Annonce
Danmark

Regeringen skal hurtigst muligt finde penge til de største forureninger

Cheminovas giftdepot ved Høfde 42 er en af de ti generationsforureninger, som regeringen nu hurtigst muligt vil finde finansiering til at rydde op efter. Arkivfoto: Johan Gadegaard.
Regeringen skal arbejde på hurtigst muligt at finde flere penge til at rydde op efter Danmarks generationsforureninger, mener et samlet folketing.
Annonce

Miljø: Regeringen skal arbejde på hurtigst muligt at finde flere penge til oprydning efter Danmarks største jordforureninger - de ti generationsforureninger. Det mener et samlet folketing. SF og Venstre havde onsdag indkaldt miljøminister Lea Wermelin (S) til en forespørgselsdebat for at få hendes svar på, hvad regeringens næste skridt er i forhold til generationsforureningerne. Et samlet folketing bakkede op om en vedtagelsestekst, der pålægger regeringen hurtigt muligt at finde finansiering til at påbegynde oprydningen.

- De store generationsforureninger har været en skandale i årtier, og vi er mange, der har kæmpet indædt for at få dem fjernet. Nu har vi fået regeringen til at skrive sort på hvidt, at de skal arbejde for hurtigst muligt at finde pengene. Det er en kæmpe sejr, siger SF's klimaordfører, Signe Munk, i en pressemeddelelse.

Regeringen har tidligere mødt massiv kritik, da der ved vedtagelsen af den seneste finanslov ikke blev afsat ekstra penge til oprydning efter de ti generationsforureninger, der blandt andet tæller forureningen ved Himmark Strand, Grindsted-forureningen, Høfde 42 og Kærgårds Plantage.

Det mødte kritik, da der i regeringens forståelsespapir står, at det er en prioritet for regeringen at håndtere og rense de store generationsforureninger, og da den tidligere regering inden valget offentliggjorde, at man ville afsætte 600 millioner kroner til formålet i forbindelse med planerne om at nedlægge regionerne. En finansiering, der af partier i rød blok er blevet kritiseret for at være usikker. Men nu lover regeringen altså hurtigst muligt at finde yderligere finansiering.

Det skal du vide om generationsforureningerne

  • Generationsforureninger skyldes udledning fra industrien i 1950'erne og 1960'erne, og der er nu 10 generationsforureninger i Danmark. En generationsforurening defineres som en forurening, der udgør en risiko for grundvandet, menneskers sundhed eller vandmiljøet, sådan som det fremgår af jordforureningsloven, og som det koster mindst 50 millioner kroner fremadrettet at undersøge og oprense.
  • Regionerne fremlagde i marts en plan for oprydningen af generationsforureningerne. Regionerne forventer, at en oprydning vil koste samlet 2,7 milliarder kroner.
  • Regionerne lægger op til i første omgang at starte med oprydning af fire forureninger, som er de eneste, regionerne vurderer er klar til at blive oprenset. Det drejer sig om forureningerne ved Høfde 42, forureningerne ved Cheminovas gamle fabriksgrund, Kærgård Klitplantage og Himmark Strand.
  • De øvrige generationsforureninger tæller: Cheminovas nuværende fabriksgrund, forurening fra Grindstedværkets produktion i Grindsted, Collstropgrunden ved Esrum Sø, Vestergade i Skuldelev, forureningen ved Naverland og Lundtoftevej 150 og 160 i Lyngby.
Annonce

Koster milliarder

Danske Regioner offentliggjorde i marts en plan for oprydningen af forureningerne til en samlet anslået pris på 2,7 milliarder kroner. Regionerne har i første omgang bedt om 659 millioner kroner til at sætte arbejdet med oprydningen i gang. Og selvom regeringen nu forpligtiger sig til hurtigst muligt at finde flere penge til generationsforureningerne med udgangspunkt i regionernes prioritering, kunne Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, under forespørgselsdebatten ikke få et klart svar fra miljøminister Lea Wermelin (S) på, om man i næste års finanslov vil have afsat ekstra midler til oprydningen af generationsforureningerne.

- Selvom jeg godt kan forstå Venstres store ønske om, at regeringen skal fremlægge sit finanslovsforslag frem i dag, så er det ikke tilfældet. Vi er enige i, at det er en stor opgave, og at det vil kræve en særskilt bevilling, og det har vi også skrevet under på i den vedtagelsestekst, der ligger. Og vi har det med i vores forståelsespapir. Vi har taget fat på opgaven, og det arbejde fortsætter så, lød det fra miljøministeren.

Beslutningen om at pålægge regeringen at finde flere penge til generationsforureninger bliver først formelt vedtaget torsdag, men alle folketingets partier udtrykte onsdag opbakning til vedtagelsesteksten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Håndværkere kom i gang før tid

Lemvig

29-årig ny præst i Lemvig

Lemvig

Lægehus med nye læger

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Lemvig

Vi er ude på naturens præmisser

Annonce