Annonce
Lemvig

Regionen: Grotesk handling af Miljøstyrelsen

Undergrunden under fabrikken er stærkt forurenet - men Miljøstyrelsen ønsker at friholde virksomheden for pligten til at forebygge en udsivende forurening. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Enigt udvalg løfter Cheminovasagen op i regionsrådet, for alle skal stå bag et protestbrev

Rønland: Et møgfald hagler nærmest ned over Miljøstyrelsen, når Jørgen Nørby (V) fortæller om styrelsens plan om at fjerne oprydningspligten for FMC-Cheminova.

- Det er grotesk, at styrelsen gennem 40 år har ageret på en måde, som endda var accepteret af virksomheden, og nu kommer og siger, det var ulovligt. Jeg er dybt forundret, og vi står alle tilbage og ved ikke rigtigt, hvad det er, der sker, siger Jørgen Nørby.

Han udtaler sig som formand for politikerne i Region Midtjyllands Udvalg for Regional Udvikling, der behandlede sagen på sit møde mandag eftermiddag.

Annonce

Oppumpning

Sagen handler om den afværgepumpning, der bliver lavet på den nuværende fabriksgrund på Rønland. Jorden er kraftigt forurenet, og derfor har Cheminova anlagt nogle dræn, hvor grundvandet samles og pumpes op til fabrikkens rensningsanlæg. Det forhindrer, at giften i undergrunden strømmer ud i det omkringliggende miljø.

Afværgepumpningen foregår delvist som en frivillig ordning fra FMC-Cheminovas egen side, men siden 1981 er ordningen skrevet ind i forskellige påbud, vilkår og aftaler som forpligtede Cheminova til opgaven.

Annonce

Ulovlig

Sådan har det fungeret gennem 40 år, indtil Miljøstyrelsen nu har haft en juridisk gennemgang af ordningen og vurderer, at de mange aftaler ikke er lovlige. Derfor vil man nu ophæve aftalerne.

FMC-Cheminova er klar til at fortsætte arbejdet på frivillig basis og har også tilbudt at indgå i en civilretligt bindende aftale om opgaven. Alligevel er Region Midtjylland, der har ansvaret for jordforureninger, ikke tilfreds. En frivillig aftale kan brydes, og så vil opgaven med afværgepumpningen falde tilbage på regionen. Det er en opgave, der vurderes at ville koste et tocifret millionbeløb om året.


Det kan rykke tæppet væk under alle de jordbehandlingsager, som vi er i gang med

Jørgen Nørby (V), udvalgsformand


- Det kan rykke tæppet væk under alle de jordbehandlingsager, som vi er i gang med, og som truer grundvandet. Hvis de penge skal bruges til at køre almindelig afværgepumpning, så er det helt ude i hampen. Ingen er i tvivl om, hvem der har lavet forureningen. Og princippet er, at forureneren betaler, siger Jørgen Nørby.

Annonce

Det er lovligt

Regionen frygter ikke blot den økonomiske opgave, men er også overbevist om, at Miljøstyrelsen agerer forkert i sagen.

- Vi har haft vore egne jurister til at se på det, og de er 100 procent enige om, at Miljøstyrelsen misforstår det juridiske grundlag, siger Jørgen Nørby.

Annonce

Til regionsrådet

Derfor vil udvalget nu løfte sagen op i hele regionsrådet.

- Den er af en størrelsesorden, hvor vi alle skal tage stilling. Hvis denne sag ender med at være en politisk sag, så er det vigtigt, at det er et samlet regionsråd, der tager stilling, siger Jørgen Nørby.

- Hvis du har et landkort, der ikke passer, så tilpasser du landkortet til virkeligheden i stedet for at nivellere landskabet. Har du en lovgivning, der ikke passer, så tilpasser du selvfølgelig loven, så den passer til virkeligheden. Men her vælger Miljøstyrelsen bare at skrotte den, siger Jørgen Nørby.

Regionsrådet forventes at behandle sagen senere på måneden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Læserbrev

Gøgeungen København

Lemvig

Storken er en del af vores dna

Annonce