Annonce
forside

Regeringen vil forbyde roma-lejre og straffe tiggeri

<p>Udlændinge- integrations og boligminister Inger Støjberg holder pressemøde om udlændingedelen af regeringens 2025-plan. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson</p>

Efter en sommer, hvor roma-lejre har skabt utryghed, vil regeringen give politiet mulighed for at gribe ind.

København. Smadrede bænke, affald og stenkast mod skolebørn.

Politiet har denne sommer fået flere hundrede henvendelser fra danskere, der føler sig utrygge over roma-lejre i deres nærområde.

I København er antallet af anmeldelser til politiet om roma-lejre fordoblet i forhold til sidste år. Det er en del af baggrunden for, at regeringen nu vil sætte hårdere ind.

Som led i regeringens 2025-plan vil udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forsøge at samle flertal for at kriminalisere lejre i offentlige områder. Samtidig skal straffen for tiggeri fordobles:

- Der skal være ro og orden på de danske gade og stræder. Det er desværre ikke altid tilfældet. Vi har blandt andet set roma-lejre, som har fyldt gadebilledet og skabt utryghed, siger Inger Støjberg på et pressemøde tirsdag.

Ud over at kriminalisere ophold i lejre på offentlige områder vil regeringen også give politiet mulighed for at lave zoneforbud ved gentagne overtrædelser.

- Vi vil sikre, at politiet har ordentlige redskaber til at gribe ind. Det gør vi ved, at lejrene i det offentlige rum fremover bliver kriminaliseret, siger Inger Støjberg.

Regeringen genopliver samtidig et forslag om ubetinget straf for tiggeri, der tidligere har fået kritik fra blandt andre Socialdemokraterne for også at ramme kunne ramme danske hjemløse.

Tiggeri er allerede ulovligt i Danmark, men en tigger kan først straffes, hvis vedkommende allerede har fået en advarsel fra politiet. Hvis regeringen kan samle flertal, bliver den praksis nu ændret.

Ifølge regeringen skal det ikke længere være et krav, at politiet først har givet tiggeren en advarsel. Det skal gøre det lettere for politiet at stoppe tiggeri.

Samtidig ønsker regeringen at fordoble straffen for tiggeri gøre den ubetinget:

- Det betyder, at udgangspunktet vil blive 14 dages ubetinget fængsel i førstegangstilfælde.

Det fremgår af regeringens nye udlændingeudspil "Et stærkere Danmark - styr på flygtningestrømmen".

Udspillet indeholder i alt 44 nye stramninger. De skal lægges oven i de 48 stramninger, som regeringen enten har gennemført - eller har samlet flertal for.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Vindagen markeres i marken

Lemvig

Jobprojekt hjælper i arbejde

Leder For abonnenter

Tak for havefesten

18 år blev det til. 18 år med guitarsoloer, fadøl og festglade mennesker. År med solskin og overskud, men til sidst også for mange år med regnvejr og underskud, og nu er det slut med Rock i Holstebro. Det kan man begræde herfra og til al evighed. I sidste ende var det dog publikum som svigtede, og kombinationen af flere år med dårligere regnskaber var mere end en-dags-festivalen kunne klare. Det er altid trist, når noget, der engang var stort, må lukke og slukke. Mange har erindringer og oplevelser bundet op i arrangementet – ja nogle har måske endda mødt deres udkårne på festivalpladsen, til tonerne af nogle landets mest populære kunstnere. For andre har det været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor man mødte alle de mennesker, man ikke lige fik set nok til i en travl hverdag. Det var ikke uden grund, at det blev kaldt Nordvestjyllands største havefest, der dog de sidste år blev mindre og mindre, mens arrangørerne kæmpede en hård kamp for at skabe et økonomisk bæredygtigt projekt, hvor der var en sammenhæng mellem det musikalske ambitionsniveau og publikums interesse. De kommende dage vil det sikkert være mismodet, der fylder mest - og skuffelse over, at det i sidste ende ikke lykkedes at finde en aftale med kreditorerne, så festivalen fik lige en chance mere til for at bevise sin levedygtighed. Men det ændrer ikke på, at Rock i Holstebro i mange år lavede Nordvestjyllands største fest. Der var år, hvor tilskuertallet nåede op over 10.000, og hvor ikke bare gæsterne fik en fed fest; der var også penge at tjene for de frivillige foreninger, der bidrog til, at festivalen kunne afholdes. Det ville naturligvis være lettere, hvis der ikke var konkurrence, og Rock i Holstebro kunne have koncertmarkedet næsten for sig selv. Men der er i dag kommet et langt større udbud af koncerter og arrangementer året rundt, hvilket kun er positivt for det musikelskende publikum. Tilbage er bare at sige tak for festen og kampen. Og hvem ved, måske der af asken fra Rock i Holstebro vokser nye initiativer frem.

Annonce