Annonce
Debat

Regeringen skærer de frie grundskoler i Holstebro, Struer og Lemvig kommuner med 1,6 millioner kroner

Thomas Danielsen. Foto: Steen Brogaard
Annonce

Læserbrev: Sidste år forsøgte Socialdemokratiet at sænke tilskuddet til de danske fri- og privatskoler - den såkaldte koblingsprocent - men blev bremset af et folketingsflertal, der ikke kunne tillade en sådan forringelse af vores frie skoler og vores yderområder. Flertallet til trods svinger Socialdemokratiet nu igen sparekniven over vores friskoler til katastrofal gene for yderområderne. Og det endda med opbakning fra de røde støttepartier.

Mette Frederiksens beskæringer betyder, at vores frie skoler i Holstebro, Struer og Lemvig kommune går glip af mere end 1,6 millioner kroner.

Og det er endda uden medregning af efterskolerne, som også rammes hårdt af regeringens centraliseringskurs, som i alt slår ned på 26 skoler i Holstebro, Struer og Lemvig. Alene Holstebro kristne friskole snydes for 386.464 kroner, mens Vinderup realskole snydes for 227.605 kroner.

Og det er blot få eksempler ud af mange. På landsplan snydes de frie skoler for 113,5 millioner kroner, når aftalen er fuldt indfaset. Det svarer til et mistet tilskud på knap 1000 kroner pr. elev.


Regeringen skærer altså i de frie skolers budget ad bagvejen. Et fejt socialdemokratisk tiltag, der igen svækker friskolerne, der ellers holder gang i vores lokalsamfund og sikrer et bredere skoletilbud i hele landet.

Thomas Danielsen, MF (V)


Baggrunden for den røde sparerunde findes på regeringens forslag til finansloven, hvor der afsættes et betydeligt millionbeløb fra nu af og frem mod 2023 til at ansætte flere lærere i folkeskolen. Det i sig selv er et godt initiativ. Under normale omstændigheder ville tilskuddet til fri- og privatskoler kobles til tilskuddet til folkeskolerne, som der har været tradition for gennem adskillige år for at sikre en fair fordeling af de statslige midler mellem skolerne i Danmark - koblingsprocenten.

Denne gang tilfører regeringen dog midler til folkeskolen via en anden konto, som ikke medregnes i aftalen om koblingsprocenten, hvilket vi i Danmark ellers har tradition for. Regeringen skærer altså i de frie skolers budget ad bagvejen. Et fejt socialdemokratisk tiltag, der igen svækker friskolerne, der ellers holder gang i vores lokalsamfund og sikrer et bredere skoletilbud i hele landet.

God skolegang er grundlæggende for at kunne tiltrække folk til vores lokalsamfund. De frie skoler bærer en stor del af ansvaret for det positive liv og engagement, vi ofte ser i de mindre byer og samfund, hvor kommunen ofte har droppet at drive folkeskole. Det engagement skulle vi i stedet værdsætte og værne om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Minkfarm på Thyholm ramt af corona: Avler savner klare svar fra Fødevarestyrelsen

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: TTH genfandt den defensive formel og satte Lemvig på plads

Annonce