen vil også ramme de unge, der shopper nikotin på nettet:

- Der er mange børn og unge, der køber for eksempel e-cigaretter på nettet. Vi vi gerne indføre en software, så man skal bruge NemID for at købe alle former for cigaretter og e-cigaretter på nettet.

Heller ikke på gymnasier og erhvervsuddannelser skal unge have lov at ryge en smøg:

- Vi vil forbyde salg af cigaretter på alle uddannelsesinstitutioner og indføre forbud mod rygning på alle uddannelsessteder, der har optag af unge under 18 år. Altså også erhvervsskolerne, som hidtil har været fritaget. Folkeskoler skal være helt røgfri i skoletiden, og det skal også gælde uden for skolen. Der er ingen grund til, at et barn i 7. klasse skal stå på vejen over for skolen med nogle kammerater og lære at ryge, siger han.

Tobaksindustrien skal heller ikke have mulighed for at gøre sig til over for unge gennem sponsorater til for eksempel festivaler og andre events, hvor unge kommer. Regeringen ønsker også at spænde ben for tobaksindustriens lobbyisme.

Det skal være slut med, at man kan købe e-cigaret-smagsvarianter, der minder om Filur-is eller slik. Der må dog godt være forskellige smage. Foto: Denis Charlet/Ritzau Scanpix
Annonce

Smag og e-cigaretter

Regeringens handleplan vil også tage det sukkersøde ud af e-cigaretterne:

- Nogle af de smage og indpakninger, der tilbydes i e-cigaretter, er nærmet som Filur-is og slik fuldstændig målrettet børn. Det vil vi gerne have strammet op på, for selvfølgelig må der være forskellige smage, men det må ikke være en slikbutik, siger Magnus Heunicke.

Sundhedsministeren håber, at et bredt udsnit af partierne i Folketinget kan blive enige om en omfattende indsats, som skal stoppe de unge i at tænde cigaretten og blive rygere.

Spørgsmålet er, hvem der skal lægge stemmer til, for stort set alle de andre partier har lagt op til en noget højere stigning i prisen på en pakke cigaretter.

- Vi kommer til at indkalde til forhandlinger om både den pakke, jeg har skitseret her, og selvfølgelig om prisen på cigaretter. Vi lægger op til en stigning på 25 procent, og jeg har da også registreret, at selv Venstre og Konservative ønsker en højere stigning. Det er markant anderledes, end da de var i regering, konstaterer Magnus Heunicke.

Rygning i skoletiden skal forbydes forbydes fuldstændigt - også på erhvervsskolerne, mener regeringen. Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Udbetal hjælpepakkerne nu!

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce