Annonce
Danmark

Regeringen og Folketinget har et problem med Grundloven

Annonce

Debat: "Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning.”

Grundlovens paragraf 73 er fuldstændig klar. Alligevel har alle ministre i regeringens koordinationsudvalg og tre jura-uddannede departementschefer ’glemt’ en af Grundlovens væsentligste paragraffer og reelt eksproprieret alle Danmarks minkfarme og lagt et stort dansk eksporterhverv i graven uden at overholde Grundlovens krav til ekspropriation.

Det er, som om oppositionen heller ikke ser det store problem i at overtræde selve grundlaget for det danske folkestyre. I hvert fald skulle oppositionslederen kaldes til orden af sine egne, før han reagerede på regeringens grundlovsovertrædelse.


Det er, som om oppositionen heller ikke ser det store problem i at overtræde selve grundlaget for det danske folkestyre. I hvert fald skulle oppositionslederen kaldes til orden af sine egne, før han reagerede på regeringens grundlovsovertrædelse.


”Fortryder du, at der ikke var lovhjemmel til det,” spurgte journalist Ulla Essendrop i Aftenshowet torsdag i sidste uge statsminister Mette Frederiksen?

”Nej, det gør jeg ikke,” svarede statsministeren.

Den lader vi lige stå et øjeblik. Statsministeren fortryder ikke, at hun har overtrådt Grundloven! Er vi overhovedet stadig et retssamfund?

Kim Ruberg, formand for Balance Danmark. Foto: Morten Pape

Hvis en privat borger eller virksomhed blot sætter et kryds forkert på et af de utallige skemaer, de samme politikere overbebyrder befolkningen med, følger der øjeblikkeligt en straf med, hvis det bliver opdaget. Som regel uden mulighed for appel. Det er et fast princip i dansk lov, at ukendskab til loven ikke fritager for ansvar. Men statsministeren fortryder altså ikke, at hun har overtrådt Grundloven.

Alle folketingspolitikere skal skrive under på at overholde Grundloven, når de begynder i Folketinget. Det må betyde, at de både skal kende og respektere Grundloven. Nogle af dem gør ganske åbenbart hverken det ene eller det andet.

Det er ikke blot bekymrende. Det er uacceptabelt.

Jeg kan ikke lade være med at spekulere på, om vi overhovedet har de rette politikere. Med ganske få undtagelser har vi i dag politikere uden erhvervserfaring og kun med den livserfaring, der kommer af virkelighedsfjerne politiske kampe, der stadig tager mønster efter den studenterpolitik, de alle er opvokset i. Her er kampene stort set gratis. Men i det virkelige liv kan de politiske kampe føre til nedlæggelse af hele erhverv, sende tusinder af mennesker ud over afgrunden. Miste så store eksportindtægter, at det kan true vores velfærd.

Alt sammen, fordi politikere og embedsmænd ikke i tilstrækkelig grad respekterer de grundregler, der gælder for deres virke.

Det er ikke uden grund, vi oftere og oftere hører spørgsmålet: Er der en voksen til stede?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Nu kan du kommentere mulig skolefusion

Holstebro For abonnenter

Her er ministerens tre bud: Sådan kan man komme mink-massegrave til livs

Annonce