Indland

Regioner beder om hjælp til at sikre kræftundersøgelser

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Tusindvis af kvinder har i årevis ikke fået de undersøgelser for brystkræft, som de burde.

Danske Regioner beder Sundhedsstyrelsen om hjælp til at sikre, at kvinder kan blive undersøgt for brystkræft i overensstemmelse med de nationale retningslinjer på området.

Det skriver Jyllands-Posten.

Anmodningen kommer efter flere afsløringer i avisen af, hvordan tre regioner ikke har overholdt de nationale retningslinjer for undersøgelse af kvinder for brystkræft.

Det er i Region Sjælland, Region Midtjylland og Region Syddanmark, hvor undersøgelser har været mangelfulde.

Og problemet vokser, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Mens 83 procent af brystkræftpatienterne blev undersøgt og behandlet inden for tidsfristerne, var det i 2018 bare 66 procent.

Regionerne har undskyldt sig med en mangel på speciallæger, der kan foretage undersøgelserne.

Og når der mangler ressourcer, så er regionerne mere eller mindre tvunget til at nedprioritere behandlinger, som ikke er reguleret ved lov, fortæller sundhedsjurist ved SDU Kent Kristensen.

- Det er et problem, når regionerne tilsidesætter retningslinjerne, som det er sket. Men når ressourcerne er begrænsede, må man overveje, om det er fornuftigt at bruge dem på raske kvinder frem for på kvinder, som kan være syge, eller som har øget risiko for brystkræft, siger han.

Og regionerne har ret i, at de mangler kvalificerede læger.

Rigsrevisionen fastslog således i december, at manglen på mammaradiologer og mammakirurger, de læger, der kan undersøge og behandle kvinder for brystkræft, er den altdominerende årsag til, at kvinder ikke får behandling til tiden.

Sundhedspolitisk direktør i Danske Regioner Erik Jylling fortæller til avisen, at regionerne forsøger at få uddannet flere mammaradiologer. Men de har svært ved at besætte uddannelsespladser og ledige stillinger.

Trods ressourcemanglen mener fungerende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ikke, at screeningsprogrammet for brystkræft skal blødes op.

- Det er et fælles ansvar, at det ikke er lykkedes os at rekruttere nok radiologer, og indtil vi får uddannet nok, er der i høj grad brug for at rekruttere radiologer udefra.

Radiologer kan videreuddanne sig til mammaradiologer ved at specialisere sig i mammaradiologi. Det er Sundhedsstyrelsen, der har ansvaret for at uddanne radiologer, mens regionerne har ansvaret for at videreuddanne dem i mammaradiologi.

/ritzau/

0/0

Tophistorier

Annonce
Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig For abonnenter

Nordea-fonden siger stop for Lemvig prisen

Lemvig

Bedriftsbesøg: Formanden for landboforeningen tager imod

Lemvig For abonnenter

Ung Lemvig-rytter havde sin debut i de franske alper: Styrtede to gange, men fik masser af erfaring

Tophistorier

112

Fik tyvebesøg under havearbejde

Struer For abonnenter

Rejsen fra Somalia: Jeg er fri i mit hjerte nu

112

OPDATERET: 35-årig overfaldet med bat i sit hjem

112

Råbte ad hjælpsomme betjente

Annonce