forside

Regeringen vil forbyde roma-lejre og straffe tiggeri

<p>Udlændinge- integrations og boligminister Inger Støjberg holder pressemøde om udlændingedelen af regeringens 2025-plan. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson</p>

Efter en sommer, hvor roma-lejre har skabt utryghed, vil regeringen give politiet mulighed for at gribe ind.

København. Smadrede bænke, affald og stenkast mod skolebørn.

Politiet har denne sommer fået flere hundrede henvendelser fra danskere, der føler sig utrygge over roma-lejre i deres nærområde.

I København er antallet af anmeldelser til politiet om roma-lejre fordoblet i forhold til sidste år. Det er en del af baggrunden for, at regeringen nu vil sætte hårdere ind.

Som led i regeringens 2025-plan vil udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forsøge at samle flertal for at kriminalisere lejre i offentlige områder. Samtidig skal straffen for tiggeri fordobles:

- Der skal være ro og orden på de danske gade og stræder. Det er desværre ikke altid tilfældet. Vi har blandt andet set roma-lejre, som har fyldt gadebilledet og skabt utryghed, siger Inger Støjberg på et pressemøde tirsdag.

Ud over at kriminalisere ophold i lejre på offentlige områder vil regeringen også give politiet mulighed for at lave zoneforbud ved gentagne overtrædelser.

- Vi vil sikre, at politiet har ordentlige redskaber til at gribe ind. Det gør vi ved, at lejrene i det offentlige rum fremover bliver kriminaliseret, siger Inger Støjberg.

Regeringen genopliver samtidig et forslag om ubetinget straf for tiggeri, der tidligere har fået kritik fra blandt andre Socialdemokraterne for også at ramme kunne ramme danske hjemløse.

Tiggeri er allerede ulovligt i Danmark, men en tigger kan først straffes, hvis vedkommende allerede har fået en advarsel fra politiet. Hvis regeringen kan samle flertal, bliver den praksis nu ændret.

Ifølge regeringen skal det ikke længere være et krav, at politiet først har givet tiggeren en advarsel. Det skal gøre det lettere for politiet at stoppe tiggeri.

Samtidig ønsker regeringen at fordoble straffen for tiggeri gøre den ubetinget:

- Det betyder, at udgangspunktet vil blive 14 dages ubetinget fængsel i førstegangstilfælde.

Det fremgår af regeringens nye udlændingeudspil "Et stærkere Danmark - styr på flygtningestrømmen".

Udspillet indeholder i alt 44 nye stramninger. De skal lægges oven i de 48 stramninger, som regeringen enten har gennemført - eller har samlet flertal for.

/ritzau/

0/0
Annonce
Lemvig For abonnenter

Miljøtilladelse til smågrise-producent skal diskuteres i byrådet: Naboer vil have sagen i ny høring

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Siden finanskrisen: Lemvig i top tre over økonomisk vækst

Sport

Riis har lukket Handbergs cykelhold: Det er vemodigt, men jeg er på ingen måde overrasket

112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Lemvig

Viceforstander takker af efter 37 år

Erhverv

Kemifabrikken på Harboøre Tange giver aldrig op

På afstand ligner Harboøre Tange et paradis for turister, fiskere og vilde fugle. Men når man kommer over bakken på Thyborønvej, forstyrres udsigten af et fyldigt industrikompleks med høje skorstene ude mellem Vesterhavet og Nissum Bredning. På jernbanesporet står lange rækker af kemikalievogne bemalet med Cheminovas navn, og de færreste vil være i tvivl om, hvor vi er endt. I årtier har den nordvestjyske kemifabrik været kendt for sine synder fra fortiden: En ophobning af mange ton kemikalieaffald på stranden ved Høfde 42 og på den oprindelige fabriksgrund lidt syd for det sted, virksomheden ligger i dag. Men Cheminova er ikke fortid. Nu hedder den bare FMC Site Rønland. Historien har ikke slået virksomheden ihjel, og mange vil blive overrasket over, at der stadig vandrer 450 ansatte igennem porten hver dag. Deres arbejde består i at fabrikere massevis af sprøjtegifte døgnet rundt på et område, der strækker sig over store dele af halvøen Rønland. Plantebeskyttelse, som man kalder det, til alt fra bomuldsmarker til frugtplantager og golfbaner over hele verden. Avisen Danmark er som det første medie lukket indenfor for at høre om, hvad der egentlig foregår på FMC Site Rønland, siden virksomheden fik ny ejer i 2015. Den amerikanske kemigigant FMC købte dengang Cheminova i en milliardhandel, der især udløste jackpot til hovedaktionæren, Aarhus Universitets Forskningsfond. FMC, der i forvejen var en global kæmpe inden for plantebeskyttelse, havde frem for alt brug for et brohoved ind i Europa. - Der var en produktionskapacitet, der kunne være interessant, men det handlede især om at komme ind og få nogle salgskanaler og markedsandele i Europa, siger Jakob Kyllesbech, fabrikschef på FMC Site Rønland. Den 49-årige sjællænder begyndte i jobbet i januar 2018 og flyttede til Struer, hvor han i dag bor i en lejlighed ud til Limfjorden.

HB For abonnenter

HB videre efter overtids-drama: Én kamp fra at indløse billet til jyllandsserien

Lemvig

Godt nyt til beboere i kommunens landsbyer: Spring gratis på bussen

Annonce