forside

Regeringen vil indføre kollektiv forsikring mod terror

Danskernes økonomiske tab ved en eventuel terrorhændelse skal dækkes efter stormflodsmodel, lyder lovforslag.

Hvis terrorister skulle finde på at angribe Danmark med atomvåben eller kemiske våben, så skal alle borgere være sikret dækning af økonomiske tab. Sådan lyder et lovforslag fra regeringen ifølge netmediet FinansWatch.

Forslaget går ud på at etablere en slags statslig forsikringsordning.

Det skal ske efter samme model som gælder for stormfloder: Der skal oprettes et terrorforsikringsråd. Og det skal afgøre, om der er sket en terrorhandling med nukleare, biologiske, kemiske eller radioaktive våben.

Og rådet kan så udbetale erstatninger for skaderne. Det kan eksempelvis være på bygninger, jord, løsøre, jernbanekøretøjer, motorkøretøjer og skibe.

I dag er det forskelligt, om forsikringer dækker skader forårsaget af terror med masseødelæggelsesvåben. Selskaberne er ikke forpligtet til at tilbyde det.

Det er erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), der står bag forslaget. Det skal førstebehandles tirsdag.

Brancheorganisationen Forsikring & Pension tager ifølge FinansWatch positivt imod forslaget.

- Vi synes, at det er rigtigt fornuftigt, at man moderniserer ordningen og har taget konsekvensen af, at det gamle system har vist sig ikke at være godt nok, siger underdirektør Torben Weiss Garne til FinansWatch.

Alle erstatninger fra den obligatoriske forsikring vil i første omgang blive udbetalt af staten.

I tilfælde af, at ordningen bliver aktiveret, vil de almindelige brandforsikringer blive pålagt et bidrag på fem procent af den årlige præmie. Det opkræves, indtil udeståendet med staten er betalt tilbage.

Derfor vil det ifølge lovforslagets bemærkninger være personer med ejendomme og køretøjer med høje forsikringspræmier, der kommer til at betale mest til ordningen.

0/0
Annonce
Lemvig For abonnenter

Miljøtilladelse til smågrise-producent skal diskuteres i byrådet: Naboer vil have sagen i ny høring

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Siden finanskrisen: Lemvig i top tre over økonomisk vækst

Sport

Riis har lukket Handbergs cykelhold: Det er vemodigt, men jeg er på ingen måde overrasket

112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Lemvig

Viceforstander takker af efter 37 år

Erhverv

Kemifabrikken på Harboøre Tange giver aldrig op

På afstand ligner Harboøre Tange et paradis for turister, fiskere og vilde fugle. Men når man kommer over bakken på Thyborønvej, forstyrres udsigten af et fyldigt industrikompleks med høje skorstene ude mellem Vesterhavet og Nissum Bredning. På jernbanesporet står lange rækker af kemikalievogne bemalet med Cheminovas navn, og de færreste vil være i tvivl om, hvor vi er endt. I årtier har den nordvestjyske kemifabrik været kendt for sine synder fra fortiden: En ophobning af mange ton kemikalieaffald på stranden ved Høfde 42 og på den oprindelige fabriksgrund lidt syd for det sted, virksomheden ligger i dag. Men Cheminova er ikke fortid. Nu hedder den bare FMC Site Rønland. Historien har ikke slået virksomheden ihjel, og mange vil blive overrasket over, at der stadig vandrer 450 ansatte igennem porten hver dag. Deres arbejde består i at fabrikere massevis af sprøjtegifte døgnet rundt på et område, der strækker sig over store dele af halvøen Rønland. Plantebeskyttelse, som man kalder det, til alt fra bomuldsmarker til frugtplantager og golfbaner over hele verden. Avisen Danmark er som det første medie lukket indenfor for at høre om, hvad der egentlig foregår på FMC Site Rønland, siden virksomheden fik ny ejer i 2015. Den amerikanske kemigigant FMC købte dengang Cheminova i en milliardhandel, der især udløste jackpot til hovedaktionæren, Aarhus Universitets Forskningsfond. FMC, der i forvejen var en global kæmpe inden for plantebeskyttelse, havde frem for alt brug for et brohoved ind i Europa. - Der var en produktionskapacitet, der kunne være interessant, men det handlede især om at komme ind og få nogle salgskanaler og markedsandele i Europa, siger Jakob Kyllesbech, fabrikschef på FMC Site Rønland. Den 49-årige sjællænder begyndte i jobbet i januar 2018 og flyttede til Struer, hvor han i dag bor i en lejlighed ud til Limfjorden.

HB For abonnenter

HB videre efter overtids-drama: Én kamp fra at indløse billet til jyllandsserien

Lemvig

Godt nyt til beboere i kommunens landsbyer: Spring gratis på bussen

Annonce