forside

Regeringen vil lade folk handle på helligdage som juleaftensdag

Det skal være muligt hele året rundt at handle, hvis butikkerne gider at holde åben. Det mener regeringen, der vil sløjfe lukkeloven. (Arkivfoto)

Det skal være muligt at handle ind juleaftensdag og alle andre dage om året, mener regeringen.

Det skal fremover være muligt at løbe i supermarkedet juleaftensdag og på andre helligdage, hvis det står til regeringen.

Det skriver TV2, der har set regeringens forslag.

Ønsket bekræftes af Christina Egelund, der er politisk ordfører i Liberal Alliance, det ene regeringsparti.

I dag er en række helligdage omfattet af lukkeloven, der begrænser, hvornår butikker må have åbent.

Dermed åbner regeringen for, at det kan blive muligt at handle blandt andet juleaftensdag, første påskedag og grundlovsdag.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, er ikke umiddelbart tilhængere af forslaget.

- Dem, der vil tabe på en liberalisering af lukkeloven, vil typisk være mand-kone-virksomhederne, eller dem der har få ansatte.

- Hvis regeringen vitterligt ønsker at gøre det for nogle af de her butikker, som ikke er med i de store ejerskabskonstruktioner, så skulle gå den anden vej, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) til Ritzau.

Også Socialdemokratiet er imod forslaget, og derfor kan regeringen ikke samle et politisk flertal for at fjerne lukkeloven.

Den nuværende lukkelov fungerer fint, siger partiets politiske ordfører, Nikolaj Wammen, til TV2.

- Vi frygter, at det vil betyde butiksdød i yderområderne og de små samfund, siger han.

Modsat er regeringens argument ifølge TV2, at afskaffelsen af lukketiderne vil hjælpe de fysiske butikker med at konkurrere med netbutikker.

Den opfattelse deler Dansk Industri (DI).

Her mener branchedirektør i DI Handel Annette Falberg ikke, at de udvidede arbejdstider behøver blive en bet for de ansatte, der skal arbejde på helligdagene.

- Når netbutikkerne har åbent 24 timer i døgnet, er det også vigtigt for de fysiske butikker at kunne tilpasse deres åbningstiderne efter kunderne, siger hun.

- Heldigvis er der rigtig mange medarbejdere - eksempelvis studerende, som foretrækker at arbejde i weekender og om aftenen.

John Wagner fra brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd (DSK) opfordrer Folketinget til at undersøge fordele og ulemper ved forslaget, inden man tager en beslutning.

- Mange butiksansatte er galde for, at de med eksisterende lovgivning er sikret frihed juleaftensdag, 1. juledag og nytårsdag.

- På den anden side taler hensynet til at undgå madspild for en delvis liberalisering af helligdagslovgivningen, siger John Wagner.

DSK omfatter 1400 dagligvarebutikker.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Får en million kroner til nyt naturområde: Håber at starte byggeriet i 2020

Lemvig

Landsbyhøjskole for 24. gang: En uge med et hav af aktiviteter

Sport For abonnenter

Fra nummer 40 til nummer 1: Og sæsonens bedste spiller er...

Erhverv

Kemifabrikken på Harboøre Tange giver aldrig op

På afstand ligner Harboøre Tange et paradis for turister, fiskere og vilde fugle. Men når man kommer over bakken på Thyborønvej, forstyrres udsigten af et fyldigt industrikompleks med høje skorstene ude mellem Vesterhavet og Nissum Bredning. På jernbanesporet står lange rækker af kemikalievogne bemalet med Cheminovas navn, og de færreste vil være i tvivl om, hvor vi er endt. I årtier har den nordvestjyske kemifabrik været kendt for sine synder fra fortiden: En ophobning af mange ton kemikalieaffald på stranden ved Høfde 42 og på den oprindelige fabriksgrund lidt syd for det sted, virksomheden ligger i dag. Men Cheminova er ikke fortid. Nu hedder den bare FMC Site Rønland. Historien har ikke slået virksomheden ihjel, og mange vil blive overrasket over, at der stadig vandrer 450 ansatte igennem porten hver dag. Deres arbejde består i at fabrikere massevis af sprøjtegifte døgnet rundt på et område, der strækker sig over store dele af halvøen Rønland. Plantebeskyttelse, som man kalder det, til alt fra bomuldsmarker til frugtplantager og golfbaner over hele verden. Avisen Danmark er som det første medie lukket indenfor for at høre om, hvad der egentlig foregår på FMC Site Rønland, siden virksomheden fik ny ejer i 2015. Den amerikanske kemigigant FMC købte dengang Cheminova i en milliardhandel, der især udløste jackpot til hovedaktionæren, Aarhus Universitets Forskningsfond. FMC, der i forvejen var en global kæmpe inden for plantebeskyttelse, havde frem for alt brug for et brohoved ind i Europa. - Der var en produktionskapacitet, der kunne være interessant, men det handlede især om at komme ind og få nogle salgskanaler og markedsandele i Europa, siger Jakob Kyllesbech, fabrikschef på FMC Site Rønland. Den 49-årige sjællænder begyndte i jobbet i januar 2018 og flyttede til Struer, hvor han i dag bor i en lejlighed ud til Limfjorden.

Lemvig

Godt nyt til beboere i kommunens landsbyer: Spring gratis på bussen

Sport For abonnenter

TTH-direktør i den varme stol: Jeg håber HB rykker op, men de behøver ikke blive til en superligaklub...

112

35-årig tiltalt i voldtægtssag: Tippede selv skolen under falsk navn

Annonce